Risoni met doperwten, vegaspekjes en dille


De makkelijke vegetarische maaltijd...
Met slechts een handvol ingrediënten tover jij pasta om tot een bijzonder lekkere maaltijd! Ik gebruik hier een hele kleine vorm pasta voor, de risoni. Het lijken net kleine rijstkorreltjes. Dit soort pasta verkopen ze ook bij Turkse winkels. Je kunt ook andere kleine pastavormen gebruiken, liefst zo klein mogelijk.

Nog meer inspiratie
Op het blog kun jij nog een ander recept vinden met risoni. Daar krijg je tips hoe je kunt variëren met dit gerecht. http://irenekookt.blogspot.nl/2015/04/risoni-met-verse-doperwten-en-ham-en.html

Een vegetarische versie
Speciaal voor mijn dochter verzon ik deze versie met vegetarische gerookte spekjes van de vegetarische slager. De pan ging schoon op! Op het laatste roerde ik er een handvol vers gehakte dille door. Dat combineert qua smaak heel erg goed met de doperwten. De dille kocht ik een paar maanden geleden. Ik waste en droogde de bos verse dille en hakte ‘m fijn en vroor het in. Zodoende hoef ik maar even naar de vriezer te lopen en heb de beschikking over verse dille.

Bouillonblokjes van Zonnatura
In het schap van de supermarkt liggen de bouillonblokjes van Zonnatura. Er zijn diverse varianten die allemaal goed van smaak zijn: groentebouillon, knoflook-kruidenbouillon en tuinkruidenbouillon.

Risoni met doperwten, vegaspekjes en dille
Voor 4 personen

Benodigdheden:
  • 350 gram rauwe risoni
  • 1 liter – 1,25 liter hete bouillon (ik maakte het van 1 groente- en 1 knoflook-kruidenbouillontablet), je kunt ook een deel (1/4) vervangen door witte wijn
  • 500 gram (malse, jonge) diepvries doperwten
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas (Pecorino is ook een goede keus) + wat extra voor op tafel
  • 1 pak gerookte spekjes van de Vegetarische Slager
  • 3 volle eetlepels vers gehakt dilleblad (of neem andere verse kruiden zoals peterselie)
  • Vers gemalen peper en beetje zout
  • Scheutje olijfolie

Bereiding:

Fruit de ui glazig, laat de knoflook een minuutje meebakken, strooi dan de risoni erover en voeg 1 liter bouillon toe. Laat zachtjes koken tot de pasta halfgaar is. De pasta moet smeuïg blijven. Giet telkens wat extra bouillon (of neem een extra scheut water) bij de pasta en blijf goed over de bodem roeren, zodat het niet aanbakt. 

De doperwten voeg je toe als de pasta halfgaar is en laat je ca. 7 minuten meepruttelen tot ze beetgaar en knapperig zijn. Bak ondertussen de reepjes vegaspek in wat olie goudbruin, zet apart. Meng tot slot de kaas erdoor, de vegareepjes met de olie, de dille en breng op smaak met peper en zout. Serveer de extra kaas er apart bij. Eet er een kleine aangemaakte salade bij van bladsla met komkommer en tomaat.


Reacties