woensdag 27 mei 2015

Gegratineerde asperges met pasta, ham en ei


Wat eet je bij asperges?
De combinatie van hard gekookte eieren, gesmolten boter en sappige ham is gewoon erg lekker. Maar wat eet je daar dan bij? Veel mensen kiezen dan voor gekookte krieltjes. Als je niet zo houdt van aardappels dan kies je waarschijnlijk voor pasta. Omdat ik niet zo’n zin had in een pan gekookte pasta… verzon ik dit recept.

Mooie volle aspergessmaak
Afgelopen pinksterdag ontstond er spontaan een heel lekkere aspergeschotel. Met lekker dikke en malse asperges, sappige biologische yorkham (AH) en allemaal samengebracht tot een rijke saus. Even in de oven gegratineerd en daarna het hardgekookte ei erover. Heel erg lekker!

Kijk ook eens naar....

Hoofdgerecht voor 4 hongerige personen

Benodigdheden:
 • 1 kilo gewassen asperges
 • 200 gram gekookte (biologische) achterham, in reepjes
 • 150 gram champignons, in plakjes
 • 2 hardgekookte eieren
 • 200 ml. witte wijn (ik nam Pinot Grigio)
 • 30 gram roomboter
 • 20 gram bloem (2 afgestreken eetlepels à 15 ml)
 • 100 + 50 gram geraspte kaas
 • ¼ tl. foeliepoeder + ¼ tl. gemalen nootmuskaat (ik nam een schilletje foelie en maalde het in de vijzel tot poeder, de nootmuskaat ging op de rasp)
 • 2 el. zure room
 • 500 gram verse pasta (ik nam verse spaghetti) of 350 gram gedroogde pasta
 • Een kookpan voor de asperges
 • Ruime lage ovenschotel
De bereiding:
Zet een pan met 2 ½ liter licht gezouten water op. Snijd 3 à 4 cm. uiteinde van de asperges. Bewaar dit. Schil met een dunschiller tweemaal de asperge rond. Hak de uiteindes fijn en kook 15 minuten samen met de asperge schillen en een theelepel suiker in het water. Neem een zeef en haal de aspergeschillen en uiteindes uit de pan en druk het vocht in de zeef goed uit boven de pan. Dat geeft nog meer smaak aan het kookvocht. 

Breng het water weer aan de kook en leg de asperges hierin en laat afhankelijk van de dikte 10-15 minuten koken tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken en gooi dit vocht ook terug in de pan. Laat het aspergewater met de witte wijn op hoog vuur inkoken tot een halve liter.

Zet water op voor de pasta. Neem een pan met een dikke bodem en verhit op laag vuur de roomboter tot het gesmolten is. Strooi de bloem erin, roer tot het mooi gemengd is en laat 4 minuten zachtjes meebakken. 

Bak intussen in een andere pan de reepjes ham enkele minuten op middelhoog vuur en bak daarna de champignons even mee. Snijd de asperges in gelijke stukken en bewaar de toppen apart.

Neem een garde en giet de helft van het ingekookte vocht bij de roux (bloem-boter) en draai het vuur halfhoog. Klop direct energiek met de garde en voeg als het glad is de rest van het vocht erbij. Blijf goed door kloppen met de garde en laat enkele minuten met de nootmuskaat en foelie zachtjes door pruttelen. Roer zo nu en dan. Meng 100 gram geraspte kaas erdoor en roer tot het glad is. 

Schep de ham en champignons erdoor en als laatste de asperges. Breng op smaak met zout en versgemalen witte peper. Roer van het vuur af de zure room erdoor.

Kook de pasta volgens de bereidingswijze beetgaar. Meng de uitgelekte spaghetti met de gevulde saus en verdeel over een lage ovenschotel. Strooi nog 50 gram geraspte kaas erover en zet onder een hete grill tot de kaas goudbruin is (hou het in de gaten). Leg een mooie band met fijngehakt ei over de schotel en leg de aspergetoppen erop.


Geen opmerkingen: