Zalmrollade uit de Elzas met mierikswortelsaus



Zalmrollade met biologische zalm
Een tijdje geleden zag ik een documentaire over zalmkweekvis. Dat is zo’n dramatisch gebeuren, dat ik besloot om alleen nog maar wilde zalm of biologisch gekweekte zalm te eten. Dus toen ik dit recept in een Frans kookboek zag, moest ik eerst even nadenken waar ik een groot stuk zalm kon kopen. Want voor dit recept moet je eigenlijk een groot stuk zalm nemen. Uiteindelijk kocht ik diepvries biologische zalm van de AH en vormde met de losse stukken één rollade. Probleem opgelost.

Lekker met zoute bacon en mierikswortelsaus
De zalm wordt belegd met bacon en dat combineert heel goed met de zachte smaak van de zalm. Het is echt een feestelijk gerecht. Lekker om in het weekend te maken. Erbij maak je een warme mierikswortelsaus op basis van crème fraîche. Het is lekker om er linzen bij te eten. Wij aten er ook nog geroosterde broccoli en romige polenta bij.

Een vegetarische versie
Er zijn vegetarische mensen die ervoor kiezen om wel vis en ei te eten. Vervang dan de bacon door spekjes van de vegetarische slager, dit is een merk wat o.a. bij de Jumbo te koop is.

Mierikswortel
Je koopt dit in potjes maar het is soms ook vers bij natuurvoedingswinkels te koop.

Zalmrollade uit de Elzas met mierikswortelsaus 

Hoofdgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:

  • 750-1 kilo (wilde of biologische) zalm, ontdooi bevroren zalm een dag in de koelkast
  • 100 gram bacon, kleingesneden en even kort gebakken
  • 2 el. olijfolie
  • Zout/peper
  • 375 gram crème fraiche voor warme bereiding (neem geen light, dan kan het schiften)
  • Ca. 3 tl. geraspte mierikswortel, vers of uit een potje
  • 2 fijngehakte sjalotten
  • Kooktouw (kookwinkel)
Bereiding:

De zalmrollade maak je zo: knip 8 stukken kooktouw en leg dit eerst op de bodem van een schaal. Vervolgens leg je de helft van de zalm erop en verdeelt de bacon erover. Leg de andere helft erop, zodat de boven- en onderkant qua grootte netjes op elkaar passen. Dat is soms even puzzelen. Knoop nu de touwtjes dicht, zodat een stevige rollade ontstaat. Wrijf de olijfolie, zout en versgemalen peper rondom de rollade. Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 160 graden C. Na 30 minuten is de rollade van 750 gram gereed. Heb je een rollade van 1 kilo, laat 'm dan nog 5 minuten langer in de oven. De zalm hoort van binnen niet helemaal door en door gaar te zijn. Maar rosé en mals. Haal voorzichtig de touwtjes eraf. Snijd in mooie plakken en serveer met de saus.

De mierikswortelsaus maak je zo: breng de crème fraiche met de sjalotten en de mierikswortel aan de kook en laat twee minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper (en misschien nog wat extra mierikswortel).

Wil je er gekookte linzen bij? Neem dan 250 gram linzen, liefst het soort dat stevig blijft, zoals puylinzen (ook wel berglinzen genoemd). Kook de linzen in ca. 30 minuten gaar in 500 ml. water met een takje tijm, blaadje salie, rozemarijn, teentje knoflook en 1 kleingesneden sjalotje. Kijk af en toe of er een scheutje water bij moet. De linzen moeten als ze klaar zijn nog wat vochtig zijn. Roer er krachtig 2 tl. mosterd en een scheut olijfolie door en breng op smaak met zout.

Reacties