Liesbeth: de perfecte luchtige cake


DE PERFECTE LUCHTIGE CAKE


Mijn eerste recept op de blog van “Irene kookt” is het recept van een cake. Misschien denk je dat het niet zo bijzonder is, maar door af te wijken van de gebruikelijke bereidingswijze wordt de cake heerlijk luchtig. Deze cake is onze favoriet en ik maak ‘m regelmatig.


Naast de traditionele cakevorm kun je variëren met een taartbodem voor vruchtentaarten of bijvoorbeeld een tulband (eventueel gevuld met rozijnen, chocola, en/of noten). Voor een marmercake roer je door iets minder dan de helft van het beslag twee eetlepels cacao en twee eetlepels melk. Vervolgens schep je eerst het lichte beslag in de vorm en daarop het cacaobeslag. Ook lekker is een plaatcake met appel: druk schijfjes appel op lange rijen in het cakebeslag en bestrooi licht met kristalsuiker waar een beetje kaneel aan is toegevoegd. Wij vinden het heerlijk om een plakje cake te eten met zelfgemaakte vruchtensaus en slagroom. Dit is vooral erg lekker als de cake nog een beetje warm is.

Omdat deze cake altijd zó snel op is, neem ik meestal 1,5 keer het basisrecept. Het is ook leuk om een zelfgebakken cake cadeau te geven. Voor een plaatcake maak ik sowieso 1,5 keer het recept, om voldoende beslag te hebben voor de hele bakplaat.

Voor een lekkere en luchtige cake geef ik de volgende tips:


 • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Om koude eieren snel op de goede temperatuur te krijgen leg ik ze ongeveer 10 minuten in heet kraanwater.
 • Voor dit recept wordt gestart met het luchtig kloppen van de eieren met de suiker. Dit duurt ongeveer 10 minuten!
 • Snijd de boter in stukken en laat het heel langzaam smelten: in een steelpan op een sudderplaatje boven een lage vlam. Als alle boter gesmolten is (je ziet dan nog wat stukjes boter) draai je het gas uit en zet je de pan naast het sudderplaatje. Zo wordt de boter niet te heet!
 • Meng de bloem eerst met het bakpoeder en het zout en roer dit bloemmengsel in delen door het beslag. I.p.v. bloem en bakpoeder kan ook zelfrijzend bakmeel worden gebruikt.
 • Vet de vorm in met boter en bestrooi de vorm met paneermeel of heel fijn griesmeel. Paneermeel kun je makkelijk zelf maken door witbrood uit te laten drogen en in de keukenmachine fijn te malen.
 • Ondanks het feit dat ik een liefhebber ben van roomboter gebruik ik voor cake altijd blue band, omdat wij dat lekkerder vinden. Maar ieder gebruikt hiervoor zijn of haar eigen favoriet!
 • De baktijd is afhankelijk van de wensen. Als je houdt van het lichte cake is een totale baktijd van 65 à 70 minuten voldoende. Voor een wat donkerder resultaat een totale baktijd van 5 kwartier aanhouden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de oven.
En dan nu het recept van de cake:
 • Ingrediënten:
 • 200 gram suiker, als volgt: 2 eetlepels vanillesuiker aanvullen met kristalsuiker tot 200 gram
 • 4 eieren
 • 200 gram bloem
 • 2 maatlepels à 5 ml. bakpoeder 
 • 200 gram boter
 • snufje zout
 • Bereiding:
 • Oven voorverwarmen op 155 graden C., stand: hetelucht.
 • Suiker en eieren heel luchtig en stevig kloppen, op de hoogste stand van de mixer of keukenmachine. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Met de hand geklopt duurt dit langer. Een goed geklopt mengsel loopt als een lint van de garde (zie foto in collage)
 • Ondertussen de boter langzaam laten smelten, zoals bij de bovenstaande tips beschreven staat.
 • Voeg, terwijl de keukenmachine op de laagste stand staat, de gesmolten boter in een dun straaltje toe. Daarna direct de machine uitschakelen.
 • Voorzichtig met een spatel omscheppen om te controleren of alle gesmolten boter door het eier-/suikermengsel is opgenomen.
 • Als laatste het bloemmengsel (bloem, bakpoeder, zout) in delen voorzichtig erdoor scheppen.
 • Het beslag in de ingevette en met paneermeel bestrooide bakvorm gieten en onderin op de 2e richel van de oven bakken. De eerste 10 minuten op 155 graden C. en daarna ongeveer 55 tot 65 minuten op 150 graden C. mooi goudgeel en gaar bakken.
 • Aan het eind van de baktijd ter controle een breinaald of houten prikker in de cake steken. Als de breinaald of prikker er droog uitkomt is de cake klaar.
 • De cake uit de oven halen en een paar minuten laten staan. Daarna de cake voorzichtig los schudden, op het rooster storten en af laten koelen. 
 • De cake kan in de koelkast makkelijk een week bewaard blijven. 
 • Handig om bijvoorbeeld een paar dagen voor gebruik te bakken. Om het opnieuw als “net gebakken” te laten smaken, verwarm je de cake op een rooster in een voorverwarmde oven van 130 graden C. 10 à 15 minuten (afhankelijk van de grootte).
Eet smakelijk!

