De komende tien weken laat ik mijn glaasje(s) wijn staan, ik
snoep niet én ik eet zo verantwoord mogelijk. Dat betekent voor mij: ik eet iets om de
3 uur en richt mijzelf op veel groenten en 2 stuks fruit per dag. Daarentegen
eet ik minder brood, rijst en pasta. Bij wijze van experiment eet en drink ik
veel minder zuivelproducten, en maak ik gebruik van sojamelk en amandelmelk.
Als ik thuis ben en trek heb in iets lekkers, dan eet ik een suikervrij dropje (dat is deels
met stevia gezoet). Of een paar olijven, een paar rondjes komkommer met wat tapenade of plakje ei (met kerrie en wat zout, evt. toefje halfvolle mayo, bieslook of dragon), een klein zakje kaas snack 'o Jacks (af en toe), een paar augurkjes, een paar plakjes Serranoham, gekookte (bio)achterham (lekker om een gekookt asperge in te rollen, vers of uit blik) of kipfilet. Bij de AH verkopen ze bij de verse vleeswaren regelmatig biologische achterham.
Meten is weten
Als je mijn Facebookpagina weleens leest, dan heb je misschien mijn stukje over het opmeten van taille, dijen, kuiten, heupen, etc. wel gelezen? Daar staan ook de maten waar je aan kan aflezen hoe het met jouw buikvet is gesteld! En de risico's van een dikke buik. Na het meten van mijn taille, ben ik dus gelijk in actie gekomen. Vandaar deze 10-weken... Inmiddels heb ik een keurig tabelletje met mijn maten. Na een week ga ik weer alles opmeten en hoop ik dat de centimeter al wat vriendelijker cijfers aangeeft. Ik heb dat eerder zo gedaan en ik moet zeggen: het is erg motiverend. Want het is leuk om te zien dat je letterlijk en figuurlijk kleiner/slanker wordt.
Mijn ontbijt
Bestaat op doordeweekse dagen uit enkele eetlepels havermout, soja- of
amandelmelk, een klein handje gehakte amandelen of hazelnoten, bosbessen, een heel
klein handje rozijnen en twee druppels zoete sinaasappelolie, soms wat kaneel. Dit laat ik
afgedekt een nacht in de koelkast staan en de volgende ochtend staat mijn
ontbijt voor mij klaar! Makkelijk en lekker!
Je kunt de havermout ook koken in sojamelk, af laten koelen en mengen
met een paar rozijnen, geraspte appel en kaneel. Dat smaakt echt heel goed. Dan
moet je wel van de smaak van pap houden (en dat doe ik). Op zondag eet ik gewoon een gekookt eitje met een zelfgebakken desemboterham, besmeerd met roomboter.
![]() |
Ontbijt van (gekookte) havermout met amandelen en bosbessen |
Tussendoor
Een klein bakje meloen, appeltje, banaan, straks in de zomer
lekker aardbeien, etc.
Mijn lunch
Meestal een salade van groenten die ik over heb gehouden van
de vorige dag. Zoals sperziebonen, snijbonen, asperges of broccoli. Aangevuld
met bijv. het volgende: tomaten
(kerstomaatjes in de winter), avocado, fijngesneden kool (witte, rode, savooie,
Chinese ) komkommer, augurk, ui, verse kruiden, paar olijven, veldsla, wakame (gedroogde
laten weken in warm water), taugé of andere spruitgroenten, noten, spinazieblaadjes, little gem, ijsbergsla,
rucola, bleekselderij. Meestal ook iets
van (duurzaam gevangen) surimi (AH), gerookte (scharrel)kip (AH), makreel, hard
gekookt ei, tonijn, mozzarella, feta, ham. Afhankelijk van de salade een
dressing met bijv. mosterd, beetje olijfolie, dragonazijn, peper, zout,
worcestershiresaus, paar kruimels suiker (dit is mijn favoriete dressing).
![]() |
Rondjes komkommer met zongedroogde tomaattapenade en (zelfgekweekte) taugé |
Tussendoor
Iets van fruit of groente (kerstomaatje, (snack)komkommer).
