Tarte Tatin van krieltjes: van Jaap


Tarte Tatin van krieltjes
De afgelopen weken keek ik natuurlijk ook naar Heel Holland Bakt. En was best onder de indruk van wat men maakte, maar ook soms verbaasd over de ‘beginnersfouten’ die er af en toe gemaakt werden. De uiteindelijk winnaar was een terechte winnaar, vonden wij hier thuis.

inspiratie

Vaak werd er iets gemaakt waardoor je onmiddellijk zin kreeg om het ook eens te proberen. Maar soms ook, zoals bij onderstaand recept, bracht het me op ideeën die niet direct met het programma te maken hadden. Toen er een Tarte Tatin gemaakte moest worden, zag ik dat de deelnemers gingen variëren op het basisrecept. Thuis op de bank vroeg ik me af of een Tarte Tatin ook in een hartig versie zou smaken. Ik bladerde wat in mijn kookboekenverzameling en kwam terecht bij een recept van Yotam Ottolenghi uit het boek Plenty. Ik paste het een beetje aan met wat er op dat moment in mijn voorraadkast lag. Het resultaat was zo ontzettend lekker en verrassend dat ik het hier graag wil delen.
Voor deze Tarte Tatin heb je het volgende nodig: 
  • 3 rijpe tomaten
  • olijfolie
  • 500 gr. krielaardappels
  • 1 ui, gehalveerd en in dunne plakken gesneden
  • 40 gr. kristalsuiker
  • 10 gr. boter
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 150 gr. belegen boerenkaas in plakken(Ottolenghi gebruikt harde geitenkaas, dat kan natuurlijk ook)
  • 6 plakjes diepvries bladerdeeg
  • zout en peper, vers gemalen

  1. We beginnen met het drogen van de tomaten. Als je daar geen tijd voor hebt kun je ook een potje zongedroogde tomaatjes in olijfolie gebruiken, maar het is echt lekker om ze zelf te drogen.Verwarm de oven tot 130 graden C. Snij de tomaten in kwarten en halveer die nog een keer. Leg de partjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel ze met olijfolie. Bestrooi met zout en peper en laat ze 1 tot 2 uur in de oven ‘drogen’. Het komt niet op een kwartiertje en hoe langer de tomaatjes in de oven zitten, hoe intenser de smaak wordt.
  2. Kook ondertussen de krieltjes, met schil, een minuutje of 15. Laat ze afkoelen en snij ze in dikke plakken van een centimeter of twee.
  3. Bak de ui in wat olijfolie langzaam goudbruin.
  4. Vet een taartvorm met een doorsnede van 22 centimeter in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  5. Verwarm in een steelpannetje de boter en de suiker en laat die al roerend smelten tot er een lichtbruine karamel ontstaat. Giet die karamel voorzichtig in de taartvorm en verspreid het over de bodem. Strooi er de gedroogde Italiaanse kruiden overheen
  6. Druk vervolgend de krieltjes in de karamel, dicht tegen elkaar aan. Daarna de tomaatjes en de uien in de tussenruimtes verdelen en bestrooi het geheel royaal met zout en peper.
  7. Verdeel er daarna de plakken kaas over.
  8. Leg de (ontdooide) plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een plak die wat groter is dan de taartvorm.
  9. Bedek de taart met het bladerdeeg en stop de zijkanten goed in.
  10. Zet de taart in een voorverwarmde oven op 200 graden C. en bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar.
  11. Zet een schaal omgekeerd op de vorm en keer alles om. Verwijder de vorm en daarna, voorzichtig, het bakpapier.


Eet de taart warm met een lekkere groene salade.

Reacties

Unknown zei…
Hoi Irene, dit klinkt als een heel lekker recept dat ik deze week zeker ga maken. Ik kan het zo snel niet vinden, zijn je recepten qua hoeveelheid opgesteld voor 4 personen? Bedankt en groetjes, Yvonne
Irene kookt zei…
Dit recept is voor 4 personen. Meestal zijn de recepten voor 4 personen, tenzij anders wordt vermeld. Ja lekker recept hé! Laat eens weten hoe het smaakte! Bijvoorbeeld op de facebookpagina van Irene kookt!
https://www.facebook.com/Irenekookt