Reacties

Unknown zei…
Hoi Irene, wordt de cake niet droog als je hem in de koelkast bewaard?
Groet, Inge
Irene kookt zei…
Hallo Inge,

Liesbeth geeft het als tip om de cake langer te kunnen bewaren. Maar ik zou het zelf ook niet zo snel in de koelkast bewaren, want dan droogt de cake idd uit!

Irene
Irene kookt zei…
Liesbeth geeft een tip om de cake na een paar dagen weer als versgebakken te krijgen. Als de cake in aluminiumfolie verpakt wordt en daarna in een plastic zakje gedaan wordt, blijft de cake heel goed. Om de cake weer als net gebakken te laten worden, doe zij de cake voor gebruik 10 minuten in een voorverwarmde oven van 130 graden. Daarna is de cake weer heerlijk.
Anoniem zei…
Heel erg bedankt voor het recept! Mijn cake is heerlijk luchtig geworden!
Anoniem zei…
Hoi, goed recept, lekkere cake.
Vrienden van ons wonen in Oostenrijk. Daar heeft iedereen altijd verse cake in de aanslag, zo lijkt het. Men bewaart er cake in allerlei vormen (beertjes, rozen, tulband) in de diepvries. De afgekoelde cake wordt in aluminiumfolie verpakt en gaat dan in een grote diepvrieszak of -doos. Even ontdooien in de magnetron, opwarmen in een voorverwarmde oven en je kunt een cake, aangepast aan het bezoek, op tafel zetten. Of snijd plakjes, doe alu-folie ertussen tegen het plakken en vries deze in een doos/ zak in. Ik maak heel kleine cakejes voor bij de koffie.
Anoniem zei…
ben nu bezig om het revelt uit te voeren.
Tip: als cake oud is, snij ik plakjes en doe het op een lage temperatuur in de oven. Ze worden dan lekker hard en dan heb je een soort van koekjes. De kinderen zijn er dol op. En dan is het ook zo op.
Anoniem zei…
Als je een cake smeuïg wil houden leg er dan kapjes van een brood op en verpak het geheel in aluminiumfolie. De cake droogt zo niet uit.
Unknown zei…
Hoi Irene,

Zou het lekker zijn als ik een frosting over deze cake zou doen of wordt dat teveel?
Irene kookt zei…
Hallo Ashley,

Een frosting kan... de cake heeft van zichzelf al een volle smaak. Op zich is het niet nodig. Liesbeth varieert met vruchten of bakt een plaatcake met de vruchten meegebakken. Wat voor glazuur heb je in gedachten?

