woensdag 18 juni 2014

Oranje voetbaltaart van luchtig biscuitdeeg


Oranje voetbaltaart van luchtig biscuitdeeg
Elke gelegenheid grijp ik aan om iets toepasselijks te bakken. Dus ook voor het WK-voetbal. En na de prachtige overwinning van Oranje op Spanje smaakt deze taart nog beter! De basis is gemaakt van luchtig biscuitdeeg. Ik heb meerdere recepten voor biscuitdeeg, maar deze versie bevalt mij het best: makkelijk te maken, heel luchtig en na het bakken blijft de taart goed in model. Wel even geduld hebben, want voor een goed resultaat is het belangrijk om de eieren met de suiker heel luchtig te kloppen, en dat duurt ongeveer 10 minuten! Leg de eieren van te voren in heet water, dan gaat het luchtig kloppen nog beter!

Ik heb de taart gevuld met slagroom en abrikozenmoes om helemaal in de oranjestemming te blijven! Gebruik voor het gemak gekochte abrikozenjam of bijvoorbeeld aardbeienjam. Irene heeft net weer frambozen-/aardbeienjam gemaakt. Het recept staat op haar facebook pagina en binnenkort op de blog.

Biscuitdeeg
 • 5 eieren, warm gemaakt in heet kraanwater
 • 150 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker (of de zaadjes van een half vanillestokje)
 • 125 gram bloem
 • 25 gram maïzena
 • Snufje zout
 • Springvorm met doorsnee van 26 cm
 1. De warme eieren met suiker en vanille(suiker) in 10 minuten heel luchtig kloppen.
 2. Bloem, maïzena en zout mengen en zeven en voorzichtig door het ei/suikermengsel spatelen. Doe dit met de hand en niet met de mixer of keukenmachine, want anders wordt alle lucht er weer uit geklopt.
 3. Vet de springvorm in en bestrooi met bloem.
 4. Doe het beslag in de vorm en strijk het beslag glad met de achterkant van een lepel.
 5. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 175 graden C. in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
 6. Zet de taart op een taartrooster en haal na 5 minuten uit de vorm. Laat afkoelen.
 7. Om de taart te kunnen vullen: snijd de taart doormidden.

Vulling: halve liter slagroom stijf kloppen met 4 dessertlepels poedersuiker.

Abrikozenmoes: 200 gedroogde abrikozen één uur wellen in 200 gram water.
Daarna 150 gram suiker en 150 gram geleisuiker toevoegen en het geheel aan de kook brengen.
Twee minuten doorkoken en tot moes pureren.

Beide taarthelften bestrijken met de vulling: de ene helft met een deel van de slagroom en de andere helft met de abrikozenmoes of jam. Leg de helften weer voorzichtig op elkaar.

Glazuur: maak het glazuur door 250 gram poedersuiker te mengen met weinig (ongeveer een eetlepel) water. Doe het water er in gedeelten bij zodat het glazuur niet te dun wordt. Bij goede dikte valt de glazuur zwaar van de lepel. Kleur de glazuur eventueel met een natuurlijke kleurstof.
Bestrijk de taart met het glazuur en laat het over de rand druipen. Laat de glazuur goed drogen en garneer daarna de taart met rozetten slagroom.


Geen opmerkingen: