Italiaanse antipasti



Een bordje vakantiegevoel
Als je zo'n lekker gevuld bordje voor je neus krijgt, dan kun je alleen maar denken aan Italië? Of een ander warm zuidelijk mediterraans land? Met dit soort voorgerechten doe je vegetariërs ook een groot plezier, want je kunt de rauwe ham weglaten.

Wat ligt er allemaal op het bordje?
Om te beginnen is alles gemarineerd in een dressing. De plakken buffelmozzarella, op de grillplaat geroosterde dunne plakken courgette, asperge en rode paprika. Aangevuld met kerstomaatjes, olijven, paar scherven Parmezaanse kaas, wat aangemaakte rucola en een plak Serranoham. Ja ik weet het... niet Italiaans, maar wel heel lekker. Je kunt het vervangen door San Daniele ham. Ik ben niet zo weg van Parmaham.

De methode om het te bereiden
Rooster de groenten op het kokendhete grillplaatje en wentel direct door een marinade. Laat enkele uren in de koelkast staan en laat een half uur voor gebruik op kamertemperatuur komen.

De marinades voor de paprika, asperges, mozzarella en courgette
  1. Groene asperge marinade: mix drie takjes munt fijngehakt, takje verse oregano fijngehakt, snuf komijn, scheutje witte kruidenazijn, zout/peper, mespunt knoflookpuree, 2 el. lekkere olijfolie
  2. Paprika: mix 2 blaadjes salie gehakt, 1 el. citroensap, enkele takjes verse tijm (de blaadjes), zout/peper, mespunt knoflookpuree en 2 el. olijfolie
  3. Courgette: mix paar takjes bieslook of neem drie lange bladeren van een knoflookplant gehakt, takje verse oregano gehakt, blaadjes van enkele takjes verse tijm, 2 el. citroensap, 2 el. olijfolie, zout/peper, mespunt knoflookpuree
  4. Mozzarella: snij de mozzarella in plakken en marineer in: 2 el. verse basilicumblaadjes in reepjes gesneden, scheut mooie balsamicoazijn en olijfolie, zout
Last but not least...
Leg alle heerlijkheden naar eigen idee op het bordje en leg hier en daar wat scherfjes kaas erbij (met de kaasschaaf) en een mooi bergje rucola (op smaak gebracht met zout, scheutje balsamico en olijfolie). Lekker met wat Italiaanse scrocchi erbij.






Reacties