dinsdag 16 juni 2015

Frittata met courgette en tomaat van Jaap


Frittata met courgette en tomaat
Weer een paar mooie zomerse dagen achter de rug en zeker in het weekend heb ik dan niet altijd zin om uitgebreid te koken. Je zoekt dan iets makkelijks en iets lichts. Een goede Frittata past helemaal in dat plaatje. Italiaanse huismoeders weten allang dat het een ideale manier is om restjes op te maken en toch iets moois op tafel te zetten. En, zoals zo vaak, er is geen vast recept: er zijn talloze variaties denkbaar.
De basis is bijna altijd gekookte aardappelschijfjes, aangevuld met groenten en kruiden en dan een paar geklutste eieren er overheen. Daar bak je iets van dat het midden houdt tussen een omelet en een hartige taart. Heerlijk met sla, tomaat en een koud wijntje. Ideaal voor een mooie zomeravond!

Voor mijn Frittata gebruikte ik deze keer de volgende ingrediënten: 
  • 4 á 5 vastkokende aardappels, in schijfjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1/2 courgette, en plakjes
  • twee tomaten, alleen het vruchtvlees, in blokjes
  • 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • evt. een restje geraspte kaas
  • 4 eieren, losgeklopt
  • peper en zout naar smaak

Kook de aardappelschijfjes een minuut of 5, giet ze af en laat ze droog stomen. Fruit in een koekenpan met een doorsnede van ongeveer 23 cm. de ui en de knoflook in een ruime scheut olijfolie. Niet te hard want dan kan de knoflook verbranden. Doe er de aardappels bij en laat die even meebakken. Daarna de courgette er bij en ook kort mee laten bakken.

Vervolgens nog even de tomaat en de Italiaanse kruiden er bij doen. Als het nodig is nog een klontje boter in de pan mee laten smelten en alles goed mengen. Klop de eieren los in een kom met eventueel wat geraspte kaas er door en met zout en peper naar smaak. Daarna de eieren over het aardappelmengsel gieten en langzaam laten bakken.

Als de bovenkant bijna droog is wordt het tijd om de Frittata te keren. Dat gaat het handigst met een groot bord dat je boven op de omelet legt. Goed vasthouden met één hand en met de andere de koekenpan omdraaien. Haal de koekenpan weg en nu ligt de Frittata op het bord. Schuif ‘m dan weer voorzichtig in de koekenpan en bak de andere kant nog een minuut of vijf.


Leg de Frittata op een mooie schaal, snij ‘m in mooie punten en geniet er van. En mocht je wat overhouden: geen probleem: een dag later is de Frittata opgewarmd misschien nog wel lekkerder!

Geen opmerkingen: