Frittata met courgette en
tomaat
Weer een paar mooie zomerse
dagen achter de rug en zeker in het weekend heb ik dan niet altijd zin om uitgebreid
te koken. Je zoekt dan iets makkelijks en iets lichts. Een goede Frittata past
helemaal in dat plaatje. Italiaanse huismoeders weten allang dat het een ideale
manier is om restjes op te maken en toch iets moois op tafel te zetten. En,
zoals zo vaak, er is geen vast recept: er zijn talloze variaties denkbaar.
De basis is bijna altijd
gekookte aardappelschijfjes, aangevuld met groenten en kruiden en dan een paar
geklutste eieren er overheen. Daar bak je iets van dat het midden houdt tussen
een omelet en een hartige taart. Heerlijk met sla, tomaat en een koud wijntje.
Ideaal voor een mooie zomeravond!
Voor mijn Frittata gebruikte ik deze
keer de volgende ingrediënten:
- 4 á 5 vastkokende aardappels, in schijfjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1/2 courgette, en plakjes
- twee tomaten, alleen het vruchtvlees, in blokjes
- 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
- evt. een restje geraspte kaas
- 4 eieren, losgeklopt
- peper en zout naar smaak
Kook de aardappelschijfjes een
minuut of 5, giet ze af en laat ze droog stomen. Fruit in een koekenpan met een
doorsnede van ongeveer 23 cm .
de ui en de knoflook in een ruime scheut olijfolie. Niet te hard want dan kan
de knoflook verbranden. Doe er de aardappels bij en laat die even meebakken. Daarna
de courgette er bij en ook kort mee laten bakken.
Vervolgens nog even de tomaat en de
Italiaanse kruiden er bij doen. Als het nodig is nog een klontje boter in de
pan mee laten smelten en alles goed mengen. Klop de eieren los in een kom met
eventueel wat geraspte kaas er door en met zout en peper naar smaak. Daarna de
eieren over het aardappelmengsel gieten en langzaam laten bakken.
Als de bovenkant bijna droog is
wordt het tijd om de Frittata te keren. Dat gaat het handigst met een groot
bord dat je boven op de omelet legt. Goed vasthouden met één hand en met de
andere de koekenpan omdraaien. Haal de koekenpan weg en nu ligt de Frittata op
het bord. Schuif ‘m dan weer voorzichtig in de koekenpan en bak de andere kant
nog een minuut of vijf.
Leg de Frittata op een mooie schaal,
snij ‘m in mooie punten en geniet er van. En mocht je wat overhouden: geen
probleem: een dag later is de Frittata opgewarmd misschien nog wel lekkerder!
Reacties