vrijdag 6 mei 2016

Geroosterde citroenkip met knoflook, rum en kruiden van de barbecue en hoe butterfly je een hele kip (filmpje)


Een lekker kippetje van de barbecue
De basis van dit recept is het klassieke recept van citroenkip. Een scheut rum maakt het net even anders… En door de marinade onder het vel te wrijven, proef je de smaak echt goed terug. Bovendien blijft de kip zo extra mals. Je kunt de kip op de bbq klaarmaken, maar je schuift hem net zo makkelijk in de oven (dan mis je natuurlijk wel de typische bbq-smaak). De marinade is ook lekker over losse kipdelen.

Kip volgens beercan principe
Wij plaatsten de kip op een blikje bier. Maar je kunt ook cola nemen (rum cola ;) Dat kan alleen als de bbq hoog genoeg is, want je sluit de deksel over de bbq zodat je een soort oven krijgt. Je kunt bij tuincentra met een bbq-assortiment ook handige traytjes kopen waar een soort blikje met geperforeerde deksel op gemonteerd zit. Je vult het blikje zelf met een vloeistof naar smaak.

Kip openknippen als butterfly vorm
We hebben de kip ook weleens helemaal opengeknipt met een (wild)schaar, zodat je een butterfly kip krijgt. Deze kip is sneller gaar, omdat het helemaal plat is. Ik heb een filmpje geplaatst waarop je kunt zien hoe dat in zijn werk gaat. Het is een Engels gesproken filmpje.Geroosterde citroenkip & tijm, knoflook, rozemarijn en scheut rum
Voor 1 hele kip
 • Benodigdheden:
 • 1 scharrel of biologische kip (als je eraan kunt komen)
 • Rasp van 1 grote citroen, daarna in dunne plakken snijden
 • 1 bol knoflook, teentjes middelfijn gehakt 
 • Bosje verse tijm, helft fijngehakt
 • 4 takjes rozemarijn, fijngehakt
 • Scheut bruine rum (je kunt ook een scheut water nemen)
 • Zout/peper
 • 1 el olijfolie
 • Bbq met temperatuurmeter en kap (zoals een weber of green egg)
 1. Meng de gehakte tijm, rozemarijn, ¾ van de knoflook, citroenrasp, olie, scheut rum en breng goed op smaak met zout en peper (kip kan wel wat zout gebruiken).
 2. Leg de kip op een plank en haal als deze opgebonden is, de touwtjes weg. Glijd met de vingers voorzichtig onder het vel richting de borstfilets en maak daarna het vel los bij de poten. Wrijf ¾ van de marinade eronder en schuif een schijfje citroen bij elke poot en op elke borstfilet ook een schijfje. Repareer met een paar cocktailprikkers zoveel mogelijk het vel als het kapot is gescheurd (zodat de marinade er goed onder blijft), maar laat wel ruimte over voor het blikje dat je er later overschuift. Smeer de rest van de marinade aan de binnenkant van de kip en steek de rest van de citroen en bosje tijm aan de binnenzijde van de kip zoveel mogelijk langs de wanden. Smeer nog wat marinade over het vel van de kip. 
 3. Leg in de koelkast tot gebruik (kan enkele uren vooraf). Als de bbq kooltjes goed heet zijn, plaats dan de kip op het blik. Je schuift de kip half over het blik met inhoud, zodat het stevig blijft staan. 
 4. Op de bbq: plaats de kip in het midden en verdeel de hete kooltjes rondom. Of plaats de kip aan een zijde en de kooltjes aan de andere zijde. Plaats de kap erover. De temperatuur bedraagt zo’n 250 graden C. en loopt gedurende de baktijd langzaam terug tot ca. 150 graden C.  Na een krappe 1 ½ uur is de kip gaar (steek een sateprikker in het dikste deel en als er helder vocht uitkomt, dan is de kip gaar). Verpak in alumiumfolie en laat even een kwartiertje rusten voordat je het opeet.

Geen opmerkingen: