(zomer)taart met krokante, brosse bodem, Limoncello-mascarponevulling en mango

Vakantie in de Drôme Provençale
De geur van gekneusde pepermunt in het warme gras en door de wind meegevoerde lavendel…. kortom vakantie in de Drôme Provençale! Bezorgde telefoontjes vanuit Nederland om te informeren of het weer op de vakantiebestemming beter is dan bij de thuisblijvers. Want het waren natuurlijk een paar vreselijke weken in Nederland. Kregen wij in Frankrijk 1,5 dag regen en was het verder overwegend zonnig, in Nederland was dat precies het tegenovergestelde. Gelukkig waren de afgelopen dagen heerlijk warm en zomers.

Varen en buiten eten….
Gisteren hebben we met de oom & tante eerst een stukje gevaren met ons bootje en daarna in onze tuin heerlijk buiten gegeten. Vooraf dubbelgebakken (super)luchtige kaassoufflés met een beetje aangemaakte sla, daarna een salade Niçoise (met o.a. beetgare haricots verts, peultjes en heel kort gebakken/geschroeide verse tonijn) en als dessert een heerlijke zomertaart: een krokante, kruimelige bodem met een volle roombotersmaak gevuld met een frisse vulling van mascarpone, room, citroenrasp, Limoncello en belegd met stukjes verse mango. De bodem is op basis van een pâte brisée sucrée en wordt vooraf helemaal gaar gebakken en na een uurtje afkoelen verder gevuld. Er bleef nog een stukje over en werd vandaag opgegeten door een vriendin. De bodem was zelfs vandaag nog lekker ondanks een nacht in de koelkast.

Een variatie van een vulling zonder alcohol.....
Kook 3 dl. vers sinaasappelsap in tot de helft. Laat afkoelen en klop door de mascarpone, poedersuiker, sinaasappelrasp van halve sinaasappel en room. Proef of er nog extra suiker bij moet. Beleg met sinaasappel, mandarijn, perzik, kiwi of andere vruchten.

8 x variëren op het recept
Neem de basisingrediënten en hoeveelheden: mascarpone, room en poedersuiker maar varieer met de volgende toevoegingen:
  1. 1 à 2 el. cacaopoeder, 6 el. koffielikeur (zoals Tia Maria) en garneer met schilfers of grof geraspte (pure) chocolade;
  2. 6 el. sinaasappellikeur, sinaasappelrasp van één vrucht, beleg met bijv. aardbeien,  bosbessen of bramen, of een mix van vruchten;
  3. 6 el. amaretto, abrikozen-, kersen- of perzikenlikeur, 50 gram amandelspijs (roer de amandelspijs eerst los met de likeur en mascarpone en klop dan de poedersuiker en room erdoor), neem eerst de helft van de poedersuiker, want amandelspijs heeft een zoete smaak, beleg met kersen of perziken;
  4. 6 el. kokoslikeur (zoals Malibu), enkele eetlepels vers geraspte kokos, beleg met banaan (druppel de gesneden banaan eerst met citroensap)  mango of perzik;
  5. Week 3 el. rozijnen een paar uur in 6 el. warm gemaakte (Stroh)rum, en meng samen met 1 tl. kaneel door het roommengsel, beleg met ananas of andere vruchten.
  6. 3 el. whisky, 3 el. whiskylikeur (zoals Baileys), beleg met perziken of aardbeien; 
  7. 6 el. advocaat, 2 el. citroensap, beleg met perziken, aardbeien, bramen, etc. Kan evt. met extra (pure) chocoladeschilfers worden bestrooid.
  8. Kook 3 dl. vers sinaasappelsap in tot de helft. Laat afkoelen en klop door de mascarpone, poedersuiker, sinaasappelrasp van halve sinaasappel, 3 el. sinaasappellikeur en room. Proef of er nog extra suiker bij moet. Beleg met sinaasappel, mandarijn, perzik, kiwi of andere vruchten.
Een variatie met zomerfruit, ook erg lekker!


