Rode zomersoep met dilleroom



Een soep vol smaak en vitaminen

Deze soep is echt de moeite waard om te maken. Elke hap is een feestje ;) Daarnaast is het mooi meegenomen dat het ook een hele gezonde soep is. De kleur van de ui, tomaat, biet en peper verraadt dat de soep boordevol met antioxidanten zit. Het kan nooit kwaad om je lichaam een handje te helpen met ons drukke moderne bestaan. 

Op de site van Coaching Vitaal staat een stukje over het nut van antioxidanten. Leuk en informatief om te lezen. Naar het artikel: http://coachingvitaal.nl/werking-antioxidanten-en-recept-minder-rimpels/


Waarom zou je groenten eten?

Je hoort overal dat je meer groenten en fruit moet eten en dat de gemiddelde Nederlander dat niet haalt. Maar waarom zou je eigenlijk groenten eten? Dat kun je hier lezen: http://coachingvitaal.nl/gezond-met-groenten/

Schik de groenten in ovenschalen en rooster in de oven


Rode zomersoep met dilleroom

Hoofdgerecht voor 4 personen, voorgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:

Voor de soep:
  • 1 kilo rode zomerbietjes, zonder groen, zonder aarde, goed gewassen, grote gehalveerd of in vieren
  • 1,2 kilo rijpe tomaten, overlangs gehalveerd
  • 4 middelgrote rode uien, schoongemaakt
  • 1 pittige rode peper (op de foto staan er twee, maar ik gebruikte er maar een in de soep), kun je ook weglaten als je kookt voor kinderen of niet van pittig houdt
  • 1/2 liter runderbouillon (ik neem altijd biologische runderbouillontabletten van de natuurvoedingswinkel), wil je het vegetarisch houden neem dan groentebouillon 
  • 2 steranijs, fijngestampt in een vijzel of gemalen in een oude koffiemolen, je kunt ook vijfkruidenpoeder nemen
  • 1 afgestreken tl. à 5 ml. venkelzaad
  • zout/gemalen verse peper
  • olijfolie
  • scheut balsamicoazijn of rode wijnazijn, citroensap
  • 2 ovenschalen/ovenplaat
  • staafmixer of foodprocessor
  • Voor de dilleroom:
  • 1 bekertje zure room 
  • bosje dille
  • scheutje melk
  • zout/peper (ik neem altijd Lowsalt, dat scheelt 50% minder Na Cl.)

De geroosterde tomaten, peper, bietjes en rode ui

Bereiding: 
  1. Leg de tomaten naast elkaar in een ovenschaal en bestrooi met wat zout. Leg de rode peper er in zijn geheel bij. Zet op 200 graden C. (hete lucht stand) en laat 35 minuten bakken.
  2. Leg de brandschone bietjes (met het velletje er gewoon om) in een andere ovenschaal en schik de rode uien er tussen. Besprenkel wat olijfolie over de groenten en bestrooi met het venkelzaad en de steranijs. Strooi er wat (Lowsalt) zout over. Zet ook in de oven en laat 35-45 minuten bakken of langer tot ze gaar zijn en een satéprikker er makkelijk doorheen gaat.
  3. Laat de tomaten en bietjes een half uurtje afkoelen.
  4. Haal de tomaten met de hand uit het velletje (dat gaat heel gemakkelijk) en haal het meeste vruchtvlees van het schilletje. De harde kern gooi je weg.
  5. Snijd het worteldeel van de bietjes. Snijd de bietjes in vieren.
  6. Haal het vruchtvlees uit de rode peper en gooi de zaadjes en schil weg.
  7. Pureer de tomaten, bietjes, rode peper en uien met de staafmixer en de helft van de bouillon tot alles egaal is. Kijk uit met spatten, want je krijgt het lastig uit je kleding! 
  8. Schenk een scheut bouillon in de schaal waar de bietjes in gebakken zijn en los de resten van bakvocht en kruiden in de schaal hierin op. Als de bakplaat hiervoor geschikt is kun je het op het vuur doen. Giet het bij de gepureerde soep. Dit onderdeel niet vergeten, het geeft extra smaak aan de soep.
  9. Schenk de rest van de bouillon bij de puree en pureer eventueel nog om het extra glad te krijgen. Breng op smaak met ruim zout en peper en de scheut balsamicoazijn.
  10. Meng de ingrediënten voor de dilleroom.
  11. Schep de soep in borden of kommen en garneer met de dilleroom. Maak met een lepel een aardig patroon.

Reacties