Grilplaat
Vorig jaar tijdens de vakantie in Italië kocht ik een
gietijzeren grilplaat. Dit ter vervanging van de anti aanbakgrilplaat van Ikea.
Op zich een prima pan, maar ik durfde de pan niet echt hoog te verhitten. Met ons nieuwe
plaatje kan dat wel, zodat je er heel snel groenten en vlees en andere
zaken op kunt grillen. Zonder dat het blijft plakken of gaat walmen.
Wat bak je op een grilplaatje?
Groenten zoals courgette, groene asperges en aubergine leg
je er puur op. Dus zonder olie en kruiderijen. Die voeg je later toe. Je maakt
een dressing van olie, kruiden, knoflook en azijn (of citroen/limoensap) waar
de stukken gloeiend hete groenten in worden gemarineerd. Dat geeft een
heerlijke smaak. Deze groenten kun je serveren bij de maaltijd of verwerken in
een salade. Zoals in dit recept.
Vis en vlees
Vis en vlees
Een stukje vis kun je ook prima grillen op het plaatje. Of
vlees zoals een entrecote, hamburger, varkensfiletlapje of saté. Hou wel
rekening met het spetteren van vet. Groenten grillen is een stuk schoner…
Speltcouscous
Speltcouscous
In de supermarkten koop je nu ook couscous op basis van
spelt. Lekker en weer eens wat anders! Je kunt de couscous in dit recept ook prima
vervangen door gewone couscous, quinoa, bulghur of rijst.
Salade met gegrilde groenten, variaties
Salade met gegrilde groenten, variaties
In deze salade is aubergine en courgette verwerkt. Kort
gegrilde groene asperge is ook erg lekker. Haal dan ruim de houtige steel eraf
en schil met een dunschiller enkele centimeters rondom de onderkant.
Paprika’s
zijn ook heel geschikt om te grillen. Snijd ze dan in brede stroken en gril
droog op het plaatje. Ook little gem, de mooie slanke slakropjes laten zich
goed grillen. Denk ook eens aan het grillen van venkel, champignons en paddenstoelen,
dunne stengels prei, lente-ui of ui.
Salade met gegrilde groenten, zongedroogde tomaatjes,
knoflook en speltcouscous
Hoofdgerecht voor 4 personen, lunch of buffetgerecht voor 6
personen
Benodigdheden:
- afgekoelde gare speltcouscous, bereid 200 gram ongekookte couscous volgens de verpakking, voeg 1 tl. zout en 2 eetlepels olijfolie toe aan het water
- groenten & marinade:
- 1 courgette, snijd overlangs in dikke plakken, enkele minuten aan weerszijden gegrild
- 1 aubergine, in dikke plakken, enkele minuten aan weerszijden gegrild
- 200 gram kerstomaatjes, gehalveerd, 1 ½ uur roosteren met snijvlak naar boven op bakpapier in de oven op 130 graden C. besprenkel met wat olijfolie, balsamico, zout en peper
- 100 gram kerstomaatjes, overlangs in vieren gesneden
- enkele babykomkommertjes in plakjes of ½ komkommer in blokjes
- marinade:
- bosje groene kruiden: (platte) peterselie, selderij en munt, grof gehakt
- 1 teen knoflook, ragfijn gehakt
- rasp en sap van ½ limoen (of citroen)
- 3 tl. gemalen komijn, rooster komijnzaad in droge koekenpan tot het gaat geuren en maal in oude koffiemolen of vijzel fijn
- niet zoete chilisaus (Kimball van Xenos), tabasco of verse rode chilipeper naar smaak
- gemalen zwarte peper en 2 tl. zout
- 2 à 3 el. water
- 2 el. olijfolie
- knoflookolie en gebakken knoflook:
- 5 grote tenen knoflook in plakjes
- 4 el. olijfolie
- Meng de ingrediënten voor de marinade in een ruime schaal.
- Snijd de gegrilde groenten direct van de gril in stukken en meng met de marinade. Je zult de groenten in meerdere keren bakken en voegt het telkens aan de groenten & marinade in de schaal toe.
- Proef als alle groenten zijn gemengd of het nog iets van kruiden, zout of limoensap nodig heeft.
- Verhit de olie en bak de schijfjes knoflook tot ze lichtbruin zijn. Hou het goed in de gaten, want je wilt geen verbrande knoflook.
- Laat de olie en knoflook een beetje afkoelen.
- Schep de oven geroosterde tomaatjes, komkommer, kerstomaatjes, knoflook en olie door de couscous.
- Proef tenslotte of het nog kruiderij nodig heeft.
Reacties