donderdag 16 oktober 2014

Zoete aardappel pannenkoekjes & productinformatie zoete aardappel


zoete aardappel
Dit knolgewas eet ik eigenlijk al jaren. Het is geen familie van de aardappel. Heeft de fijne eigenschappen dat het veel vezels bevat en vitamine A en C de boventoon voeren. Zie hier voor een totaaloverzicht van de voedingswaarde van de zoete aardappel: voedingswaardetabel.

Internet staat bol met verhalen over de gezonde eigenschappen. In het bijzonder over de relatief lage glycemische waarde. Wat inhoudt dat bij de vertering van zoete aardappel de suikers langzaam in het bloed terecht komen (maar eerst goed kaûwen...). Dus er ontstaan geen grote pieken van suiker/glucose, zodat jouw lichaam niet ineens grote hoeveelheden insuline hoeft aan te maken om de glucose spiegel in jouw bloed te verlagen. En een gelijkmatige glucosespiegel werkt mee om je energieker te voelen.

de zoete smaak
De zoete smaak komt door raffinose. Dit wordt in het lichaam pas afgebroken in de dikke darm. Daarbij komt er gas vrij… en kan dus zorgen voor een winderig gevoel.

bataat
Het is precies hetzelfde als zoete aardappel en in vele kleuren te koop: witte, oranje en paarse. Tegenwoordig liggen ze gewoon in het groenteschap van de supermarkt. Maar ze zijn ook bij toko’s te koop, soms in diverse kleurvarianten.

rauw eten?
Alhoewel je deze zoete aardappel wel rauw kunt eten (in tegenstelling tot de gewone aardappel), raad ik af het regelmatig te doen. Er zit een stofje in dat zorgt voor een minder goede vertering van eiwitten. Het gehalte ervan in de bataat verschilt van ras tot ras. Dat stofje wordt afgebroken door verhitting, dus het komt niet voor in gare zoete aardappel.

lekker, veelzijdig en lang houdbaar
Gisteren moest mijn dochter vroeg eten i.v.m. sporten. Dan probeer ik wel iets gezonds voor te schotelen. Er ligt een berg zoete aardappelen bij ons in de (koele) garage. Daar blijven ze gewoon los in een groentebak weken lang goed. Ik raspte een halve zoete aardappel en mengde het met ei, zout, kerrie, peper en gemalen gedroogde knoflook. Ik vormde kleine pannenkoekjes, die waren snel gaar. Mijn dochter vond ze lekker bij een gekookte maiskolf en biologische kipschnitzel/burger van AH.

varianten
Voor onszelf heb ik er een fijngesneden sjalotje door gemengd. Je kunt ook een lente-uitje of bieslook nemen. Of wat noten of zaden erdoor mengen, zoals grof gehakte hazelnoten, pecan/walnoten of hele pompoenzaden. Even kort aangezette en uitgelekte spinazie erdoor roeren. Wil je vlees? Dan kun je blokjes gerookt spek uitbakken en erdoor mengen. Lekker… het zoute van de spek met de zoete aardappel.

Zoete aardappel pannenkoekjes

bijgerecht voor 1 persoon

Benodigdheden:
  • 200 gram grof geraspte rauwe zoete aardappel
  • 1 sjalotje of kleine ui, gesnipperd
  • 1 klein (bio)ei
  • ¼ maattl. à 1,25 ml kerrie, witte peper, zout en gemalen gedroogde knoflookvlokken (dit heeft een andere smaak dan verse knoflook, maar je kunt ook een teentje verse nemen
  • olie voor bakken
Bereiding:

Meng alles goed door elkaar. Verhit een grote koekenpan en verdeel 2 el. olie in de pan. Vorm met een lepel kleine pannenkoekjes en reken per kant op een baktijd van een minuut of zes. Draai ze om met een spatel. Zet het vuur niet te hoog en bak ze goudbruin.

Geen opmerkingen: