Een
luchtig en licht zoet broodje….
Enkele
dagen geleden kondigde ik dit recept op Facebook al aan. Het recept van deze
Italiaanse brioche kreeg ik van Francesca. Samen met een vriendin volgde zij
eens de workshop desembrood bakken bij mij thuis. Haar vriendin heeft vorig
jaar de kookwedstrijd gewonnen met het recept van spezzatino
in umido con polenta (Italiaanse stoofschotel met polenta).
Siciliaanse brioche?
Vandaag
dus een brood van Francesca… Het recept doet sterk denken aan een Siciliaanse
brioche. Op Sicilië vullen ze een dergelijk broodje met ijs (dat is geen
broodje aap). Schijnt heel normaal te zijn. Net zoals wij een hoorntje vullen.
Dus wil je het eten zoals op Sicilië…. vul het dan met ijs. Maar Francesca eet
de lichtzoete broodjes met nutella, jam, etc. Ik maak ze voor het paasontbijt.
Foto’s volgen uiteraard…
Met
gist…
Het
recept is gemaakt met desem, maar wil je het maken met gist? Neem dan 15 gram
gedroogde gist en plaats alles na het mengen 12 uur in de koelkast. Kneed het
gerezen deeg door en geef dan de definitieve vorm aan het deeg en laat op
kamertemperatuur afgedekt rijzen tot dubbele grootte. Volg verder het recept
voor het afbakken.
Varieer
met…
Varieer
door vanillearoma, saffraan of citroen- of sinaasappelschil door het deeg te
kneden. Ik ben sinds kort aan het experimenteren met zoete sinaasappelolie. Een
theelepel door het deeg, lijkt me heel lekker. Vervang de helft van de bloem met
volkorenmeel. Ik zag ook een (Italiaans) recept waar 2 eetlepels honing en
marsala (zoete kruidige wijn) door het deeg werden gemengd. Francesca vermeldt
geen zout in het recept, maar ik ga het wel gebruiken!
Italiaanse/Siciliaanse
brioche
Voor 24 stuks (kleine broodjes)
Benodigdheden:
- 250g rijpe desem
- 250g manitoba bloem (bloem met hoge gluten gehalte, ik gebruik bloem om brood te bakken)
- 250g doppio zero bloem (geraffineerde bloem voor cakes enz., volgens mij vergelijkbaar met de patent bloem van de supermarkt)
- 180g suiker (ik neem 170 gr. oersuiker en scheut honing)
- 2 eieren
- 80g roomboter
- 5 gram zout
- 200 ml. melk
- losgeklopt ei voor bestrijken
Meng
eerst de moeder met de melk, voeg daarna de eieren en de gesmolten boter, zout en suiker toe en
als laatste de bloem (van tevoren met elkaar gemengd). Maak een bal en laat afgedekt ca. 3 uur rijzen.
Het is vrij kleverig deeg, dus zorg voor bebloemde handen en werkvlak. Bestrooi het plakkerige deeg met wat bloem en maak een rol. Verdeel dit met een mes of deegkrabber in 24 stukjes. Vorm je een bol met klein bolletje erop, hou dan deeg apart hiervoor. Rol ronde bolletjes/broodjes (de grootte van kleine krentenbolletjes) of andere vormen (croissant-achtig, gevlochten, of zoals de afbeelding met een ‘tuppo’ etc.).
Bestrooi licht met bloem en dek af met een schone theedoek. Laat op de ovenplaat in een koele ruimte (niet de koelkast) de hele nacht rijzen. Houd ivm rijzen van de broodjes, rekening met afstand tussen de broodjes. Met de hoeveelheden van dit recept kun je twee platen vullen. De volgende ochtend de bloem eraf halen met een klein kwastje en na het bestrijken met ei, 20 minuten afbakken op 180 graden C. en klaar! Grotere broodjes hebben wat langere baktijd nodig. Wil je ze even bewaren, vries ze dan in.
Het is vrij kleverig deeg, dus zorg voor bebloemde handen en werkvlak. Bestrooi het plakkerige deeg met wat bloem en maak een rol. Verdeel dit met een mes of deegkrabber in 24 stukjes. Vorm je een bol met klein bolletje erop, hou dan deeg apart hiervoor. Rol ronde bolletjes/broodjes (de grootte van kleine krentenbolletjes) of andere vormen (croissant-achtig, gevlochten, of zoals de afbeelding met een ‘tuppo’ etc.).
Bestrooi licht met bloem en dek af met een schone theedoek. Laat op de ovenplaat in een koele ruimte (niet de koelkast) de hele nacht rijzen. Houd ivm rijzen van de broodjes, rekening met afstand tussen de broodjes. Met de hoeveelheden van dit recept kun je twee platen vullen. De volgende ochtend de bloem eraf halen met een klein kwastje en na het bestrijken met ei, 20 minuten afbakken op 180 graden C. en klaar! Grotere broodjes hebben wat langere baktijd nodig. Wil je ze even bewaren, vries ze dan in.
Reacties