vrijdag 19 september 2014

Bij Jaap: Focaccia met kaas en basilicum


Als ik dit schrijf is het half september en buiten ruim 25 graden. Ideaal weer om straks lekker buiten te eten. Een frisse salade misschien en wat brood erbij. Om het zomerse tintje te benadrukken denk ik aan een focaccia, een gevuld Italiaans brood.

basisrecept is van Gino d'Acampo
Het onderstaande recept (de basis komt uit één van mijn lievelingsboeken: De Italiaanse bakker thuis van Gino d’Acampo) is maar een leidraad; met name met de vulling kun je eindeloos variëren. Omdat ik een restje kaas over heb en een mooie basilicumplant in de tuin die het nog enorm naar z’n zin heeft in deze prachtige nazomer wordt het een vulling van kaas en basilicum.

Voor deze focaccia heb je het volgende nodig:
  • 500 gr. tarwebloem
  • 2 theelepels zeezout
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 7 gr. instantgist
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 350 ml. warm water
en voor de vulling van de focaccia
  • 150 gr. boerenkaas in kleine blokjes
  • flinke handvol verse basilicum, gesnipperd
  • wat gedroogde Italiaanse kruiden


het bereiden van het focacciadeeg
Doe de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom en voeg dan olijfolie en het warme water toe. Roer stevig door met bijvoorbeeld een houten pollepel. Doe het mengsel op een met bloem bestoven werkblad en kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het tot het soepel en elastisch is. Als het deeg teveel plakt kun je nog wat bloem toevoegen.

het rijzen van het foccaciadeeg
Leg de deegbal terug in de kom, dek het af met plasticfolie of een schone theedoek en laat het zeker 2 uur op een warme plek rijzen. Het volume zal ongeveer verdubbelen.
Haal het deeg uit de kom en verdeel het in twee gelijke stukken. Rol ze allebei op een met bloem bestoven werkblad dun uit.

de vulling van de foccacia
Bestrooi één van de deegstukken met de kaasblokjes en verdeel er ook de basilicum over. Leg de andere lap deeg over de vulling en bestrijk de bovenkant met olijfolie. Druk dan de randen van het deeg stevig op elkaar en maak overal kuiltjes in het deeg met je vingertoppen. Als je wilt kun je er dan nog wat gedroogde Italiaanse kruiden over strooien.

het bakken van de foccacia
Leg het geheel op een bakblik dat bekleed is met een vel bakpapier, leg er een schone theedoek overheen en laat het nog een halfuurtje rijzen.
Verwarm ondertussen de oven tot 180 graden.
Schuif het bakblik in de oven en bak het brood ongeveer 20 minuten. Voor een extra krokante korst kun je het brood als het de oven in gaat nat maken met een plantenspuit gevuld met water.

Het is het lekkerst om dit brood direct uit de oven te eten als de kaas nog lekker gesmolten is. Heerlijk met een mooie frisse salade; extra lekker als je buiten kunt eten!

Geen opmerkingen: