maandag 16 juni 2014

Bietjessalade met fetacrème en mosterdhoningdressing (reprise)


Bietjessalade met fetacrème en mosterdhoningdressing
Deze salade stond een beetje verstopt in een eerdere blog tussen andere voorgerechten in. En dat is zonde wat het is een mooi voorgerecht (of als lunch). Daarom een reprise van deze salade! Met een foto.

Schapenfeta
De zoetige en aardse smaak van de bietjes en de zoutige romige kaas samengebracht door de zoetzure dressing. Ik heb in dit recept echte schapenfeta gebruikt. Soms in de winkel even zoeken, want de Deense feta wordt vaak aangeboden. De laatste feta smaakt toch anders. Minder vol en niet zo smeuïg. Kun je geen schapenfeta krijgen, dan zou ik jonge verse geitenkaas nemen. Leuk om dit gerecht te omringen met blaadjes jong bietenblad. De kleur is groen/paars en smaakt zoetig.

Bietjes koken
Een klassieke combinatie zijn uitgebakken spekjes met warme of koude/lauwe bietjes met daarbij een azijndressing.Het lekkerst in dit recept om te gebruiken zijn jonge bietjes, die hebben een korte kooktijd nodig. Maar lukt het niet om deze te krijgen, dan kunnen gewone bieten worden gebruikt. Ook kant-en-klaar gekookte bietjes kunnen bij tijdgebrek worden gebruikt. Bietjes koken gaat als volgt: snij de steel eraf, maar snij niet in de knol zelf, want dan kan deze leeg 'bloeden' tijdens het koken. Afhankelijk van de grootte 20 minuten - maximaal 1 uur laten koken. Laat ze langer koken als ze nog niet gaar zijn en controleer dit iedere 10 minuten. De schil moet met de duim, gemakkelijk loslaten van het bietje. Laat ze even afkoelen en haal dan het velletje eraf en snij eventuele harde stukken eruit. Denk eraan dat bietensap vlekken kan geven aan snijbladen en kleding etc.

Bietjes garen in de oven
Een andere manier om bietje te garen is het wikkelen in aluminiumfolie en in de oven 'poffen'. Op deze blogpagina staat het beschreven (en nog wat andere bietenrecepten): bietjes uit de oven.

Bietjessalade met fetacrème en mosterdhoningdressing
Voor/lunch gerecht voor 2 personen

Benodigdheden:

 • 2 middelgrote gekookte bietjes in vingerdikke plakken
 • 100 gram schapenfeta
 • een scheut room
 • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
 • 1 volle theelepel honingmosterd (of franse mosterd met 1 theelepel honing)
 • 1 theelepel honing
 • scheutje witte wijnazijn
 • paar druppels worcestershiresaus/tabasco
 • zout/peper
 • eventueel paar jonge bietbladeren (AH, gemengde sla) of andere gemengde sla (mesclun)
 • eventueel een paar gegrilde groene asperges op smaak gebracht met wat olijfolie en snuf zout, ik gebruikte het grillplaatje wat ik in Italië kocht

Bereiding:

Prak de feta met een vork fijn. Maak smeuïg met een scheut room (ca.4-5 eetlepels). Meng de mosterd met de extra honing (ook als honingmosterd wordt gebruikt) en meng met de azijn (ca. 1 eetlepel), mespunt zout, peper en de rest van de kruiderijen. Verdeel de plakken biet over kleine bordjes. Vorm met twee kleine lepels een mooi bergje kaas en verdeel over de biet. Lepel de dressing om de plakken en bestrooi met de pijnboompitten en bietenblad.

Geen opmerkingen: