Stoofvlees met kasteelbier en pruimen



Een verwarmende herfsstoof
Deze stoofschotel wordt gemaakt met kasteelbier. Je hebt verschillende soorten kasteelbier. Ik nam donker kasteelbier met smaaktoetsen van chocolade, banaan, zoethout en rozijntjes. Het is een vol en romig bier en uitermate geschikt om te verwerken in een stoofschotel.

Het voordeel van de römertopf
Een römertopf dompel je eerst een half uurtje in koud water. De schalen zuigen dan water op. Dat water verdampt later in de oven en zorgt ervoor dat de inhoud sappig blijft. Je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Je hoeft niet eens te roeren… Als je geen römertopf hebt, dan kun je dit gerecht ook in een stoofpan op het vuur of in de oven maken.

Stoofvlees met kasteelbier en pruimen
Hoofdgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:
  • 1,2 kilo (biologische) riblappen (of sukadelappen), op kamertemperatuur in blokken gesneden, ruim met peper, zout en worcestershiresaus bestrooid en ingewreven.
  • 100 gram gedroogde pruimen, klein gesneden (niet te klein)
  • 2 flesjes kasteelbier à 33 ml.
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1/4 theelepel à 5 ml. nootmuskaat (liefst zelf geraspt)
  • 4 blaadjes laurier
  • (kokos)olie om te bakken
  • een römertopf of braadpan met deksel
Bereiding:

Bak het vlees in twee delen in wat olie rondom bruin. Schep de inhoud met het braadvet in de römertopf. Verdeel de knoflook, pruimen, nootmuskaat en laurier erover, meng door elkaar en schenk er zoveel bier over tot het vlees helemaal onder staat. Misschien hou je nog wat bier over. Plaats het deksel erop.

Schuif in een koude oven op onder en bovenwarmte (geen hetelucht, dat kookt over) en stel in op 240 graden C. Na een uur terugschakelen naar 190 graden C. Afhankelijk van het gebruikte vlees (biologisch vlees heeft meestal een langere stooftijd) laat je het twee uur of langer stoven. Wel even na twee uur controleren of het vlees al gaar is. Als het nog niet zover is, dan kun je de schotel even door scheppen en afgedekt terugzetten in de oven. Als het vlees gaar is, dan schep je alles door en proef of er nog zout en peper nodig is.

Wij aten er spruiten bij en volkoren basmatirijst. De spruitjes maak ik zo: roerbak 500 gram spruitjes enkele minuten in wat olie en schenk er dan 150 ml. bij met een halve tablet (biologische) runderbouillon. Even doorroeren en dan een deksel erop en een minuut of zes laten stoven. Het water wordt voor een groot deel opgenomen door de spruitjes. Naar eigen smaak beslis jij wanneer de spruitjes genoeg gekookt zijn. Als je de spruitjes op deze manier maakt, dan krijgen ze een lekker zoutige buitenkant. Door het contrast met de binnenkant smaken de spruitjes veel zoeter. Moet je echt eens proberen zo.

Natuurlijk is het heel lekker om kasteelbier bij deze maaltijd te drinken!

Reacties