Ouderwetse wentelteefjes (ook op de camping)



Restjes brood opmaken
Wie is er niet grootgebracht met wentelteefjes? Mijn moeder vond het een handige oplossing om oudbakken brood nieuw leven in te blazen. En ik vond ze heerlijk! En mijn dochter ook. Op de foto zie je wit casinobrood. Maar als je het nu echt lekker wilt maken, dan neem je dunne sneetjes desembrood of briochebrood. Bij de AH en sommige bakkers verkopen ze beschuitbollen (die kun je ook heel goed gebruiken voor hartige gerechten, bijvoorbeeld door ze te vullen met roerei). Dat zijn ronde zoete luchtige broodjes. Eigenlijk het voorstadium van beschuit. Snijd de bollen door en wentel ze door het ei-melkmengsel en bak ze bruin in de boter.

Wentelteefjes de luxe
Kijk de basis voor dit simpele gerechtje bestaan uit drie ingrediënten: brood, ei en melk. Maar ik mengde wat vanille en kaneel door het ei-melkmengsel. En een scheut ahornsiroop. Wil je heel bijzondere wentelteefjes, meng dan een scheutje oranjebloesemwater of rozenwater door het mengsel. Je kunt ook experimenteren door de kaneel aan te vullen met nootmuskaat, kruidnagel en kardemom. Een bijzonder smaakaccent krijg je door wat citroen- of limoenrasp door het ei-melkmengsel te roeren. Je kunt dus eigenlijk alle kanten op!

Als dessert met ijs en vruchten
In een handomdraai maak je een lekker dessert. Zeker als je beschuitbollen die ik eerder beschreef als basis neemt. Erbij geef je dan een bolletje vanille-ijs. Ook lekker om er een coulis bij te geven. Pureer frambozen met wat suiker en zeef de pitjes er eventueel uit. Of je neemt vlaaivulling uit een blikje. Makkelijk & lekker. De pruimenvlaaivulling smaakt lekker in combinatie met specerijen.

Aardbeien met honing
Wist je dat honing heel erg lekker smaakt om aardbeien op smaak te brengen. Het is een gouden combinatie! Ook een goed plan om bij de wentelteefjes te serveren. Kun je ook op de camping in de vakantie doen. Eerst de aardbeien een uurtje met wat honing (of andere zoetstof), beetje fijngehakt muntblad (of vers basilicumblad) of wat citroen- of limoenrasp marineren.

Hoe maak je ze?
Het is zo simpel dat ik het kort houd. Voor 4 boterhammen neem je 2 eieren, scheutje (amandel)melk,, snuf kaneel (die kun je er ook overheen strooien) evt. wat vanille en evt. scheut ahornsiroop. Drenk de boterhammen in het losgeroerde ei-melkmengsel en bak ze op middelhoog vuur in boter bruin. Bestrooi met (poeder)suiker en naar smaak met kaneel.


Reacties