Mihoensalade met avocado, garnalen en sinaasappel en productinformatie over koriander




Koriander (Coriandrum sativum) is een eenjarige plant en heeft kantachtig geveerd blad en heeft in het begin en midden van de zomer een wolk van piepkleine witte bloemetjes. De koriander groeit ook goed in grote potten. De zaden moeten wel rechtstreeks in de pot of volle grond worden gezaaid. Verplaatsen van plantjes doet ze geen goed. Half mei (na IJsheiligen) kan het zaad buiten worden gezaaid op een beschutte en zonnige plek in goed doorlatende grond.






Alle delen van de plant zijn eetbaar, echter de verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de zaden en het verse blad van de plant. De zaden worden zowel heel gebruikt als in poedervorm, in poedervorm wordt het ook wel ketoembar (uit het Maleis) genoemd. In de supermarkt wordt het blad in (heel) kleine bosjes verkocht. Op markten heb je soms geluk en kun je grotere bossen kopen (in de zomer). Deze kun je invriezen en per portie gebruiken. Was de koriander, laat drogen, hak fijn en strooi in een diepvrieszak. Het blad wordt wel zacht, maar fijngehakt is de smaak toch prima. Deze manier werkt ook goed voor dille, selderij, peterselie, etc.




Het zaad (zie afbeelding) is in supermarkten, weekmarkten en toko’s te koop. Zowel gemalen als hele zaden. De zaden worden voor gebruik in een droge koekenpan even geroosterd en daarna in een vijzel fijngewreven. De geur en smaak is niet te vergelijken met reeds gemalen koriander! Ook komijnzaad is geroosterd veel aromatischer trouwens…Als je nog een oude koffiemolen hebt, dan kun je deze ook prima gebruiken voor het fijnmalen. De wortels zijn te gebruiken door ze zorgvuldig te wassen, in stukjes te snijden en aan bouillon toe te voegen. Gare wortels kunnen worden fijngewreven en door allerhande gerechten gemengd (bijv. aardappelpuree, stoofschotels). Koriander is onvervangbaar, vanwege de unieke smaak. Sommige mensen hebben een grote hekel aan de smaak.

Het gebruik van koriander is wijd verspreid en wordt o.a. gebruikt in het Midden-Oosten, Mediterraanse landen, India,Latijns-Amerika en Zuid-Azië. Het is een heel oud kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt, zowel in het Westen als Oosten. In Nederland werd het tot de 16e eeuw veel gebruikt. Door invloed van bewoners in Nederland uit alle windstreken van de wereld, wordt het tegenwoordig meer toegepast.

Koriander smaakt goed bij o.a. vis, lams- en schapenvlees en is onderdeel van kerries en chutneys. In India wordt het in grote hoeveelheden verwerkt in garam masala. Het wordt ook gebruikt bij het maken van witbier en likeuren.
Lichte maag- en darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel, kunnen met koriander goed worden behandeld. Voor 1 kopje thee 1-2 theelepels zaden 10 minuten koken in 100 ml water. Voor het verhelpen van vermoeidheid en het stimuleren van energie wordt als toepassing etherische olie van koriander gebruikt.

Voor het volgende gerecht, met een bescheiden hoeveelheid korianderzaad, neem ik als basis grote rauwe diepvriesgarnalen (AH). Ik laat ze ontdooien in warm water en haal de (evt) kop eraf en pel de schaal. Aan de bolle kant zit de darm. Deze kun je licht insnijden en eruit wippen. Soms zijn ze al gepeld en schoongemaakt. Schil de sinaasappel dik met een scherp mes. Snij zo dik dat het wit wordt meegeschild. Neem vervolgens de sinaasappel in de hand en snijd partje voor partje uit de sinaasappel, tussen de velletjes. Halveer de partjes. Maak je niet druk als er wat vruchtvlees blijft zitten. Druk zoveel mogelijk sap uit de resten en vang het op. De peper moet worden fijngewreven op een plank of vijzel. Wrijf de zaadjes ook mee, als je helemaal niet tegen peper kunt, neem dan ¼ peper. Denk eraan dat de peper heet kan zijn aan de handen, wrijf niet in de ogen! Trek handschoenen aan of boterhamzakjes. Ook handig zijn de tubes met rode peperpuree (overal te koop, soms in de koeling). Het gebruik van sinaasappel in combinatie met avocado lijkt misschien wat vreemd, maar het is erg lekker!

Mihoensalade met garnalen, avocado en sinaasappel

voorgerecht voor 4 personen, lunchgerecht voor 2 personen

Benodigdheden:

• 100 gram ongekookte mihoen (dunne rijstmie)
• 1 grote sappige sinaasappel, zie boven
• 1 sappige limoen, sap van ½, rasp van hele limoen
• 1 grote rijpe avocado, gesneden
• 16 grote reuzengarnalen, schoongemaakt
• 1/2 theelepel gemalen korianderzaad en komijnzaad
• 3 tenen knoflook, gehakt
• zout/peper
• ¼-1 hele rode peper, puree
• olie voor bakken

Bereiding:

Kook de mihoen 3-5 minuten gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Meng de garnalen met de knoflook, theelepeltje peperpuree en beetje peper en zout. Hou een klein beetje knoflook achter voor de dressing. Hou een paar stukje avocado en sinaasappel achter voor garnering. Doe de rest in een kom. Voeg sap en rasp van limoen, opgevangen sinaasappelsap, kruiderijen, rode peper naar smaak (heb lef!) en kruid met zout en peper. Meng door elkaar en vervolgens door de mihoen. Proef of er nog meer limoen bij moet. Verhit de olie en bak de garnalen + marinade tot ze in een paar minuten tijd roze zijn gebakken. Verdeel de mihoen in vier hoopjes. Plaats een vork in het midden van een hoopje en draai een toren uit de mihoen (zoals je spaghetti eet) en plaats een torentje op een bordje (of verdeel de mihoen gewoon over de borden) en garneer met de overgebleven avocado, sinaasappel en schik 4 garnalen rond en op de mihoen. Druppel bakvocht erover.

Reacties