vrijdag 15 augustus 2014

Fruit crumble (kruimeltaart) van de BBQ, Bij Jaap!

Fruit crumble
Goed gezelschap, lekker weer. Heerlijk de barbecue aan en een mooi stukje vlees, vis of kip er op. Samen met wat groentes, sla, vers gebakken brood en een goed glas wijn… Dat is voor mij wel zo ongeveer de ideale barbecue.

iets zoets voor erna...
Tenminste.., niet als je heel erg van toetjes houdt (en daar ken ik er in ieder geval eentje van), want dan mis je toch nog iets. Een lekker toetje om al dat lekkers mee af te sluiten. En juist toetjes zijn zo gemakkelijk op de barbecue te maken. Zeker onderstaand recept waarmee ik laatst een geslaagd etentje mee heb afgesloten.

in de laatste warmte bakken...
Als de barbecue zijn werk gedaan heeft en je aan een goede maaltijd zit is er vaak nog zoveel warmte over dat je gemakkelijk iets lekkers op het rooster kan leggen.
Deze fruit crumble kun je (ruim) van tevoren maken en laten bakken tijdens de maaltijd. Het komt niet op een kwartiertje; ook het toetje is low and slow en het resultaat is verbluffend lekker.

Voor deze Fruit Crumble heb je het volgende nodig:
  • 500 gr. schoongemaakt fruit. 
  • Allerlei soorten zijn mogelijk; deze keer gebruikte ik appel, aardbeien en wilde perziken die ik nog had liggen. Abrikozen, ananas, frambozen, bessen, kersen etc. kunnen ook prima
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • een scheut likeur naar keuze, bijvoorbeeld Grand Marnier of Cointreau
  • Deeg:
  • 200 gr. bloem
  • 100 gr. suiker
  • 100 gr. koude boter
  • snufje zout
Bereiding:

Snij het fruit in stukken en leg het in een ingevet bakblik. Strooi er de suiker overheen en giet er een scheutje likeur bij. De alcohol zal vervliegen bij het bakken, maar je kunt de likeur natuurlijk ook weglaten

Doe de bloem in een kom en doe er de suiker, het zout en de in blokjes gesneden koude boter bij. Verkruimel de blokjes boter in de kom met je vingers en meng met de bloem tot er een deeg ontstaat dat lijkt op broodkruimels. Kneed niet te lang, dan wordt de boter te warm en te plakkerig. Als het zo uitkomt kun je dit deeg van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot je het nodig hebt.

Strooi het deeg over de fruitlaag en zet het bakblik (indirect, dus de kooltjes liggen er niet direct onder, maar meer aan weerszijden) op de barbecue. Sluit het deksel en laat de crumble ca. 45 minuten bakken. Kijk alleen even als je denkt dat het misschien te snel gaat.
Mocht je de barbecue niet aan hebben staan kun je de crumble natuurlijk ook prima in de oven maken. Zet dan het bakblik in een op 200 graden C. voorverwarmde oven en bak de crumble 40 tot 45 minuten.

Het fruit wordt zacht, stroperig en intens van smaak en de kruimels van het deeg nemen een deel van het vocht en de smaken op: een heerlijk toetje dat je warm kunt serveren. Lekker met een bolletje ijs en/of wat slagroom, maar echt nodig is dat niet.

Geen opmerkingen: