woensdag 4 juni 2014

Vruchtentaart van harde wenerdeeg, citroen curd & aardbeien en frambozen van Liesbeth


1, 2, 3-en-een-eitje/Harde wenerdeeg

Makkelijk te onthouden: het 1, 2, 3-en-een-eitje-deeg: heerlijk harde wenerdeeg voor
bijvoorbeeld open vruchtentaarten. Ik maakte er een vruchtentaartje van met lemon curd en aardbeien en frambozen.

Het 1, 2, 3-en-een-eitje-deeg:

  • 100 gram suiker
  • 200 gram koude boter
  • 300 gram bloem
  • 1 ei
  • Snufje zout

Meng suiker, boter, bloem en zout snel tot het korrelig wordt. Voeg vervolgens het ei toe en stop direct als het deeg samenhangend wordt. Dit gaat heel snel in de keukenmachine met het sikkelmes of platte klopper. Maar het kan ook als volgt: meng suiker, bloem en zout in een kom en voeg de koude boter in blokjes toe. Snijd vervolgens met twee messen de boter fijn. Meng verder snel met koele hand tot een samenhangend deeg. Maak van het deeg een “plat pakketje” en wikkel het in vershoudfolie. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Vet een platte taartbodem van 24 cm doorsnee in. Heel handig is een taartvorm met losse bodem. Rol het deeg uit en bekleed hiermee de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stukje bakpapier op het deeg en vul de vorm met gedroogde peulvruchten of keramische kogels. Zo blijft het deeg in vorm tijdens het bakken.

Bak de taartbodem een kwartier op 180 graden C. Verwijder de peulvruchten/keramische kogels en het bakpapier en bak de bodem nog ongeveer een kwartier mooi goudbruin en gaar.

Lemon curd:

  • 4 biologiche citroenen
  • 4 eieren
  • 75 gram roomboter
  • 300 gram witte basterdsuiker

Citroenen raspen en persen. Sap, rasp, suiker en boter au bain-marie verwarmen. Hiervoor een kom plaatsen op een pan kokend water. In de kom het mengsel verwarmen. De kom mag niet in contact komen met het kokende water. Eieren losroeren en al roerend aan het mengsel toevoegen.
Blijven roeren tot de eieren gaar zijn en de curd is gebonden. Dit duurt  ongeveer 10 minuten.

Dit recept van de lemon curd is ruim voldoende voor twee taarten.
Of voor een taart en een voorraadpotje in de koelkast. Het is namelijk ook heerlijk op een plakje van mijn luchtige cake. Het recept hiervan staat elders op deze blog. Of als beleg op een beschuitje, over vanille-ijs. Kortom: het is veelzijdig!

Lepel een dikke laag lemon curd op de afgekoelde taartbodem en beleg de taart met aardbeien en frambozen (of andere vruchten naar smaak). Lekker met een bolletje ijs en/of slagroom.

Geen opmerkingen: