De perfecte traditionele Engelse vruchtencake


De perfecte traditionele Engelse vruchtencake
Er zijn zo van die traditionele recepten die gewoon altijd goed zijn. Dit is zo’n recept! Het gaat van hand tot hand en wordt door veel mensen gemaakt. Het recept is van een koorlid van mijn moeder. Anneke Dorrenboom bakt deze heerlijke gevulde cake elk jaar voor het koor. Ik heb ‘m ook geproefd en het is echt een zalig baksel. Lekker goed gevuld en bijzonder geschikt voor de feestdagen. Als je geen alcohol wilt gebruiken, dan laat je de cognac achterwege.

Engelse vruchtencake

Benodigdheden:

  • 125 gram rozijnen 
  • 125 gram krenten
  • 75 gram gedroogde cranberry's 
  • 100 gram boter
  • 200 gram donkere basterdsuiker
  • 125 ml. thee (Engelse of Ceylon)
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl. à 5 ml. speculaaskruiden
  • 2 losgeklopte eieren
  • 50 gram bigarreaux, gehalveerd
  • 40 gram pecannoten, grof gehakt
  • 45 ml. cognac + extra 
  • Cakevorm 2 l., ingevet en bestoven met bloem (een bodempje van bakpapier zorgt dat de cake makkelijk loslaat na het bakken)

Bereiding:

  1. Breng de rozijnen, krenten, cranberry's, boter, suiker en thee aan de kook en laat 10 minuten heel zachtjes pruttelen. Laat afkoelen. 
  2. Verwarm de oven voor op 150 graden C.
  3. Meng bloem met speculaaskruiden, noten en bigarreaux.
  4. Voeg het rozijnenmengsel en de speculaasbloem bij elkaar en meng goed door elkaar.
  5. Roer de eieren en cognac erdoor.
  6. Vul het cakeblik met dit mengsel
  7. Zet de cake onder het midden in de oven en bak 60-75 minuten op 150 graden C. tot de cake gaar is. Controleer dit na een uur, steek een breinaald of satépen in de cake, als deze schoon eruit komt, is de cake gaar. Zet anders nog wat langer in de oven.
  8. Verpak de afgekoelde cake in aluminiumfolie. Prik de volgende dag met een breinaald of satépen gaatjes (niet tot de bodem) en giet hier wat cognac in. Verpak de cake goed in de folie en bewaar koel. Deze cake blijft wekenlang goed en kan ook prima worden ingevroren.




Reacties