Pâte (=deeg, spreek uit: pad) brisée sucrée
In mijn blog van 29 september 2010 heb ik diverse soorten deeg uitgebreid beschreven! Maar nog nooit de receptuur van pâte brisée sucrée. De werkwijze is gelijk aan het beschreven pâte brisée. Pâte sucrée is een andere bereiding, waarbij met zachte boter wordt gewerkt. Lees de blog van 29/9 of kijk bij de Tartelettes met rode uien van 1 oktober voor meer informatie. 
Belangrijk is dat de boter koel is en tijdens het verwerken niet warm wordt. Als het wel warm wordt, dan leg je het een half uurtje in de koelkast en ga je weer verder. Neem bij voorkeur een bloemsoort die weinig gluten bevat. Dan krijg je een knapperig eindresultaat. Aangezien de bloemsoorten in de supermarkt nooit iets vermelden over het glutengehalte, moet je het gewoon uitproberen. In het algemeen bevat broodmeel veel gluten (zodat het elastisch wordt en een stevig brood van gebakken kan worden). Amerikaans patentbloem bevat ook veel gluten. Mijn ervaring is dat de patentbloem van de Nederlandse supermarkten niet veel gluten bevat. Ik heb voor dit recept met succes de tarwebloem van Domrose gebruikt. 



(zomer)taart met krokante, brosse bodem, Limoncello-mascarpone- vulling en mango (het recept is gewijzigd 11-07-17)

Benodigdheden:
  • Voor de bodem:
  • 250 gram tarwebloem (met weinig gluten)
  • ½ tl. zout
  • 170 gram koude boter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 7 el. koud water
  • met boter ingevette springvorm van 24-26 cm. doorsnede
  • blindbak steunvulling bijv. peulvruchten of keramieken 'kogels' uit kookwinkel
  • Voor de vulling:
  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml. room
  • ca. 6 el. Limoncello (Italiaanse citroenlikeur)
  • gele rasp van ¾ citroen
  • ca. 3 el. poedersuiker (of meer of minder naar smaak)
  • 2 rijpe mango’s kleingesneden, of 4 rijpe perziken of nectarines
  • evt. enkele takjes rode aalbessen of andere garnering voor de kleur

Bereiding:
Meng de bloem, suiker en zout en volg de methode van de blog van 29/9/10 of snijd de boter met twee messen in de bloem tot knikkers. Sprenkel het koude water over het deeg en meng met een vork of paletmes/spatel tot het één massa vormt. Met koele handen kan het deeg even kort tot een deeg worden gevormd/gedrukt. Het is niet de bedoeling om het deeg te kneden. Wikkel het in plasticfolie en leg een half uurtje in de koelkast. 

Hou een klein stukje deeg apart. Rol het overige deeg op een licht bebloemd werkvlak met een bebloemde deegroller tot een cirkel en drapeer in de vorm. Druk met het overgebleven stukje deeg, het deeg rustig in de vorm. Rek het deeg niet teveel uit, dan blijft het deeg tijdens het bakken ook mooi van vorm. Dek af met plasticfolie en zet enkele uren in de koelkast (of vries het deeg in).

Prik voor het bakken met een vork gaatjes in het deeg, bekleed met bakpapier, vul met steunvulling (witte bonen ofzo) en bak ca. 20 minuten op 200 graden C. Haal dan de vorm eruit en verwijder de steunvulling en bakpapier en bak in de oven tot het deeg goudbruin is. Dat duurt ongeveer een kwartier. Laat even afkoelen, haal uit de vorm en laat op een rooster volledig in één uurtje afkoelen. De bodem is klaar voor gebruik. De gebakken en afgekoelde bodem kan ook zorgvuldig in de aluminiumfolie worden verpakt en de volgende dag worden gevuld.

Meng de mascarpone met de room, poedersuiker, limoncello en rasp en klop met een garde tot het mengsel dik is. Klop niet te lang, want dan verandert de room in boter! Verdeel het mengsel over de bodem en beleg met de vruchten. Serveer direct. De taart is ook de volgende dag nog heel lekker.


Reacties