zaterdag 5 september 2015

Pasta met geroosterde bloemkool, broccoli en rode paprika


Een vegetarische pasta schotel tjokvol geroosterde groenten
Bloemkool, broccoli en rode paprika spelen de hoofdrol in deze pastaschotel. Dit zijn alle drie groenten met hoge gehaltes aan vitamines, antioxidanten en vezels. De groenten worden nu eens niet gekookt of gebakken op het fornuis, maar wel heerlijk geroosterd in de oven! En dat geeft de bloemkool en broccoli een mooie en volle smaak & knapperige randjes. Het is weer eens iets heel anders om deze groenten te roosteren. Je moet het echt eens proberen. Echt de moeite waard.

Voorbereiden van de groenten
Het lijkt misschien veel werk om een bloemkool en broccoli in kleinere roosjes te verdelen, maar het gaat eigenlijk best snel. Het best was je deze groenten eerst en snijd de steel van de broccoli en het groen van de bloemkool. Snijd de bloemkool doormidden en trek er telkens een bloemkoolhoofdje af en verdeel dit in kleinere roosjes. Een stukje steel eraan is prima. De broccoli verdeel je eerst in roosjes en die snijd je met een mes in vieren, met de steel mee.

Droog de roosjes in een schone theedoek. Klaar voor gebruik! De paprika’s worden gehalveerd en de zaadlijsten verwijderd.

Pasta met geroosterde bloemkool, broccoli en rode paprika
Hoofdgerecht voor 4 personen, lunchgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:
 • 1 ½ bloemkool, in roosjes verdeeld (zie boven)
 • 350 gram broccoli, in roosjes verdeeld (zie boven)
 • 1 grote gele of rode paprika of 2 kleine, (zie boven)
 • 250 gram verse (gevulde) pasta (ik nam perle con basilico bij AH) of gedroogde pasta naar keuze
 • Een handje basilicumblaadjes
 • Enkele eetlepels lekkere smaakvolle olijfolie
 • 4 tenen (gerookte) knoflook, fijngehakt
 • Kruidenzout (bijv. Herbamare)
 • 2 maattl. à 5 ml. gemalen komijn (liefst van zelf geroosterd komijnzaad en daarna grof gemalen in de vijzel of oude koffiemolen)
 • 50 gram amandelen, even geroosterd in een droge koekenpan, dan grofgehakt
 • 100 gram geraspte kaas (ik nam een mengsel van gerijpte cheddar (Jumbo) en Parmezaanse kaas)
 • Oven met liefst heteluchtstand en 2 bakplaten en 1 rooster

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden C. (liefst op heteluchtstand). Bekleed twee bakplaten met aluminiumfolie. Verdeel de helft van de bloemkool over een bakplaat en bestrooi met de komijn en kruidenzout en besprenkel met enkele eetlepels olijfolie. Hussel met de handen goed door elkaar, zodat de kruiden en olie goed worden verdeeld. Plaats in de oven * en na ca. een kwartier als de bloemkool licht goudbruin kleurt, schep je alles om en plaats het terug in de oven.

Zet alvast een pan met water op om de pasta te koken.* Intussen verdeel je de andere helft van de bloemkool en alle broccoli over één bakplaat. Besprenkel met enkele eetlepels olijfolie. Kruid de bloemkool met kruidenzout. De gehakte knoflook verdeel je over de broccoli en breng je verder op smaak met kruidenzout. Meng per groente goed door elkaar, zodat alle smaken en olie goed verdeeld worden. Schuif als de bloemkool van de 1e plaat licht goudbruin is de tweede plaat met bloemkool en broccoli er ook in.

De paprika krijgt een plaatsje in een schaal met het vel naar boven en schuif je op een rooster. Hou de paprika in de gaten en haal na een kwartiertje eruit als het gaar is. Bakplaat 2 schep je na 10 minuten even om en plaats het dan weer terug tot na ca. 20 minuten de bloemkool en broccoli gaar zijn (de broccoli krijgt knapperige randjes). 

Bakplaat 1 zou nu ook klaar moeten zijn en de kleur van de bloemkool donker goudbruin gekleurd met knapperige randjes. Kook de pasta gaar in goed gezouten water volgens recept (zo’n gevulde pasta kook ik altijd een minuutje langer) en laat uitlekken en dan terug in de pan met straaltje olijfolie erbij.


Snijd de paprika’s in ongelijke gevormde stukken (is weer eens wat anders). Schep de pasta, bloemkool, paprika, broccoli, grof gehakte basilicum en amandelen in een schaal en druppel wat extra olijfolie over alles en schep voorzichtig door elkaar. Verdeel vervolgens de goudbruin gebakken bloemkool erover. Serveer met de kaas apart erbij. 

2 opmerkingen:

Lot zei

Hoe Irene,

Ik zocht een recept van zoet-zuur ingemaakte pompoen (ik heb pattison) en kwam op jouw blog terecht, recept uit 2010. Ik kijk bij kookblogs altijd even verder wat erop staat.

Groentetaartje uit juni lijkt me ook wel wat en daar las ik dat je geen recepten meer zou plaatsen, maak kennelijk ga je vrolijk toch door.

Irene kookt zei

Hoi Lot,

Ik ga gewoon door met de blog! Maar Liesbeth niet. En zij heeft vele succesrecepten geschreven voor Irene kookt.