vrijdag 23 januari 2015

chocoladefudge van Jaap


Chocoladefudge
Een makkelijk recept dit keer voor een heerlijk snoepje: chocoladefudge.
Van oorsprong is fudge een mengsel van boter, suiker en melk en de bereiding is behoorlijk ingewikkeld omdat de suiker op precies de juiste temperatuur moet komen om zich goed en luchtig te mengen met de overige ingrediënten. Veel geduld, ervaring en een goede suikerthermometer zijn dan een vereiste.
In een boek van Nigella Lawson staat een recept voor een makkelijke versie van chocoladefudge. Ze maakt de fudge met gecondenseerde melk. Voor mij een bijna vergeten ingrediënt, maar inderdaad ideaal om deze heerlijke fudge mee te maken. Gecondenseerde melk is ingedikte melk waarbij, om de houdbaarheid nog te verhogen, suiker aan toegevoegd is. Verkrijgbaar in blikjes is het zowat eindeloos houdbaar en het is geen slecht idee hier wat van in de voorraadkast te bewaren.
Het fudge recept leent zich goed voor allerlei variaties in de vulling. Allerlei noten, zoals pinda’s, hazelnoten of pistaches. Maar ook gedroogde en fijngehakte zuidvruchten kunnen aan het mengsel worden toegevoegd.
Het recept is simpel, makkelijk te maken en zo klaar. En je hebt gelijk een schaal vol heerlijk snoepgoed

Voor de fudge heb je het volgende nodig: 
  • 350 gr. pure chocolade (met 65% cacao)
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 30 gr. boter
  • een snufje zout
  • 150 gram gehakte noten (dit keer gebruikte ik amandelen) 
  1. Smelt in een pan met dikke bodem op een laag vuur de chocolade, boter, zout en gecondenseerde melk. Goed doorroeren totdat alles goed vermengd is.
  2. Hak de noten grof in een keukenmachine of met een mes en voeg ze toe aan het chocolademengsel.
  3. Giet alles in een platte bakvorm (die van mij is 20x20 cm.) en strijk de bovenkant glad. Het is handig om de bodem te bekleden met een bakpapier, dan laat het makkelijker los
  4. Laat de fudge een uur of twee opstijven in de koelkast. Haal de plak uit de vorm en snij er kleine vierkantjes van.
  5. Bewaar de fudge in de koelkast.Geen opmerkingen: