donderdag 30 oktober 2014

Snel stoofvlees (van biefstuk)


Snel ‘stoofvlees’
We hadden lekker vrij in de herfstvakantie en genoten van een paar mooie dagen. Op een druilerige donderdag kreeg ik zin om stoofvlees te maken, lekker kruidig en herfstachtig. Helaas ontbrak de tijd omdat er genoeg te doen was buitenshuis. Dan heb ik gelukkig een oud en beproefd recept bij de hand voor een ‘snelle’ variant van stoofvlees. Ik had het al een poosje niet meer gemaakt, maar het smaakte nog even lekker als de eerste keer.
De basis is goede biefstuk die je roerbakt met wat uien en een appel en eventjes laat stoven met wat ketjap. Het resultaat is echt een aanrader.
Voor dit snelle ‘stoofvlees’voor 2 personen heb je het volgende nodig: 
  • 2 biefstukjes van goede kwaliteit
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 appel, in partjes
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • beetje geraspte nootmuskaat
  • 1 klont boter
  • peper en zout
Snij de biefstukken in repen van ongeveer een centimeter dikte en bestrooi ze met het gemberpoeder. Verwarm de boter in een ruime koekenpan en bak de biefstukreepjes op hoog vuur in ongeveer 3 minuten bruin. Schep het vlees uit de pan, maar bewaar het bakvet. 

Bak hierin de uien al omscheppend bruin en voeg dan de stukjes appel toe. Bak dit nog een minuutje mee. Voeg ketjap, nootmuskaat en een scheutje water toe en laat het ui- en appelmengsel 10 minuutjes gaar stoven. 

Voeg dan de biefstukreepjes toe en verwarm die nog heel even mee. Breng op smaak met peper en zout.

Wij aten het met frites die ik in de oven had gemaakt (kruimige aardappelen in parten snijden, omhusselen met wat olijfolie en in een warme oven bakken op de bakplaat) en zuurkool. 

Voor de zuurkool verwarmde ik 2 eetlepels appelstroop in een pan, daarna zuurkool erbij, een paar peperkorrels en een flinke scheut witte wijn. Dit laat je sudderen terwijl je ondertussen het vlees klaarmaakt.

Een aanrader voor als je weinig tijd hebt en toch wilt genieten van heerlijk herfstachtig stoofvlees.

    

Geen opmerkingen: