vrijdag 4 juli 2014

Pasta met vier soorten kaas (van Jaap)Penne met vier kazen
We zitten midden in het WK voetbal en tot nu toe doet het Nederlands elftal het (onverwacht) goed. Althans, qua resultaat dan, over de kwaliteit van het spel lopen de meningen nogal uiteen. Op kookgebied is het WK ook een hele happening aan het worden. Vooral gerechten uit het land van de tegenstander en mogelijke toekomstige tegenstanders zijn populair. Spaanse tapa's. Chili con Carne, Belgische frieten enz...

vooraf maken...
Ik moet bekennen dat ik er ook aan mee heb gedaan. Tijdens Mexico-Nederland stonden er taco's op tafel. Gevuld met gehakt, tomaat, zwarte bonen, guacamole, zure room: heerlijk! En wat een geluk dat Nederland zo goed scoorde die avond.
Het bracht me op het idee om voor deze keer een mooi WK recept te schrijven. Alleen baseer ik dat dan niet op de volgende tegenstander maar vooral op het gemak van iets dat je van tevoren kunt klaarmaken en vervolgens lekker met het bord op schoot kunt eten tijdens de wedstrijd.

In 4 stappen naar pasta met 4 soorten kaas!

heerlijk Italiaans recept!
Ovenschotels lenen zich daar heel goed voor en dit is er een mooi voorbeeld van. En verder is het ook een beetje een eerbetoon aan een land dat helaas weer eens te vroeg werd uitgeschakeld: Italië. Want daar komt dit recept voor een ovenschotel van pasta met maar liefst vier soorten kaas vandaan. Het komt uit het prachtige boek De Italiaanse bakker thuis van Gino d’Acampo.
Voor deze schotel, die ruim voldoende is voor 4 personen heb je het volgende nodig:

  • 300 gr. gedroogde penne rigatta
  • 150 ml. slagroom
  • 100 gr. pittige Goudse kaas, geraspt
  • 100 gr. gorgonzola, in blokjes
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 2 bollen koemelkmozzarella
  • 3 eierdooiers (gebruik de eiwitten die je over houdt om bijv. meringues te maken)
  • 150 gr. diepvriesdoperwtjes
  • 100 gr. versgeraspte Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Kook vervolgens de pasta in een pan met ruim water en een eetlepel zout beetgaar. Meestal is een minuut of 8 ruim voldoende. Giet de pasta af en doe ze terug in de pan. Voeg dan de slagroom, de Goudse kaas en de gorgonzola toe en roer het goed door. Zet de pan op een heel laag vuurtje en verwarm 30 seconden.

Draai het vuur uit en roer de paprikapoeder, de mozzarella, eidooiers, doperwtjes en de helft van de Parmezaanse kaas door de pasta. Doe er een snufje zout bij en schep alles goed door. Schep de pasta in een ovenschaal die tenminste 5 cm. diep is en bestrooi het met de rest van de Parmezaanse kaas.

Bak de ovenschotel in het midden van de oven 20 minuten tot de bovenkant lichtbruin is.
Laat de schaal daarna een minuut of wat afkoelen. Schep een ruime portie in diepe borden, maak er wat sla bij, nestel je voor de tv en geniet!

Geen opmerkingen: