Pikante maaltijdsoep met kikkererwten en informatie over kikkererwten, essentiële aminozuren, lysine/arginine




Ook voor kinderen....
Brrrr. het is koud.... Schreef ik onlangs nog over de lente, die lijkt nu ver weg! Daarom vandaag een maaltijdsoep die vult en warm maakt. Voor kinderen kun je het minder pittig maken. Je kunt ook een deel uitscheppen voor je kind(eren) en de rest lekker pittig kruiden. Dat doe ik meestal. I.p.v. de kikkererwten zelf te weken en koken, kun je ook een blik nemen. Ga dan uit van één literblik. Voeg de groentebouillontabletten apart toe.

Kikkererwt al 8000 jaar gegeten
De kikkererwt, kekererwt, keker of garbanzo is een eetbare peulvrucht uit de vlinderbloemenfamilie. Het is een eenjarige plant. In Anatolië (Turkije) wordt de kikkererwt al meer dan 8000 jaar geteeld! Van daaruit werd de kikkererwt verspreid naar het Middellandse Zeegebied en India.
De kikkererwt bevat twee van de acht essentiële aminozuren: tryptofaan en lysine.



Wat zijn eiwitten en waarom heb je ze nodig?
Het menselijk lichaam bestaat voor ruim driekwart uit eiwitten. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. Ze reizen met het bloed naar de plaats waar ze nodig zijn. Eiwitten zijn nodig voor de groei, behoud en vernieuwing van je spierweefsel en organen. Wat zijn essentiële aminozuren? In onze voeding komen ongeveer 20 aminozuren voor. Acht van de 20 aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt. Deze moet je dus via dagelijkse voeding of via supplementen binnen krijgen en daarom heten ze essentieel.

Essentiële aminozuren
Dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en zuivelproducten bevatten alle essentiële aminozuren. Dit zijn volwaardige eiwitten. De meeste koolhydraatbronnen in onze voeding (graan, rijst, bonen en noten) bevatten ook eiwitten. In plantaardige eiwitten zitten echter niet alle essentiële aminozuren, het zijn onvolwaardige eiwitten. Aminozuren die in de ene plant ontbreken, kunnen wel in de andere voorkomen. Door verschillende groenten te combineren kan een vegetarische maaltijd toch alle benodigde aminozuren bevatten.

Twee voorbeelden van volwaardige aminozuren die in kikkererwten zitten
Tryptofaan speelt een rol bij de productie van de neurotransmitter serotonine. Deze stof speelt een rol in ons lichaam en heeft invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Lysine is nodig voor groei, weefselherstel, de aanmaak van antilichamen, hormonen en enzymen. Lysine zit in vlees, vis, zuivel, eieren en peulvruchten.

Verband koortsuitslag en lysine en arginine
Medische studies hebben bewezen dat het herpes simplex virus (koortsuitslag) gevoelig is voor de verhouding van de hoeveelheid lysine en arginine in het dagelijkse voedsel. Arginine is voor volwassenen een niet essentieel aminozuur en voor kinderen wel. Kinderen hebben meer nodig, vanwege hun snelle groei. Ik heb zelf regelmatig last van koortsuitslag, heel vervelend! Ik heb ondervonden dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen een aanval kan oproepen. Na het eten van noten en paddenstoelen steekt het  eerder de kop op. Het schijnt dat arginine een belangrijke voedingsbodem is voor het herpes virus om te groeien en vermenigvuldigen.

Gehaltes arginine-lysine
Voedsel met een hoge arginine verhouding zijn o.a.: gelatine, chocolade, carob (cacaovervanger), kokos, haver, volle granen en witte bloem, pinda's, sojabonen en tarwekiemen, noten (walnoten staan bovenaan de lijst), pompoenzaden, pistaches, cashewnoten, slakken, sesamzaad, hazelnoten en amandelen.

Gehaltes lysine-arginine
Voedsel met een hoge lysine verhouding zijn: vis, kip, rundvlees, lamsvlees, zuivelproducten, bonen, biergist en taugé, abrikozen, mango, papaya en margarine. De meeste groenten echter hebben een lysine overschot (gunstig dus) ten opzichte van arginine (behalve erwten).
Een koortslip uitbraak is te dempen door ten tijde van verminderde weerstand de lysine - arginine verhouding hoog te houden. Dit kan bereikt worden door arginine rijk voedsel te vermijden gedurende en na een verkoudheids- of griepperiode.

Pikante maaltijdsoep met kikkererwten

recept voor 8 personen

Benodigdheden:

* 2 (biologische) schouderkarbonades
* 2 grote uien in dunne ringen
* 200 gram gedroogde kikkererwten, (laat 1 nacht weken in ruim water)
* 1 groene paprika, in stukjes
* 2 preien, in ringen
* 1 middelgrote winterwortel, in stukjes
* 2 blikken tomaten op sap
* 1 blik of pakje gezeefde tomaten
* 6 zongedroogde tomaten, kleingesneden
* 1 deciliter rode wijnazijn
* 2 volle theelepels suiker
* 2 groentebouillontabletten
* 1 hele bol knoflook, overlangs gehalveerd
* 2 theelepels komijnzaadjes, gekneusd in vijzel
* 2 theelepels korianderzaadjes, fijngemalen in vijzel
* 2 eetlepels bladkoriander, fijngehakt
* chilisaus of tabasco, worcestershiresaus, peper en zout
* 3 eetlepels bakolijfolie
* circa 2 liter kokend water
* 1 grote soeppan en braadpan

Bereiding:

Kruid de karbonades met peper, zout en worcestersaus. Verhit de olie en bak de karbonades op middelhoog vuur aan alle kanten lichtbruin. Haal ze uit de pan. Voeg de uien toe en laat zachtjes een paar minuten meebakken. Voeg vervolgens alle tomaten toe, wijnazijn, suiker, bol knoflook, komijnzaadjes en gemalen koriander. Breng aan de kook en leg het vlees terug in de pan en laat op heel laag vuur ongeveer 1,5 uur stoven tot het vlees zacht is geworden. Kook ondertussen de kikkererwten in 45 minuten gaar in ruim water en de groentebouillontabletten. Het kookvocht wordt later in de soep gedaan.

Haal de karbonades en knoflook uit de pan en laat afkoelen. Haal het vlees van de botjes en snij in stukjes. Pulk de gare knoflookjes uit de vliesjes en prak fijn met een vork. Giet het kookvocht van de erwten bij de tomatensaus en voeg ongeveer 2 liter kokend water toe. Breng alles aan de kook en voeg knoflookpuree, kikkererwten, wortel, prei en paprika's toe. Laat alles een kwartiertje zachtjes koken en breng op smaak met chilisaus, peper, zout en bladkoriander.

Reacties