vrouw - moeder - zus - tante - docente - creatie - studie - broodbakken - groententuintje - voeding
Het is pas 2,5 week geleden dat ik examen deed. Maar ik vind
nu al, dat ik te lang op de uitslag moet wachten! Sommige dagen schieten de
vragen door mijn hoofd en slaat de twijfel toe… verschrikkelijk dat wachten. Deze
week zal ik als oefening, een intakegesprek met mijn zusje doen. Er kwam al
iemand van de belastingdienst langs om mij te informeren. Moet ik mij nog
verdiepen in een programma om een website te maken en zal ik een administratie moeten
opzetten. Een vriendin heeft een logo ontworpen, dus ik kan ook nadenken over
kaartjes en briefpapier. Tussendoor heb ik ook nog wat leuke ideeën voor
kraampakketjes, luiertaarten en t-shirt bedrukkingen.
Er moet ook gewerkt worden in de tuin. Deze week heb ik
courgettezaadjes in potjes gezet, ze staan nu onder glas, in het grondkasje. Ze
kunnen nog niet in de volle grond, eerst kweek je de zaadjes op. Opkweken hoeft
niet perse onder glas, dat kan ook makkelijk in de vensterbank (op een zonnige
plek).
Wanneer je de plant in de volle grond zet, zorg dan voor een
warme en zonnige plaats. Het verplanten kan vanaf 20 mei, niet eerder want de
plant is erg gevoelig voor (nacht)vorst. Om de vruchten te beschermen, dek je
de grond af met stro. Om te zorgen dat de vruchten niet gaan rotten, geef je
het water tussen de planten, aan de voet van de plant. Als het veel regent is
de kans op rotte vruchten groter.
Ik plant de groene courgette, maar er zijn veel varianten:
donkergroene, lichtgroene, met strepen, zonder strepen, gele, witte en
bolvormige. Je kan met de courgette veel verschillende gerechten bereiden. Mijn
favoriet is courgettesoep, maar je kunt ze ook koken, stomen, roerbakken,
bakken, frituren, grillen of in een salade verwerken. In toko’s zijn vaak ook de
bloemen van de plant te krijgen, hier kan je ook diverse gerechten mee klaar
maken.
Courgette bevat vitamine A, C, Calcium, ijzer en foliumzuur.
Deze groente bevat veel vocht, hij bestaat voor zeker 90% uit water. Ze zijn 1
week houdbaar op een koele plaats, maar liever niet in de koelkast.
Als het tijd is om de vrucht te oogsten, doe je dit als ze
15 á 20 cm
lang zijn. Als je het steeltje aan de vrucht lang houdt, blijft de vrucht
langer houdbaar. Wanneer je de courgettes regelmatig oogst, zal de plant
blijven doorgroeien en zullen er steeds nieuwe bloemen en vruchten aan groeien.
Wacht je te lang met oogsten, dan zal het één grote vrucht worden met een taaie
schil. Oogst de vrucht met een scherp mes of haal hem met een draaibeweging van
de plant.
Heb je geen ‘zin’ om een plantje op te kweken, kijk dan eens
in een tuincentrum (na 20 mei). Een courgette doet het ook goed in een ruime
pot!
Tot
volgende week…
Reacties