donderdag 2 april 2015

Soezenkrans met advocaatroom van Liesbeth


Soezenkrans met advocaatroom
Voor het Paasweekend een feestelijke soezenkrans met advocaatroom. Heel geschikt om als nagerecht te serveren, maar ook heerlijk bij de koffie of thee. De soezenkrans is niet moeilijk om te maken en kan ook nog eens één of twee dagen eerder gebakken worden. Op de dag van gebruik 10 minuutjes oppiepen in een warme oven van 130 graden C. en de krans is weer super vers en knapperig.

Soezenbeslag kan bereid worden met water of melk, of met water en melk. Ik gebruik in dit beslag alleen water want dat geeft het meest knapperige resultaat. Omdat het bijna Pasen is, heb ik gekozen voor een vulling van slagroom met advocaat. Maar ook heel lekker is een vulling van banketbakkersroom, vanillevla en/of slagroom. Het is niet heel veel werk en met een prachtig resultaat!

Het beslag:
 • 125 gram water
 • 60 gram boter
 • 75 gram gezeefde bloem
 • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
 • 1 tl vanillesuiker
 • 2 eieren
Vulling:
 • 250 ml slagroom
 • Flinke scheut advocaat
Garnering:
 • Aardbeien of ander rood fruit
 1. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en teken er twee cirkels op. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld 2 deksels, waarvan de grootste deksel een doorsnede heeft van ongeveer 25 cm. Leg de kleinste deksel in het middel van de grootste cirkel en teken de kleinste cirkel. In de ruimte tussen de 2 cirkels wordt het beslag geschept, zodat er een krans ontstaat. Draai het bakpapier om; zo komt het beslag niet in aanraking met de getekende cirkels.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden C. heteluchtstand. 
 3. Breng het water met de boter in een royale pan aan de kook.
 4. Zet een grote kom klaar op het aanrecht.
 5. Voeg, zodra de boter gesmolten is, de bloem in één keer toe. Roer heel goed door en blijf roeren tot de bloem gaar is. Dit duurt een paar minuten.
 6. Haal de pan van het vuur en doe het deeg in de kom die al klaar staat.
 7. Voeg suiker en vanillesuiker toe en klop goed door. Dit kan met een garde, maar met een handmixer of een keukenmachine gaat het handiger en sneller.
 8. Klop hierna één voor één de eieren door het beslag. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei volledig door het beslag is opgenomen.
 9. Schep het beslag tussen de 2 cirkels op het bakpapier.
 10. Ga met een vork door de bovenkant van het beslag. Hierdoor zal de krans aan de bovenkant gaan barsten en niet aan de zijkant.
 11. Bak de krans 10 minuten op 200 graden C.
 12. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden C. en bak nog ongeveer 20 minuten tot de krans goudbruin en knapperig is.
 13. Haal de krans uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
Tot zover kan de krans worden voorbereid. Bewaar de krans in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Piep de krans een uur voor gebruik op: 10 minuten in een voorverwarmde oven van 130 graden C.

Afwerking:
Maak de aardbeien schoon en snijd ze één keer door. Snijd de krans met een kartelmes doormidden, zet de onderkant op een mooie schaal. Klop de slagroom op en schep er vervolgens de advocaat door. Schep de advocaatroom op de krans, leg de aardbeien op de room en dek af met de bovenkant van de krans. Bestrooi de krans met poedersuiker.
Geen opmerkingen: