Lisette
vrouw - moeder - zus - tante - docente -
creatief - gewichtsconsulente - broodbakken -
groentetuintje - voeding - sport
♪ Elf
november is de dag… ♪ … daar
lopen we door de straat, het is droog en niet te koud. Stijn en Anna hebben
veel plezier. Veel buren zeggen: “neem maar twee snoepjes hoor”. Het is zo
rustig in de straat en anders raken ze
de snoepjes toch niet kwijt. Vorig jaar was ik er nog zo trots op dat ze soms een
mandarijn kozen i.p.v. een snoepreepje… maar die tijd is nu wel voorbij!
Volgende week is Anna jarig, ze gaat nu af en toe naar
school voor een ‘wenochtendje’. Nu heb ik opeens twee grote kinderen, straks
zitten ze beiden op school! Ik moet wel toegeven dat ik echt geen ochtendmens
ben. Dat zal waarschijnlijk ook niet veranderen. Wat
ben ik jaloers op mensen die na het horen van hun wekker direct hun bed uitstappen. Ik ‘snooze’ veel te vaak, tot ik te laat ben en we verschrikkelijk
moeten haasten.
Om wat rust te creëren, maak ik meestal de broodjes voor
Stijn en voor mij de avond van te voren al klaar. Ja, inderdaad… die drie
minuten die ik daar mee win, geven mij zoveel rust! Nu las ik van de week een
stukje over een moeder, zij maakte op zondag vijf rugzakjes met brood klaar en
bewaarde deze in de vriezer. Zo had ze voor elke dag de lunch klaar…
Wat een geweldig idee! Maar ik zie mij niet niet vijf… en
voor twee kinderen dus 10… rugzakjes in de vriezer bewaren. Ik ga wel iets
anders testen. Door brood te beleggen en in een zakje in te vriezen. Is een boterham
met kaas daarna nog smakelijk? Of kaas met plakjes tomaat? Is een boterham met
jam ook nog lekker en wat gebeurd er als je alfalfa op een boterham met kaas
invriest? Ik kom er op terug, als ik het
getest heb.
Een makkelijk broodje van spelt
Ik kwam een recept tegen van een super simpel brood. In een
uur en vijf minuten klaar, inclusief kneden, rijzen en bakken!
Het brood is lekker luchtig, binnenkort probeer ik er ook
eens een stokbroodje van te maken.
Dit heb je nodig:
500gr speltbloem (of gewoon bloem)
2 tl zeezout (of gejodeerd zout)
1 tl baking soda
400 ml karnemelk
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 230 graden C.
Zeef de bloem, zeezout en baking soda in een ruime kom. Maak
een kuiltje en giet hier de karnemelk in. Meng alles met je handen door elkaar,
tot je een deegbal hebt. Leg deze op het aanrecht (bestrooien met wat bloem).
Kneed het deeg een paar minuten en leg het vervolgens op bakpapier op een
bakplaat. Snijd met een scherp mes een kruis in het midden van de deegbal. Bak
het brood 15 minuten in een oven op 230 graden C. Hierna zet je de oven op 200
graden C. en bakt het brood nog ongeveer 30 minuten, tot het goudbruin is. Als
je klopt op de onderkant van het brood en het klinkt hol, dan is je brood
klaar!
Tot de
volgende keer!
Reacties