Beercan chicken van Jaap


Beercan Chicken

Het blijft maar prachtig barbecue-weer! Hoewel je ook met wat minder weer prima van de barbecue kunt genieten. Maar buiten eten geeft het toch een extra fijn tintje. In de aanloop naar Pasen wijden mijn zoon en ik een splinternieuwe (en grotere) barbecue in met een Beercan Chicken. Een traditie uit het land van de echte Barbequers: USA.

Het idee is simpel. Neem een kip en zet die met zijn achterste over een blikje bier dat nog half vol is. Zet dit rechtop tussen de gloeiende kooltjes en je kunt anderhalf uur later genieten van een heerlijke malse en sappige gegrilde kip. Erg makkelijk en simpel en leuk om te maken.
Het begint natuurlijk met een goede scharrelkip (foto 2). Op de markt kocht ik een mooie buitenkip van anderhalve kilo ongeveer. Dat is meer dan voldoende voor twee personen. Vervolgens krijgt de kip een ‘Rub’ (foto 1); een laagje gemengde kruiden waarmee je de kip een uurtje voor je begint te grillen insmeert (foto 3). Je kunt een rub prima zelf maken; er zijn veel mogelijkheden.

De ingrediënten van de rub die wij maakten:

  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • (gewone paprikapoeder kan ook prima)
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Wrijf de kip (binnenkant en buitenkant!) in met een beetje olijfolie. Daarna royaal de rub aanbrengen en inwrijven. Daarna kan de kip op een halfvol blikje bier, of zoals bij ons op een speciale ‘kiphouder’ (foto 4). Deze kan worden gevuld met bier maar met witte wijn. Als de kip op de houder is geschoven plaats je ‘m tussen de hete kooltjes op de barbecue (foto 5). Dit gaat via de indirecte methode waar ik vorige keer al over schreef. (kooltjes aan de zijkant en vlees of groentes in het midden op het rooster).

Met het deksel op de barbecue heeft de kip ongeveer anderhalf uur nodig om te garen. Probeer niet te vaak te kijken; elke keer als je het deksel optilt verdwijnt de opgebouwde warmte.
Een goede barbecue heeft een thermometer en de temperatuur wordt geregeld door de luchttoevoer te vergroten of te verkleinen. Probeer zo de temperatuur tussen de 150 en 180 graden C. te houden. Controleer voor de zekerheid nog met een vleesthermometer of de kip gaar is (steek de punt van de thermometer in het dikste deel van het vlees, de temperatuur moet op 75 graden of hoger zitten). Grofweg neem ik per 500 gr. een grilltijd van een half uur aan.

In de tussentijd snijden we wat aardappel in schijfjes en samen met wat champignons  leggen we het in een grillpan. Als de kip gaar is, laat ‘m dan nog een kwartiertje rusten. Dat is voldoende tijd om de aardappels op de warme barbecue te grillen (foto 6). Een heerlijk bijgerecht.

De kip was heerlijk mals en de rub gaf een heerlijk smaak (foto 7 en 8).

Volgende keer nog meer barbecuerecepten en lees je meer over het maken van vegetarische gerechten op de barbecue en over toetjes. Ook daar zijn de heerlijkste dingen mee te maken!

Reacties