dinsdag 15 september 2015

Tiramisu met lemon curd

Een fris toetje als perfecte afsluiter
Zoek jij een lekker dessert met frisse citrussmaken? Dit toetje is echt ideaal om te maken want het is niet moeilijk en smaakt echt heel bijzonder. Ik maakte zelf een lemoncurd, maar je kunt het ook kant en klaar kopen in een potje. Dat smaakt niet hetzelfde, maar voor het gemak kun je daarvoor kiezen.

Lemon curd au bain marie

De lemoncurd is eigenlijk niets meer of minder dan een gebonden citroensaus. De ingrediënten die je hiervoor gebruikt zijn eieren, citroenrasp- en sap, suiker en boter. De saus maak ik in een metalen kom die ik boven een pannetje met een laagje water plaats (au bain marie). Zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. Breng het water aan de kook en ga met het recept aan de slag. Het is écht niet moeilijk en laat je hierdoor niet intimideren!

Lemoncurd smaakt vol, romig, intens... Ook heerlijk over ijs. Door mascarpone als basis voor een taartbodem. Of als last minute taartje met slagroom over een plakje cake, wat chocoladeschaafsel erover... Maak een bijzonder dessert met madeleines (zelfgebakken of gekocht), bolletjes ijs en lemoncurd. Stukjes fruit erbij kan ook prima.


Variaties
De curd kun je ook met sinaasappelsap en sinaasappelrasp maken. Gebruik dan minder suiker. Neem sinaasappelkwark voor de laagjes. Maak het extra lekker met kleine partjes ontvliesde sinaasappel (snij met een scherp mes de partjes tussen de vliezen los uit de sinaasappel). Voor een meer pittige variant neem je limoensap- en rasp. Eigenlijk kun je experimenteren met alle soorten citrusfruit (mandarijn, mineola, grapefruit, etc.).

Zelf lange vingers maken

Je kunt de lange vingers ook zelf maken met dit recept van Liesbeth: boudoirkoekjes.

Tiramisu met lemon curd

Recept voor 6 personen


Benodigdheden:

  • 1 pak lange vingers (boudoirkoekjes)
  • 1 beker volle citroenkwark
  • enkele eetlepels Limoncello
  • voor de lemon curd:
  • 2 eieren + 1 eierdooier los geroerd
  • rasp en sap van 4 citroenen
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter, in dobbelstenen
  • 6 kleine schaaltjes of een grote lage schaal
Bereiding:

De lemon curd: zet een metalen kom met de boter, suiker, sap en rasp in een pan met een kokend laagje water en zorg dat de schaal het water niet raakt en hou het aan de kook. Laat de boter smelten en roer glad. Roer de eieren goed door het mengsel en blijf goed roeren tot het ei helemaal is opgenomen. Roer af en toe door en wacht tot het dikker wordt. Als het vladikte heeft dan is het klaar. Laat afkoelen.


Schenk een laagje Limoncello in een schaaltje en wentel de lange vingers erdoor. Breek ze in tweeën en verdeel de helft over de schaaltjes. Schep de citroenkwark erover, daarna een laagje afgekoelde lemoncurd. Vervolgens de rest van de lange vingers en sluit af met een laagje lemon curd.


Geen opmerkingen: