Stamppot bollen, knollen en wortels

Een gezond stamppotje van bollen, knollen en wortels
Als je eens een dag zonder vlees wilt koken, dan is deze stamppot een lekker alternatief (het hele jaar door). Bovendien eet je verschillende kleuren groenten: wit, oranje en rood. Prima voor de variatie. De smaak van de stamppot smaakt ook goed bij een stukje gebakken vis. En als je er toch graag vlees bij wilt eten, dan zou ik een uitgebakken (biologisch) speklapje aanraden.

De vegetarische versie
De stamppot kook je als een hutspot en breng je op smaak met balsamicoazijn en mosterd. De bietjes kocht ik lekker lui, kant en klaar geraspt in het versvak van de supermarkt. Maar natuurlijk kun je ze zelf koken en raspen.

Gebakken uitjes zelf maken
Ik had zin om wat moeite te doen voor een bordje zelfgebakken krokante uienringen. Maar die kun je ook gemakkelijk kopen in de supermarkt. Ik neem altijd de grotere zakjes, die zijn goedkoper en niet minder lekker dan de dure plastic bakjes. Je maakt ze zelf door een ui in dunne halve ringen te snijden. Haal door bloem en bak in delen in een laag olie goudbruin. Uit laten lekken op keukenpapier.

Bij de stamppot
Je wilt naast de smeuïge stamppot toch ergens in bijten (?) en dat doe je vegetarisch door een bakje pittige (biologische) tofureepjes een kwartiertje te bakken tot ze knapperig zijn.

Stamppot bollen, knollen en wortels

Hoofdgerecht voor 4 personen (die trek hebben)

Benodigdheden:
  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
  • 800 gram grof geraspte gare bieten
  • 600 gram winterpeen, kleingesneden
  • 400 gram uien, kleingesneden
  • 1 bakje tofureepjes gekruid (AH)
  • 2 teentjes knoflook
  • Balsamicoazijn
  • Milde mosterd
  • Zout/peper
  • Scheut melk
  • Flinke klont roomboter
  • Zelfgebakken uitjes of gekochte gebakken uitjes
  • Ghee of olie om in te bakken
Bereiding:

Kook de aardappels in 20 minuten gaar in licht gezouten water. De aardappels staan net onder water. Giet af en laat even zonder deksel staan tot ze droog gestoomd zijn.

Zet de uien, knoflook en wortel met wat ghee of olie en wat zout op het vuur in een ruime pan tot ze flink bakken. Zet het vuur laag en laat 15-20 minuten zachtjes stoven tot de ui en wortel zacht en geurig zijn. Roer af en toe door. Voeg de laatste minuten de geraspte bietjes erbij zodat ze mee kunnen warmen.

Bak de tofureepjes knapperig. En bak evt. zelf de uienringen.

Stamp de gare en droog gestoomde aardappels met een pureestamper of pureeknijper fijn en voeg een scheut melk toe en een flinke klont roomboter en roer tot het een smeuïge puree is. Meng de groenten erbij, stamp ze door de puree en breng op smaak met enkele eetlepels balsamicoazijn, milde mosterd, zout en peper. Meng alles goed door elkaar en proef of nog extra azijn, mosterd of zout nodig is. Serveer met de uitjes en tofureepjes. Lekkerrrr!

Reacties