Lekkere gekruide kip op de BBQ
Gisteren hebben we kip op de BBQ geroosterd en met allerlei groenten in een kleine tortilla opgerold. Dat was zo lekker….daarom volgt vandaag het recept! De tortilla’s hebben we per 2 stuks op het rooster van de BBQ een beetje knapperig en lichtbruin gebakken. Dat gaat heel snel, dus blijf erbij staan. Hou een tang in de buurt, want de tortilla’s worden heel heet. Erbij twee sausjes: knoflook- en tahinsaus. De knoflooksaus wordt op smaak gebracht met mijn ‘geheime’ ingrediënt: kruidenzout* van demeter (via Odin), ook lekker: ‘pit’ van Het Blauwe Huis (mix van kruiden). Via de online bestelservice gemakkelijk te bestellen, ik heb het ook bij de Super de Boer gezien, bij de groenteafdeling, of bij natuurvoedingszaken. Soms mis je iets bij het proeven van gerechten, maar weet je niet precies wat! Een beetje van het kruidenzout in de soep, saus, stoofschotel, etc. en het gerecht is goed op smaak!
Ras el hanout
De kipstukken worden gemarineerd in ras el hanout kruiden. Dat is een specerijenmengsel uit Marokko. Ik heb het een paar keer in Frankrijk gekocht, de laatste keer heb ik het bij onze plaatselijke Turkse groentewinkel gehaald. Je zult merken dat de samenstelling per merk verschilt. De accenten liggen dan meer op komijn of gemberpoeder of een andere specerij. Deze keer is de samenstelling heerlijk: de warme en frisse smaak van gember! Je kunt de kant en klaar gekochte ras el hanout nemen als basis en zelf mengen met bijvoorbeeld gemalen koriander- en komijnzaad, kardemom, beetje kruidnagel, kaneel, foelie, piment, anijszaad, lange peper, steranijs, rozemarijn, gemberpoeder, zwarte en witte peper, karwijzaad, lavendel, rozenblaadjes en paradijskorrels (maniguette). Laatstgenoemde specerij wordt in Scandinavië gebruikt bij het stoken van Aquavit. Deze West Afrikaanse specerij geeft volgens de site van Bombay Sapphire een peperige ‘bite’ en lichte lavendelgeur met chocola en daardoor een kruidig exotisch tintje aan hun gin.
Wil je meer weten over ras el hanout?
Kijk dan eens bij mijn blog van 16 november 2010.
Geroosterde kip met ras el hanout kruiden en dressing (het recept is gewijzigd op 26.01.12)
Recept voor 4 personen
Benodigdheden:
• ca. 750 gram (biologische) kipdijfilets, in grote stukken
• ¼ krop ijsbergsla, in smalle repen
• 2 mooie rijpe tomaten, in repen
• 1 rijpe avocado, besprenkeld met citroen in repen
• evt. gekookte groenten zoals: sperziebonen of broccoli
• 2 á 3 middelgrote tortilla’s per persoon
• 2 volle eetlepels ras el hanout
• 2 à 3 gehakte tenen knoflook
• Voor de knoflooksaus:
• 2 eetlepels volle mayonaise
• 6 eetlepels magere yoghurt
• ½ teen knoflook, zo fijn als puree
• 1 eetlepel platte peterselie
• drupje tabasco
• zout/peper of kruidenzout *
• Voor de tahinsaus:
• 2 eetlepels volle mayonaise
• 4 eetlepels magere yoghurt
• 1 eetlepel tahinpasta (sesampasta)
• drupje tabasco
• zout/peper
• ca. 6 lange (liefst metalen) spiesen
Bereiding:
Maak een yoghurtdikke marinade van de ras el hanout, een paar eetlepels water, de gehakte knoflook en een beetje zout. Schep de kip erdoor en marineer ca. 1 uur (mag een nacht) in de koelkast. Rijg aan spiesen. Schik alle groenten op een mooie schaal en maak de sausen door de ingrediënten goed door elkaar te mengen. Rooster de kip op de BBQ, ca. kwartiertje, draai geregeld om. Rooster de tortilla’s op de BBQ en serveer met de groenten en sausjes.
Reacties
Groet,
Anna
Door een marinade te maken met water (en liefst een nacht laten intrekken), wordt de kip nog malser en is bovendien minder vet, dan gebruik van olie. Inwrijven met de droge kruiden, zonder water kan ook, maar dan vind ik het lastiger te verdelen over de kip. En de kip heeft de neiging wat droger te worden.
is gebruiksklaar om te marineren