Biologische
riblappen
In de herfst
en winter maak ik regelmatig een stoofpot met vlees of groenten. Als stoofvlees
koop ik biologische riblappen van de Jumbo. Helaas hebben zij geen
sukadelappen. Die zijn nog malser. Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat ik
regelmatig kook in de römertopf. Maar geloof het of niet… tot nu toe had ik
hierin nog geen stoofvlees gemaakt. Tot een paar weken geleden. En ik wil nu
niet meer anders! Want normaal laat ik het vlees 2 à 3,5 uur stoven in een
gietijzeren pan (of in de oven).
Mijn ervaring
is dat het biologische vlees veel langer nodig heeft om zacht en smakelijk te
worden. Ik vraag mij af dat de oorzaak ligt in een te korte rijping van het
vlees? Wie het weet, mag het zeggen…
Gestoofd in
de römertopf, was het na twee uur al zacht gestoofd. Daarna heb ik het nog een
half uurtje zonder deksel in de oven laten pruttelen. Regelmatig omscheppend,
tot de jus wat ingekookt was en nog lekkerder van smaak. Heerlijk mals vlees… een
mooie diepbruine jus met een geconcentreerde smaak! En als je geen römertopf
hebt, dan kun je ook gewone stoofpan nemen en op het vuur of in de oven gaar
stoven.
![]() |
vacuum verpakte gekookte kastanjes |
Kastanjes
De smaak van
de toegevoegde tijm, knoflook, salie, laurier en rozemarijn combineert goed met
de kastanjes en gedroogd eekhoorntjesbrood. De kastanjes kun je natuurlijk zelf
koken, maar ik koop gekookte exemplaren, verpakt per twee in gesealde pakken.
Die zijn te koop bij groentewinkels en supermarkten. Wil je ze zelf een koken,
het is nu het seizoen, kijk dan eens op mijn blog, die ik hierover schreef: kastanjes bereiden en gestoofde kip in kastanje-sjalottensaus (TIP).
Gremolata
Erbij kun je
een gremolata geven. Gremolata wordt gemaakt van citroenrasp, gehakte knoflook
en platte peterselie. Het voegt een touch van verse kruiden toe aan het gestoofde gerecht. Je serveert het apart in een schaaltje, zodat iedereen aan tafel zelf
naar smaak kan pakken.
Andere
recepten uit de römertopf
Tot nu toe
meestal een heel kippetje, zoals kip met salie, appel en bier, kip met kerrie en sinaasappel, maar ook groenten zoals hutspot anders en groenten en vlees in gestoofde wintergroenten.
![]() |
De foto is gemaakt op dag 2, na dag 1 bleef er weinig jus over... |
Herfst runderstoofvlees
uit de römertopf
Hoofdgerecht
voor 6 personen (tenzij het heel grote eters zijn)
Benodigdheden:
- 1 kilo (biologische) riblappen, op kamertemperatuur, in middelgrote stukken gesneden
- 250 gram gekookte hele kastanjes, verkruimel de helft en laat de rest heel
- 1 grote ui, gehakt
- handje gedroogd eekhoorntjesbrood (even afgespoeld onder de kraan)
- evt. twee stengels bleekselderij en wat grof gehakte wortel
- 250 ml. (biologische) hete runderbouillon (van tablet) aangevuld met…
- … 200 ml. rode wijn
- paar takjes tijm (of ½ tl. gedroogd), paar blaadjes salie (of 1 tl. gedroogd), enkele takjes rozemarijn (of 1,5 tl. gedroogd) en 3 blaadjes laurier
- worcestershiresaus (ca. 1 maatel. à 15 ml.), zout (ca. 2 maattl. à 5 ml.) en vers gemalen peper
- 4 grof gehakte grote tenen knoflook
- rasp van ½ grote sinaasappel
- voor de gremolata:
- rasp van ½ grote sinaasappels
- ½ fijn gehakte knoflook
- 1 el. fijn gehakt verse (platte) peterselie
Bereiding:
Laat de
römertopf een half uurtje in water weken. Neem een grote schaal of pan en meng
het vlees, eekhoorntjesbrood, de ui, sinaasappel, knoflook, peper, zout en
worcestersaus goed door elkaar. Schep in de römertopf en schenk de
wijn-bouillon erover en meng goed door het vlees. Verdeel de kruiden tussen en
over het vlees. Sluit af en de deksel en plaats in de koude oven, op een stukje
aluminiumfolie (zodat evt. overkokend vocht niet inbrandt in de oven). Stel de
temperatuur in op 220 graden C. Boven- en onderwarmte. Geen hetelucht, dan kan
het overkoken. Ca. 2 uur laten stoven. Dan de gaarheid controleren en evt. langer
laten stoven. Als het gaar en zacht is, de deksel eraf halen en nog ½ uur
zonder deksel laten inkoken. Roer regelmatig om.
Meng voor de
gremolata de ingrediënten door elkaar en serveer apart naast het gerecht op de
tafel. Wij aten het vlees met penne, groenten en raspten er wat Parmezaanse
kaas over. Ook lekker met gnocchi of polenta. Drink er een Italiaanse rode wijn bij.
Reacties