Geroosterde rode poon met knoflook-limoen-koriandermarinade

Rode ponen uit Amstelveen...
Wij waren vandaag in Amstelveen op zoek naar winterlaarzen. We lopen dan altijd even langs de ruimgesorteerde viswinkel. En passant namen we twee mooie grote schoongemaakte rode ponen mee! Eenmaal thuisgekomen haalden we nog wat verse bladkoriander en daarmee maakte ik een kruidige marinade. Onze dochter had geen zin in vis en at een bordje ‘hutspot anders’ (zie blog van 2 oktober 2010). De vissen waren groot en meer dan voldoende om samen riant van te eten. De visboer maakte de vissen schoon en het viel me op wat een berg ingewanden er uit de vissen kwam. De twee vissen wogen samen ruim een kilo. Het vlees van de rode poon is stevig en heerlijk van smaak.



Geroosterde rode poon met knoflook-limoen-koriandermarinade

Hoofdgerecht voor 2-4 personen

Benodigdheden:
  • ruim 1 kilo vuile poon, laat de ingewanden er uit halen + de rugvin
  • 4 el. extra vergine olijfolie
  • 4 el. gehakte bladkoriander
  • 3 tenen gehakte knoflook
  • sap van ca. ½ limoen
  • peper/zout
  • mespunt suiker
  • 1 el. (niet zoete) rode pepersaus (Kimball van Xenos) of ½ rode peper zonder zaad, fijngehakt
  • ½ tl. niet scherpe paprikapoeder
  • 1 tl. gemalen komijn

Was de poon onder stromend water en dep droog. 

Maak een dikke marinade van alle overige ingrediënten en smeer de vissen hiermee in. Zet een uurtje in de koelkast. Verwarm de grill (met alleen bovenwarmte van de grill) voor op 220 graden C. Leg de vissen op een bakplaat, houd wat marinade apart en rooster afhankelijk van de grootte ca. 20-30 minuten onder de grill. Houd enige afstand tot het grillrooster, anders verbrandt de poon. Strijk halverwege de roostertijd, de vis in met het restant van de marinade. Wij aten er koude bietensalade met mosterddressing bij (met rode aalbessen en gesneden appel erdoor).

Reacties

legel zei…
Ziet er bijzonder lekker uit, en komt belist op het menu aar in de lente ! Bovendien is Rode Poon verkozen tot Vis van het Jaar, reden te meer om dit receptte proberen!
Marcel zei…
Het ziet er niet alleen lekker uit, maar is het ook. Nu al twee maal klaargemaakt en is een van mijn faforieten visgerecht geworden.