vrijdag 20 juni 2014

Bij Jaap: toetjes op de BBQ

banaan met rolo's

Toetjes op de BBQ

Vaak is het met barbecueën zo dat de kooltjes nog flink gloeien en warmte afgeven en de maaltijd alweer klaar is. Eigenlijk zonde om al die warmte verloren te laten gaan en een prima gelegenheid om ook een heerlijk dessert op de barbecue te maken als iedereen nog aan het nagenieten is.

Daarvoor zijn er allerlei mogelijkheden, van heel simpel tot redelijk ingewikkeld.

Een erg simpel, maar heerlijk en ook echt ‘outdoor’ recept is banaan met chocolade. Snij per persoon een banaan halverwege in en prop in de opening wat chocolade. Dit kunnen blokjes melkchocolade zijn. Of een Mars die je in blokjes hebt gesneden. Wij kregen laatst een tip van een vriend om Rolo’s te gebruiken; dat was ook heerlijk. Leg de bananen een minuut of 10 indirect op het rooster (dus naast de kooltje, niet direct er boven). Ze worden donkerbruin en het vruchtvlees wordt zacht terwijl de chocolade smelt. Serveer met wat slagroom en evt. een bolletje ijs.
ananas met kaneelsuiker en room

Ananas is ook erg geschikt om te grillen op de BBQ. Je kunt ananasschijven uit blik gebruiken, maar het is nog lekkerder om een verse ananas te schillen en in schijven te verdelen. Verwijder wel de binnenste kern; die is te hard om te eten. Leg de schijven kort op de grill, direct boven de kooltjes. Na een minuut of 4 (afhankelijk natuurlijk van de warmte van je kooltjes) hebben ze een mooie ‘grillstreep’ en kun je ze omdraaien. De ananasschijven zijn erg lekker met wat kaneelsuiker er over gestrooid. (meng hiervoor 4 delen suiker met één deel kaneel).

Tot slot, een goede barbecue met een deksel is te vergelijken met een oven. Als je de temperatuur tussen de 150 en 200 graden C. kunt houden dan is de BBQ prima te gebruiken om er een cake of een appeltaart etc. op te bakken.
Op Irene kookt heeft Liesbeth laatst een recept voor een mooi cakebeslag gezet. Als je dit in een beboterd aluminium bakje giet en onder een gesloten deksel op de BBQ laat bakken heb je een heerlijk warm dessert. Wij hebben laatst een keer een chocoladebeslag gemaakt en dat gecombineerd met peren uit blik:

  • 125 gr. bloem
  • 150 gr. zachte boter
  • 125 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 25 gr. cacaopoeder
  • 1 blik peren, uitgelekt
  • 2 eieren
  • kaneelsuiker
  • snufje zout
chocoladecake met peren
Vet een aluminium bakblik in met boter en strooi er kaneelsuiker in. Leg de peren er in. Meng de overige ingrediënten tot een glad cakebeslag en giet dit over de peren. Zet het bakblik op de BBQ, indirect en sluit het deksel. Het duurt ongeveer 3 kwartier voor de cake gaar is, maar het kan geen kwaad om af en toe even te kijken. Als een satéprikker er droog uitkomt is de cake gaar. Ook deze cake is heerlijk met wat slagroom en eventueel een bolletje roomijs.Geen opmerkingen: