Barbecuemarinades + Hollandse pastasalade


Wat is lekker vlees op de BBQ?
Het was vandaag schitterend weer en ook de komende dagen zijn veelbelovend! Als extraatje heb ik een link naar een weersite geplaatst op de blog. Kun je kijken of het barbecueweer wordt of blijft. Vandaag een aantal recepten van marinades voor vlees en vis. Ik vind schouderkarbonades bijzonder geschikt voor marineren en roosteren op de barbecue. Het is lekker mals vlees en zeker als de biologische variant wordt genomen, heeft het een heerlijke volle smaak en behoudt zijn volume na het roosteren.

Hamlappen, spareribs, kipdijfilet, entrecote en lamsbout op de bbq
Ook lekker is het om malse hamlappen te nemen, in blokjes snijden, een nachtje laten marineren, aan spiesjes rijgen en roosteren. Spareribs zijn na een nachtje marineren ook geschikt voor de barbecue. Wanneer je kip gebruikt, kunt je kipfilets in blokjes snijden, marineren en aan spiesjes rijgen. Eerst de houten spiesjes een uurtje in koud water weken, dan verbranden ze niet. Het lekkerst zijn kipfilets van kippendij. Wij halen ze van A&H biologisch. Ze zijn heel geschikt om te barbecueën. Ze zijn niet gortdroog, maar hebben een randje vet, wat tijdens het roosteren versmelt en zijn snel klaar. Lamsbout is ook een lekker en mals stukje vlees. Zelf ben ik minder gecharmeerd van lamskoteletten. Ze zijn snel te vet en snel taai. Ook heel lekker is een entrecote (spreek uit: anntrekot en niet anntrekoo).

Zelfgemaakte hamburgers
Hamburgers zijn natuurlijk heel bekend…. maar dit keer misschien eens zelfgemaakte? Ik zou rundvlees nemen en het gehakt goed op smaak brengen met fijn gehakt sjalotje of ui, worcestersaus, peper, zout, lik mosterd.
Het is misschien niet origineel, maar een zalmmoot vind ik erg lekker om te marineren en roosteren op de barbecue. Ook een hele schoongemaakte makreel (rauw natuurlijk) is lekker. Of een tonijnmoot. Maar dan moet je erg oppassen, want het kan snel te droog worden. Bovendien is tonijn een dure vis. Maar als je op vakantie bent in Frankrijk en aan de kust verblijft, dan moet je op een lokaal marktje een paar mootjes tonijn halen.....

Makreel op de bbq
De makreel kan het best worden geroosterd in een speciale barbecueklem voor vis. Je weet wel, die hebben de vorm van een vis. Zodoende blijft de vis niet plakken op het rooster. Ook kan de vis in aluminiumfolie worden verpakt, maar dan mist je de rookaroma's van het roosteren.

Spiesjes op de bbq
De spiesjes kunnen worden afgewisseld met stukjes groenten: champignons, uien, paprika's (geel, rood en groen), kerstomaatjes, courgette, aubergine, minimaïskolfjes, beetgare winterwortel, etc. Zorg dat de groenten niet al te klein worden gesneden en het vlees niet al te groot. Anders is het vlees nog rauw en de groenten liggen te verkolen....

Groente op de bbq
Sommige groenten zoals courgette kunnen in plakken worden gesneden en zijn zo klaar op het hete rooster. Vooraf even insmeren met beetje olijfolie, peper/zout en wat gedroogde kruiden, eventueel een druppeltje balsamicoazijn. Gepofte aardappel krijgt je door middelgrote aardappels schoon te boenen, een diep kruis in te kerven, klontje (kruiden)boter erin, goed in de aluminiumfolie pakken en op het rooster in ongeveer 20 minuten garen.

Hoeveel marinade en hoe lang moet het bakken op de bbq?
De marinades zijn voor 2 schouderkarbonades of 350-400 gram vlees of kip. Met vis gaat je uit van 2 zalmmoten van ongeveer 175 gram elk. Ga je (liefst rauwe) gamba's of reuzengarnalen roosteren, reken dan op 400 gram. Dan eet je met vier personen ieder een aantal (ongeveer 3 à 4) gamba's.

Rooster karbonades 10 minuten aan iedere zijde. De kippesteaks (bovenste deel kippenpoot zonder been) iets korter. Spiesjes ongeveer 7 minuten aan iedere zijde. Zalmmoten: hoogstens 4 à 5 minuten per zijde. Rauwe garnalen: 2 minuten per zijde.

Wanneer is de bbq gereed voor roosteren?
Zorg dat je briketten neemt, dit zijn geperste houtskolen. Hiermee doet je vuurtje het langer. Als de vlammen zijn verdwenen en de briketten een witte laag hebben, dan is het vuurtje gereed voor het roosteren! Niet eerder. Spuit nooit rechtstreeks spiritus in de brandende barbecue, dat is echt vragen om ongelukken. De vlam kan namelijk via de straal in de fles schieten.

Ik heb ook een recept van pastasalade geplaatst. Als je de pasta kookt in bouillon (van bouillonblokje) dan krijgt deze een lekkere smaak.

