Gevulde portabello's


Een klassiek gerechtje
Zoek jij een supersimpel voorgerecht? Eentje waar je volop mee kunt variëren? En wat de meeste mensen lekker vinden? Lees dan verder en kijk of dit recept jou aanspreekt.

Gevulde portabello
Misschien heb je de grote paddenstoelen wel eens zien liggen in de supermarkt of groentewinkel. Meestal zijn ze per vier stuks voorverpakt. Dat is nou echt zo'n lekkere groente om een mooi voorgerecht mee te maken. Je kunt 'm vullen met allerlei lekkers. Ook bijzonder geschikt met een vegetarische vulling. Je hebt ook niet veel vulling nodig om de hoeden te vullen. Hou hier rekening mee.

Variaties vegetarisch
Zoek jij een vleesvrije variant? Denk dan eens aan:

  • gestoofde prei, op smaak gebracht met zout/peper, kerrie, knoflook en een pietsie dragon. Een scheutje van iets romigs erdoor. Schep hier de hoeden mee vol. 
  • Of neem als basis even gaar gekookte spinazie, met grof gehakte geroosterde hazelnoten, gefruite uitjes, scheutje van iets romigs en goed op smaak gebracht met knoflook, zout/peper, scheutje worcestershiresaus en greepje herbes de provence. Strooi wat gehakte hazelnoten over de vulling voordat het de oven in gaat.
Variaties met vlees
  • De romige preivulling van hierboven en aangevuld met kleine blokjes (biologische) ham. Laat de ham wel even meebakken. Bestrooi met een beetje kaas. Of een mengsel van panko of paneermeel
  • Knapperig gebakken (biologische) spekreepjes (vet eruit scheppen) met reepjes rode paprika, gefruit uitje en verkruimelde gekookte kastanjes. Op smaak gebracht met tijm, rozemarijn en salie, peper/zout. Bestrooi met panko of paneermeel gemengd met wat gedroogde tijm.
Variaties met andere paddenstoelen
Je kunt de vulling ook verdelen over (kastanje)champignons of andere soorten paddenstoelen.

Portabello's met kruidige knoflook-salamivulling

Voorgerecht voor 2 personen

Benodigdheden:
  • 4 portabello's, steel eruit gesneden, de lamellen naar keuze eruit halen (dat gaat makkelijk met een meloenboortje) of erin laten
  • 25 gram panko (Japans paneermeel) gemengd met 50 gram belegen kaas naar keuze + extra voor bestrooien
  • blaadje salie, fijngehakt of 1/4 tl. gedroogde
  • 1/4 tl. vers gehakte rozemarijn of gedroogd
  • scheutje knoflookolie, die maak je zo: neem 5 tenen knoflook en snijd in plakjes. Bak op heel laag vuur in laagje olijfolie tot de plakjes lichtbruin zijn. De knoflookplakjes meng je door het paddenstoelenmengsel.
  • zout/peper + 1 tl. mosterd
  • 3 plakjes salami, fijngesneden
Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 180 graden C. Meng het panko/kaasmengsel met de kruiden, salami, knoflook, knoflookolie, mosterd en proef hoeveel zout en peper erdoor moet. Vul de al dan niet verder uitgeholde portabellohoeden, bestrooi met beetje kaas en zet in de oven en bak 20 minuten tot de vulling goudbruin is.

Reacties

Nell zei…
Ik heb intussen ook al veel vullinkjes uitgeprobeerd en eigenlijk smaken ze allemaal even goed. Jammer alleen dat gevulde portabello's steeds weer uit mijn gedachten raken. Nu staan ze weer even vooraan!