Goed gevulde pompoensoep met zoete aardappel, mais, wortel, prei en gehaktballetjes

Pompoensoep: de herfst in een kom!

In de zomer eet je rijpe zoete aardbeien, sappige kersen en zon gestoofde tomaten. Dorst les je met een schijf verfrissende watermeloen of thee van munt uit eigen tuin.  En die maaltijdsalade met knapperig knoflookbrood eet je gewoon buiten met een kan ijswater met limoenschijfjes of een kruidige rosé uit de Provence…

een nieuw seizoen

De herfst is nu twee dagen oud maar door de prachtige nazomer voelt het nog niet als najaar. Maar ik zie de eerste blaadjes al vallen en de nachten worden kouder en de dagen korter. De römertopf in het keukenkastje wacht geduldig op de hartige stoofpotten. Een robijnrode port is lekker op de zaterdagnamiddag met een hapje van verse vijgen en serranoham. Op de markt liggen nieuwe oogst appels, pruimen en peren. En lekker zoete maiskolven, kastanjes, noten en paddenstoelen. En natuurlijk pompoenen, tegenwoordig in steeds meer soorten en maten.

soep met of zonder ballen

Krijg je al een beetje zin in de herfst en deze gevulde maaltijdsoep met (fles) pompoen, zoete aardappel, prei, wortel, mais en met ras el hanout gekruide kleine gehaktballetjes? In plaats van peterselie of selderij roer ik vlak voor het opdienen een klein bosje kleingesneden wortelgroen door de soep. Héél gezond en het geeft de soep een kruidige touch. En dan doe je nog eens wat met het groen wat je meestal weggooit.  Zorg wel voor een mooie frisse bos wortelgroen, niet dat verlepte spul. Voor een vegetarische versie kun je het vlees van de gehaktballetjes evt. vervangen voor een plantaardige vleesvervanger.

kruiderijen voor deze pompoensoep: gedroogde laoswortel, gemberwortel  en ras el hanout

In de soep zit een mix van kruiderijen die uit alle windhoeken van de wereld komen. Dus van enige authenticiteit is hier geen sprake… maar alles samen geeft wel een bijzonder lekkere smaak aan de soep!

Goed gevulde pompoensoep met zoete aardappel, mais, wortel, prei en gehaktballetjes

recept voor ruim 4 personen

Benodigdheden:
  • 1 flespompoen, geschild, zaden – en zaadlijsten eruit, vruchtvlees klein gesneden
  • 500 gram prei, in halve ringen (niet het bittere donkergroene deel)
  • ½ bos wortels (met fris groen), schoongeborsteld en in stukjes
  • 1 klein bosje wortelgroen fijngehakt (de hoeveelheid die je neemt als je peterselie gebruikt), goed gewassen en je gebruikt de bos tot halverwege, dus zoveel mogelijk de toppen
  • 300 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 300 gram (biologische) rundergehakt
  • 1 gekookte maiskolf, de korrels eraf gesneden of 1 klein blikje mais
  • kruiderij:
  • 1 maattl. à 5 ml. ras el hanout voor het gehakt en 2 maattl. ras el hanout voor door de soep
  • 1 el. geraspte verse gemberwortel
  • 3 gedroogde laoswortelschijven (toko) of 1 theelepel verse laos à 5 ml. geraspt, dan hoeft de laos niet te trekken in kokend water met de knoflook, en sla je dit deel over. Kun je helemaal geen laos krijgen, dan maak je de soep zonder!
  • 5 grote tenen knoflook
  • scheutje niet zoete chillisaus (zoals Kimball van Xenos) of een kleine gesneden rode peper
  • 2 liter water
  • 2 bouillontabletten
  • enkele druppels citroensap of snuf sumak
  • zout/peper
  • 1 à 2 el. olie voor bakken
Bereiding:

Leg de stukken pompoen in een grote (soep)pan en laat even bakken in de olie. Giet er twee liter water over én de bouillontabletten en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen samen met de laoswortel en knoflook. Verwijder de laos en pureer de pompoen en verdun evt. met wat meer water.

Voeg de rest van de groenten en gehaktballetjes, 2 tl. ras el hanout, pepersaus of rode peper en gemberwortel toe en laat een kwartiertje koken tot alle groenten gaar zijn. Breng op smaak met zout, peper en citroensap of snuifje sumak.

Reacties