Desserts van de BBQ
Als dessert is het lekker om appels in aluminiumfolie te pakken, klontje boter erin, bruine suiker, rozijnen, scheutje bruine rum, in de laatste hitte van de kooltjes ongeveer een kwartiertje bakken. Ook bananen zijn goed op de barbecue: neem een niet te rijpe banaan in schil en snij overlangs in, maak de opening iets breder en leg wat blokjes pure chocolade en scheutje rum of malibu (of iets anders) erin. Pak goed in aluminiumfolie en leg ongeveer 15 minuten in laatste vuur van barbecue. Lekker met een klodder opgeklopte crème fraiche. Ook hele ongeschilde perziken en nectarines kunnen met een scheutje drank (of siroop) ingepakt in de folie even warmen in de kooltjes. Lekker met een bolletje ijs.

Gember-ketjapmarinade (vlees en kip)

Benodigdheden:
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• 2 eetlepels zoete ketjap
• 2 geperste teentjes knoflook
• plakjes verse gemberwortel (3 centimeter)

Bereiding:
Meng alle ingrediënten en smeer het vlees hiermee in. Laat het liefst één nacht afgedekt in de koelkast marineren. Roosteren op de barbecue gedurende 10 minuten op iedere zijde.

Knoflook-kruidenmarinade (voor vlees, vis, kip en gamba's)
Benodigdheden:
• 3 eetlepels gewone olijfolie
• 3 teentjes knoflook in dunne plakjes
• 1,5 eetlepel citroensap
• 3 theelepels gedroogde oregano of 4 theelepels verse
• vers gemalen peper
• 0.5 theelepel tabasco of andere pittige pepersaus

Bereiding:
Meng alle ingrediënten en smeer het vlees, vis, kip of gamba's hiermee in. Laat het liefst één nacht afgedekt in de koelkast marineren.

Honing-sherrymarinade (voor vlees, vis en kip)

Benodigdheden:
• 1 volle eetlepel honing
• 2 eetlepels medium sherry
• 1 eetlepel appelazijn (of andere zacht smakende azijn)
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• 1 geperst teentje knoflook
• 1,5 theelepel verkruimelde rozemarijn, of 1 theelepel verse
• vers gemalen peper

Bereiding:
Meng alle ingrediënten en smeer het vlees, vis, kip of gamba's hiermee in. Laat het liefst één nacht afgedekt in de koelkast marineren.
Pikante marinade (voor vlees, kip en gamba’s)

Pikante marinade (voor vlees, kip en gamba’s)

Benodigdheden:
• 2 eetlepels worcestersaus
• 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
• 1 gesnipperde rode peper (de meeste zaadjes verwijderd)
• 2 teentjes knoflook
• 1 eetlepel rode wijnazijn

Bereiding:
Meng alle ingrediënten en smeer het vlees, vis, kip of gamba's hiermee in. Laat het liefst één nacht afgedekt in de koelkast marineren.

Tomaten-gembermarinade (voor vlees, vis, gamba’s en kip)

Benodigdheden:
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• 2 volle eetlepels (hot)tomatenketchup
• 1 eetlepel gembersiroop
• 1 theelepel tabasco of andere pittige pepersaus
• 2 geperste teentjes knoflook

Bereiding:
Meng alle ingrediënten en smeer het vlees, vis, kip of gamba's hiermee in. Laat het liefst één nacht afgedekt in de koelkast marineren.

Balsamicomarinade (voor vlees, gamba’s en kip)

Benodigdheden:
• 2 eetlepels rode balsamicoazijn
• 2 eetlepels gewone olijfolie
• 2 geperste teentjes knoflook
• gemalen peper
• 1 theelepel gedroogde tijm of 0,5 theelepel verse

Bereiding:
Meng alle ingrediënten en smeer het vlees, kip of gamba's hiermee in. Laat het liefst één nacht afgedekt in de koelkast marineren.

Hollandse pastasalade

Voor 4-6 personen

Benodigdheden:

* 250 gram rauw gewogen schelpjes of elleboogjesmacaroni, al dente gekookt in kippenbouillon en direct koud afgespoeld
* 150 gram gesneden achterham
* 3 eetlepels zilveruitjes, grof gehakt
* 4 grote augurken, grof gehakt
* 1 zure appel, met schil in blokjes
* sap van 1/2 citroen
* 150 gram uitgelekte mais
* blikje uitgelekte doperwten, 400 gram
* half potje zure room (van 125 milliliter)
* 200 milliliter yoghurt
* 2 eetlepels verse fijngesneden verse kruiden (vers of diepvries bijv. bieslook, peterselie, oregano, kervel, (citroen)tijm
* 3 theelepels Dijonmosterd
* zout/peper/worcestersaus/tabasco

Bereiding:

Maak dressing van kruiden, yoghurt, mosterd, citroen, zure room en breng op smaak met zout/peper/worcestersauce en tabasco. Meng alle ingrediënten luchtig door elkaar en laat 2 uurtjes in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen doortrekken. Schep op bladen sla en garneer met bijvoorbeeld partjes ei, tomaat, plakjes augurk, asperge, toefjes kruiden, rolletjes ham, etc. Lekker bij de barbecue of gewoon als zomerse maaltijd.

Reacties

Hanneke zei…
Wij maken deze pastasalade inmiddels standaard als we gaan barbequen, lekker hoor!