Desembrood (met een beetje
gist), met geraspte kaas en rozemarijn
lang houdbaar
alles mengen behalve gist en zout
gist en zout erbij en kneden
na de 1e rijs...
de 2e rijs...en bakken
Brood bakken is één van
mijn favoriete bezigheden. Naast alle taarten en ander lekkers bak ik ook ons
dagelijks brood, kadetjes, stokbrood, krentenbrood, suikerbrood én hartig
brood. Dit desembrood met
geraspte kaas en rozemarijn is ons favoriete hartige brood. Bij dit brood voeg ik een
beetje gist toe. Hierdoor zijn de rijstijden korter.
Als het brood nog warm is
eten we al een plakje. Het brood blijft zeker meer dan een week goed in de
koelkast. Als we later gaan eten leggen we de plakjes eerst even in de
magnetron, of we roosteren het in de broodrooster. Wat ook heel lekker is, is
om de plakjes even om en om te bakken in een klontje roomboter mmm!
Recept voor 2 broden:
Deeg:
- 225 gram actief desem
- 375 gram tarwebloem
- 375 gram volkoren- of speltmeel
- 450 gram en enkele eetlepels lauw water
- 4 gram gedroogde gist
- 14 gram zout
Vulling:
- 400 gram geraspte belegen kaas: hoeveelheid en soort naar smaak. Bijvoorbeeld: Parmezaanse of
- Cheddar kaas of een combinatie hiervan.
- Paar takjes verse rozemarijn, fijngesneden
Haal een uur voor aanvang
125 gram moederdeeg uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Voedt
het moederdeeg na een uur met 100 gram lauw water en 100 gram meel. Laat het nu
ongeveer 6 uur rijpen op kamertemperatuur. Met dit warme weer kan 5 uur al genoeg
zijn.
Je desem is dan flink
gerezen en klaar voor gebruik. Weeg de benodigde hoeveelheid af en zet de rest
in de koelkast: voor de volgende keer!
Meng 450 gram water, bloem
en volkoren-, of speltmeel tot een ruw deeg en voeg dan het actieve desem toe. Roer
goed door en laat dit een halfuurtje afgedekt staan.
- Voeg nu de gist toe.
- Voeg vervolgens het zout toe en kneed tot er een mooi soepel en elastisch deeg ontstaat. Voeg eventueel nog wat water toe, maar niet teveel. Het deeg wordt minder plakkerig tijdens het kneden!
- Laat nu het deeg een kwartiertje rusten voor je de vulling toevoegt.
kaas en rozemarijn erdoor
Zet 50 gram kaas apart. Maak
het deeg plat en verdeel er de helft van de 350 gram kaas en de rozemarijn
over. Vouw de lap deeg in drieën en maak weer plat. Verdeel de rest van de kaas
en rozemarijn over het deeg en vouw weer in drieën. Kneed nog even goed door en
maak er een mooie deegbol van. Leg in een kom, dek af met plastic folie en laat
het rijzen tot dubbel volume. Dit duurt ongeveer 1 à 2 uur.
Leg na deze eerste rijs
het deeg op een licht bebloemd werkblad en druk de lucht eruit. Verdeel het
deeg in tweeën en bol de beide delen op. Laat weer een kwartiertje rusten.
Vet twee broodvormen, of
cakevormen in met roomboter. Vorm van de deegbollen twee broden:
maak de bollen weer plat, rol
ze op, draai ze een kwartslag, maak weer plat en rol ze weer op.
Druk de naden dicht en leg
ze met de naad naar beneden in de ingevette vormen.
Laat ongeveer een uur
rijzen tot ze in volume weer verdubbeld zijn.
Verwarm tegen het eind van
de rijstijd de oven op 220 graden C. Zet een ovenvast schaaltje op de bodem van
de oven.
Knip de broden, voordat ze de oven in gaan, in met een schaar: maak
voorzichtig kleine knipjes over de lengte van de broden. Het deeg gaat nu
gelijk een beetje wijken.
Giet kokend water in het
ovenvaste schaaltje. Verdeel de apart gehouden geraspte kaas over de
opengeknipte broden en zet de broden daarna direct in de voorverwarmde oven. Verlaag
na 10 minuten de oven naar 200 graden en bak de broden nog ongeveer 20 minuten
tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Reacties