DE PERFECTE LUCHTIGE CAKE
Mijn eerste recept op de blog van “Irene kookt” is het recept van een cake. Misschien denk je dat het niet zo bijzonder is, maar door af te wijken van de gebruikelijke bereidingswijze wordt de cake heerlijk luchtig. Deze cake is onze favoriet en ik maak ‘m regelmatig.
Omdat deze cake altijd zó snel op is, neem ik meestal 1,5 keer het basisrecept. Het is ook leuk om een zelfgebakken cake cadeau te geven. Voor een plaatcake maak ik sowieso 1,5 keer het recept, om voldoende beslag te hebben voor de hele bakplaat.
Voor een lekkere en luchtige cake geef ik de volgende tips:
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Om koude eieren snel op de goede temperatuur te krijgen leg ik ze ongeveer 10 minuten in heet kraanwater.
- Voor dit recept wordt gestart met het luchtig kloppen van de eieren met de suiker. Dit duurt ongeveer 10 minuten!
- Snijd de boter in stukken en laat het heel langzaam smelten: in een steelpan op een sudderplaatje boven een lage vlam. Als alle boter gesmolten is (je ziet dan nog wat stukjes boter) draai je het gas uit en zet je de pan naast het sudderplaatje. Zo wordt de boter niet te heet!
- Meng de bloem eerst met het bakpoeder en het zout en roer dit bloemmengsel in delen door het beslag. I.p.v. bloem en bakpoeder kan ook zelfrijzend bakmeel worden gebruikt.
- Vet de vorm in met boter en bestrooi de vorm met paneermeel of heel fijn griesmeel. Paneermeel kun je makkelijk zelf maken door witbrood uit te laten drogen en in de keukenmachine fijn te malen.
- Ondanks het feit dat ik een liefhebber ben van roomboter gebruik ik voor cake altijd blue band, omdat wij dat lekkerder vinden. Maar ieder gebruikt hiervoor zijn of haar eigen favoriet!
- De baktijd is afhankelijk van de wensen. Als je houdt van het lichte cake is een totale baktijd van 65 à 70 minuten voldoende. Voor een wat donkerder resultaat een totale baktijd van 5 kwartier aanhouden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de oven.
- Ingrediënten:
- 200 gram suiker, als volgt: 2 eetlepels vanillesuiker aanvullen met kristalsuiker tot 200 gram
- 4 eieren
- 200 gram bloem
- 2 maatlepels à 5 ml. bakpoeder
- 200 gram boter
- snufje zout
- Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 155 graden C., stand: hetelucht.
- Suiker en eieren heel luchtig en stevig kloppen, op de hoogste stand van de mixer of keukenmachine. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Met de hand geklopt duurt dit langer. Een goed geklopt mengsel loopt als een lint van de garde (zie foto in collage)
- Ondertussen de boter langzaam laten smelten, zoals bij de bovenstaande tips beschreven staat.
- Voeg, terwijl de keukenmachine op de laagste stand staat, de gesmolten boter in een dun straaltje toe. Daarna direct de machine uitschakelen.
- Voorzichtig met een spatel omscheppen om te controleren of alle gesmolten boter door het eier-/suikermengsel is opgenomen.
- Als laatste het bloemmengsel (bloem, bakpoeder, zout) in delen voorzichtig erdoor scheppen.
- Het beslag in de ingevette en met paneermeel bestrooide bakvorm gieten en onderin op de 2e richel van de oven bakken. De eerste 10 minuten op 155 graden C. en daarna ongeveer 55 tot 65 minuten op 150 graden C. mooi goudgeel en gaar bakken.
- Aan het eind van de baktijd ter controle een breinaald of houten prikker in de cake steken. Als de breinaald of prikker er droog uitkomt is de cake klaar.
- De cake uit de oven halen en een paar minuten laten staan. Daarna de cake voorzichtig los schudden, op het rooster storten en af laten koelen.
- De cake kan in de koelkast makkelijk een week bewaard blijven.
- Handig om bijvoorbeeld een paar dagen voor gebruik te bakken. Om het opnieuw als “net gebakken” te laten smaken, verwarm je de cake op een rooster in een voorverwarmde oven van 130 graden C. 10 à 15 minuten (afhankelijk van de grootte).
Reacties
Groet, Inge
Liesbeth geeft het als tip om de cake langer te kunnen bewaren. Maar ik zou het zelf ook niet zo snel in de koelkast bewaren, want dan droogt de cake idd uit!
Irene
Vrienden van ons wonen in Oostenrijk. Daar heeft iedereen altijd verse cake in de aanslag, zo lijkt het. Men bewaart er cake in allerlei vormen (beertjes, rozen, tulband) in de diepvries. De afgekoelde cake wordt in aluminiumfolie verpakt en gaat dan in een grote diepvrieszak of -doos. Even ontdooien in de magnetron, opwarmen in een voorverwarmde oven en je kunt een cake, aangepast aan het bezoek, op tafel zetten. Of snijd plakjes, doe alu-folie ertussen tegen het plakken en vries deze in een doos/ zak in. Ik maak heel kleine cakejes voor bij de koffie.
Tip: als cake oud is, snij ik plakjes en doe het op een lage temperatuur in de oven. Ze worden dan lekker hard en dan heb je een soort van koekjes. De kinderen zijn er dol op. En dan is het ook zo op.
Zou het lekker zijn als ik een frosting over deze cake zou doen of wordt dat teveel?
Een frosting kan... de cake heeft van zichzelf al een volle smaak. Op zich is het niet nodig. Liesbeth varieert met vruchten of bakt een plaatcake met de vruchten meegebakken. Wat voor glazuur heb je in gedachten?
Liesbeth geeft aan dat zij het bakt in de oven op heteluchtstand op de aangegeven temperatuur en dat werkt voor haar prima. Zij adviseerde om uit te proberen om 10 à 20 graden lagere temperatuur te proberen. En zonder de magnetronstand te werken (voor het geval deze was ingeschakeld).
Ik heb de cake vandaag gebakken in de combimagnetron, op 150 graden voor 65 minuten. Cake is goed gelukt, alleen de bovenkant was open gebarsten maar wel heel krokant. Ik heb wel veel minder suiker gebruikt 125 gram geplette rietsuiker (oerzoet) en iets minder bloem gebruikt. Cake net uit de oven en de visite welke net binnen kwam vond de cake erg lekker. Irene dank je dat je dit recept met ons wilde delen...
groet Wim Overduin
Wat ging er mis???
Wat ik ook vaak mis is wat goede recepten waarbij de temperaturen van mijn combi wél passen; want die verspringt van 100 naar 125, 150, 175, 200 enz. Dus geen 155 graden.
Mooi sinterklaasrecept!
Dank voor het heerlijke cakerecept.
Over de bakpoeder...een theelepel = 3mg, 1 eetlepel 7 mg, dus 1=1=2...