Anoniem zei…
Mijn cake smaakte erg droog. Ik bak in een combimagnetron op heteluchtstand Hoe lang en op hoeveel graden kan die dan het beste?
Irene kookt zei…
Reactie over bakken in combinatiemagnetron en droog resultaat:
Liesbeth geeft aan dat zij het bakt in de oven op heteluchtstand op de aangegeven temperatuur en dat werkt voor haar prima. Zij adviseerde om uit te proberen om 10 à 20 graden lagere temperatuur te proberen. En zonder de magnetronstand te werken (voor het geval deze was ingeschakeld).
Unknown zei…
Hallo allemaal,

Ik heb de cake vandaag gebakken in de combimagnetron, op 150 graden voor 65 minuten. Cake is goed gelukt, alleen de bovenkant was open gebarsten maar wel heel krokant. Ik heb wel veel minder suiker gebruikt 125 gram geplette rietsuiker (oerzoet) en iets minder bloem gebruikt. Cake net uit de oven en de visite welke net binnen kwam vond de cake erg lekker. Irene dank je dat je dit recept met ons wilde delen...
groet Wim Overduin
Anoniem zei…
Voor het bakken insnijden met een mes wil het openbarsten soms voorkomen
Anoniem zei…
Voor het bakken een mes door het beslag halen kan dit voorkomen...werkt niet altijd btw
Shirley zei…
Bedankt, Liesbeth en Irene!! Met dit recept is het me voor het eerst sinds jaren gelukt een zeer luchtige en lekkere cake te bakken. Joepie! De suiker en bloem heb ik ook nog even gezeeft. Een deel is al op :-), een deel ligt in de kast en het overige deel ligt in alumiumfolie & plastic zakjes in de vriezer. Jammie jammie! Vrolijke groetjes, Shirley
Unknown zei…
Hallo ik heb de cake gemaakt. De eerste 10 minuten op 155 graden gaat hastikke goed daarna moet de oven naar 150 graden hetenlucht maar hij zakt dan helmaal in smaak is goed eat heb ik fout gedaan
Irene kookt zei…
Jolanda, het inzakken kan ontstaan aan je het cakebeslag te lang hebt geroerd of als de temperatuur te laag is. Het zou best kunnen zijn dat jouw oven in werkelijkheid een andere temperatuur meet dan jouw ovenstand aangeeft. Dat kun je meten door een oventhermometer te gebruiken en kijken of het afwijkt van de ovenstand. Je zou de volgende keer de temperatuur ook 5 à 10 graden kunnen verhogen en kijken of dit resultaat heeft. Vaak weet je wel of een oven een lagere temperatuur heeft dan aangegeven, als andere baksels vrijwel altijd afwijken qua aangegeven baktijd. Mijn oven bakt iets heter dan aangegeven. Ik hou hier rekening mee met het bakken. Liesbeth geeft ook aan dat je 'm op de onderste 2e richel moet bakken. Andere baktips kun je hier lezen: http://irenekookt.blogspot.com/2015/11/tips-trucs-bij-het-bakken-van-taarten.html. Succes Jolanda!
Unknown zei…
hoelang moet de plaatcake dan bakken
Irene kookt zei…
Diana, ik zou voor een plaatcake 45 minuten baktijd aanhouden. Succes!
Unknown zei…
dank je wel en moet hij dan 1,5 cm hoog met beslag
Anoniem zei…
Hallo, kun je i.p.v. bakpoeder ook dezelfde hoeveelheid wijnsteenbakpoeder gebruiken of werkt dat niet?
Irene kookt zei…
Ja wijnsteenbakpoeder kun je gebruiken als bakpoeder.
Sandra zei…
Hallo....Alles gedaan zoals vermeld....maar oooh wat een teleurstelling...dit werkt dus niet met een cakemix(pak). Ipv 2 cakes werd het 1 gort droge cake! Op 150 gr, 65 min.
Wat ging er mis???

Wat ik ook vaak mis is wat goede recepten waarbij de temperaturen van mijn combi wél passen; want die verspringt van 100 naar 125, 150, 175, 200 enz. Dus geen 155 graden.
Anoniem zei…
Hoeveel gram is 5ml bakpoeder?
Anoniem zei…
Een maatlepel van 5ml is hetzelfde als een theelepel (1 tsp) :)
Unknown zei…
Heb de cake gebakken met pepernoten, die ik heb omhuld met cacao en custardpoeder.Heerlijk!
Mooi sinterklaasrecept!
Dank voor het heerlijke cakerecept.
Over de bakpoeder...een theelepel = 3mg, 1 eetlepel 7 mg, dus 1=1=2...