Avondeten
Ongeveer ¾ deel van mijn maaltijd bestaat uit groente (rauw,
gestoofd, gekookt, gesmoord, gebakken, etc.) De rest uit vlees, gevogelte of
vis en aangevuld met een beetje pasta, rijst, of brood (bij salade of soep). Of
ik varieer de pasta en rijst met linzen of peulvruchten. Het is ook lekker om
een gekookte groente en een kleine salade bij het avondeten te hebben. Lekker
gevarieerd. Als ik bak dan neem ik een beetje kokosolie of olijfolie en als het te droog
bakt, dan voeg ik wat water toe.
Marineren van vlees en vis
Het is helemaal niet nodig om de marinade (alleen) op basis van olie te maken. Ik maak
vaak een mengseltje van knoflook, verse en gedroogde kruiden, specerijen, zout,
peper, worcestershiresaus, tabasco, en maak er een smeuïg mengel van met een
beetje water. Ook heel lekker is het om ras el hanoutkruiden te mengen met
knoflook en een beetje water, zodat het een nattige pasta wordt. Ideaal voor
kip en varkensvlees. Zo’n zelfde marinade kun je ook met kerrie maken. Je zult
merken dat het vlees zo veel malser blijft. Zeker op de barbecue. Maar ook in
de koekenpan of grilpan.
Geen wijn!
Ik heb mij dus voorgenomen om geen wijn of andere alcoholhoudende
drankjes te drinken. Dat is niet zo gemakkelijk met dat mooie weer. Op een zaterdag
namiddag in de tuin met een koel glaasje rosé of droge witte wijn…. Maar goed
niemand dwingt mij en ik doe het voor mijzelf. Vanmiddag had ik ananassap over
en drie mooie muntplanten (bananenmunt, chocolademunt en gewone munt) in de tuin. Met
daarbij een paar extra ingrediënten heb ik heel snel een heerlijk zomers
drankje gemaakt.
Een zomerse salade
We hadden de barbecue even aangestoken voor wat kipspiesjes.
Daarbij maakte ik een gezonde salade van geraspte witte kool. Met stukjes
ananas (op eigen sap, niet op suikersiroop) en noten. Met een fruitige en kruidige
dressing van sinaasappelsap, komijn, halfvolle mayonaise, zout, peper,
worcestershiresaus en tabasco.
Limoen-munt ananas longdrink
Voor 1 (longdrink)glas
Bereiding:
Neem enkele takjes gewassen munt en stamp met bijv. de
achterkant van een mes in het glas, tot de blaadjes gekneusd zijn en er smaak
vrijkomt. Vul het glas voor de helft met puur ananassap en roer even om. Haal
de blaadjes eruit, vul aan met ijskoud bruisend bronwater (zoals Spa rood) en
enkele schijfjes limoen.
Zomerse witte kool salade
Bijgerecht voor 4 personen
Benodigdheden:
- ½ wit kooltje, héél fijn geraspt of geschaafd
- 4 el. zeer grof gehakte hazelnoten, evt. geroosterd
- 5 schijven ananas op eigen sap, bewaar het sap voor het bovenstaande drankje
- dressing:
- ¾ dl. sinaasappelsap
- 3 el. halfvolle mayonaise (wij nemen in een ‘bewuste’ periode altijd Zaanse, de smaak van deze halfvolle is echt het lekkerst en heel weinig calorieën, maar échte mayonaise is natuurlijk het allerlekkerst)
- ½ tl. gemalen komijn
- mespunt knoflook, uit pers
- peper, zout, paar druppels worcestershiresaus, tabasco
Bereiding:
Maak een dressing door de ingrediënten goed glad te kloppen.
Proef of er nog extra zout bij moet. Anders wordt het zo flauw. Meng met de
kool, noten en ananas. Is direct lekker om te eten. Maar kan ook goed afgedekt
in de koelkast bewaard worden. De volgende dag wel eerst goed doorscheppen.
Reacties