Pompoensoep: de herfst in een kom!
In de zomer eet je rijpe zoete aardbeien, sappige kersen en
zon gestoofde tomaten. Dorst les je met een schijf verfrissende watermeloen of
thee van munt uit eigen tuin. En die
maaltijdsalade met knapperig knoflookbrood eet je gewoon buiten met een kan
ijswater met limoenschijfjes of een kruidige rosé uit de Provence…
een nieuw seizoen
De herfst is nu twee dagen oud maar door de prachtige
nazomer voelt het nog niet als najaar. Maar ik zie de eerste blaadjes al vallen
en de nachten worden kouder en de dagen korter. De römertopf in het
keukenkastje wacht geduldig op de hartige
stoofpotten. Een robijnrode port is lekker op de zaterdagnamiddag met een hapje
van verse vijgen en serranoham. Op de markt liggen nieuwe oogst appels, pruimen
en peren. En lekker zoete maiskolven, kastanjes, noten en paddenstoelen. En
natuurlijk pompoenen, tegenwoordig in steeds meer soorten en maten.
soep met of zonder ballen
Krijg je al een beetje zin in de herfst en deze gevulde
maaltijdsoep met (fles) pompoen, zoete aardappel, prei, wortel, mais en met ras
el hanout gekruide kleine gehaktballetjes? In plaats van peterselie of selderij
roer ik vlak voor het opdienen een klein bosje kleingesneden wortelgroen door
de soep. Héél gezond en het geeft de soep een kruidige touch. En dan doe je nog
eens wat met het groen wat je meestal weggooit.
Zorg wel voor een mooie frisse bos wortelgroen, niet dat verlepte spul. Voor een vegetarische versie kun je het vlees van de
gehaktballetjes evt. vervangen voor een plantaardige vleesvervanger.
kruiderijen voor deze pompoensoep: gedroogde laoswortel, gemberwortel en ras el hanout
In de soep zit een mix van kruiderijen die uit alle
windhoeken van de wereld komen. Dus van enige authenticiteit is hier geen
sprake… maar alles samen geeft wel een bijzonder lekkere smaak aan de soep!
Goed gevulde pompoensoep met zoete aardappel, mais, wortel, prei
en gehaktballetjes
recept voor ruim 4 personen
Benodigdheden:
- 1 flespompoen, geschild, zaden – en zaadlijsten eruit, vruchtvlees klein gesneden
- 500 gram prei, in halve ringen (niet het bittere donkergroene deel)
- ½ bos wortels (met fris groen), schoongeborsteld en in stukjes
- 1 klein bosje wortelgroen fijngehakt (de hoeveelheid die je neemt als je peterselie gebruikt), goed gewassen en je gebruikt de bos tot halverwege, dus zoveel mogelijk de toppen
- 300 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 300 gram (biologische) rundergehakt
- 1 gekookte maiskolf, de korrels eraf gesneden of 1 klein blikje mais
- kruiderij:
- 1 maattl. à 5 ml. ras el hanout voor het gehakt en 2 maattl. ras el hanout voor door de soep
- 1 el. geraspte verse gemberwortel
- 3 gedroogde laoswortelschijven (toko) of 1 theelepel verse laos à 5 ml. geraspt, dan hoeft de laos niet te trekken in kokend water met de knoflook, en sla je dit deel over. Kun je helemaal geen laos krijgen, dan maak je de soep zonder!
- 5 grote tenen knoflook
- scheutje niet zoete chillisaus (zoals Kimball van Xenos) of een kleine gesneden rode peper
- 2 liter water
- 2 bouillontabletten
- enkele druppels citroensap of snuf sumak
- zout/peper
- 1 à 2 el. olie voor bakken
Leg de stukken pompoen in een grote (soep)pan en laat even
bakken in de olie. Giet er twee liter water over én de bouillontabletten en
breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen samen met de laoswortel en knoflook. Verwijder de laos en pureer de pompoen en verdun evt. met wat meer water.
Voeg de rest van de groenten en gehaktballetjes, 2 tl. ras
el hanout, pepersaus of rode peper en gemberwortel toe en laat een kwartiertje koken tot alle groenten
gaar zijn. Breng op smaak met zout, peper en citroensap of
snuifje sumak.
Reacties