Zalm op een plankje
Het
afgelopen weekend was het heerlijk weer en dan gaat al heel snel de barbecue ‘aan’
bij ons. Deze keer hebben we (onder andere) vis gegeten: een mooi gerecht en
iets bijzonders voor op de barbecue: zalm op een plankje. Het heet zo omdat je
een mooie moot zalmfilet gaart op een cederhouten plankje dat je boven de hete
kooltjes legt. Het plankje gaat schroeien aan de onderkant en daardoor komt een
heerlijke houtgeur vrij die de vis een extra smaak meegeeft. Vis leent zich
heel goed voor deze bereidingswijze omdat het niet veel tijd en hitte nodig
heeft om te garen en op een plankje mooi heel blijft en niet uit elkaar valt.
Waar te koop?
Cederhouten
plankjes zijn soms te koop bij AH bij de barbecuespullen, maar ook online zijn
ze goed verkrijgbaar. Hele mooie vindt je op www.kokenophout.nl. Daar zijn ook
ovenplanken te vinden en hele dunne cederhouten vellen om bijvoorbeeld groentes
in te wikkelen voor je ze gaat bereiden.
Zalm
is lekker genoeg om zo te eten, maar voor deze keer deden we iets speciaals dat
erg goed beviel: de zalm smeerden we in met mosterd en we strooiden er bruine
suiker over. Die twee ingrediënten lijken een beetje vreemd samen, maar ze geven
juist een hele mooie smaak aan de zalm.
Ook groentes zijn lekker op de plank!
Het
leuke van grillen op een plankje is de mogelijkheid om er van alles bij te
leggen als je plek hebt op de plank. Wij legden er nog wat groene asperges bij,
maar ook paprika, courgette, lente-ui of tomaten gaan prima op het plankje.
Voor deze zalm op een plankje hadden we het
volgende nodig:
- 1 cederhouten barbecueplankje (foto. 1)
- 1 mooie moot zalmfilet
- mosterd
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
Leg
het cederhouten plankje in een bak water en laat het minstens een uur weken, foto 2. Langer mag ook. Het water zorgt ervoor dat het plankje niet verbrand maar
langzaam schroeit en daardoor die kenmerkende geur afgeeft aan het voedsel dat
er op ligt. Ik
verzwaar het plankje met een bakje water zodat het goed onder water blijft
liggen.
Haal
het plankje uit het water en leg de zalm er op, foto. 3. Besmeer de zalm met mosterd en
strooi er bruine suiker overheen, foto. 4. Als je plek over hebt op het plankje kun je
er wat groentes omheen leggen die je mee laat grillen.
Leg
vervolgens het plankje op de barbecue, direct op de hele kooltjes. Als je een
barbecue met een deksel hebt, dan plaats je deze erop. Er zullen wat vlammetjes
rondom het plankje ontstaan, maar dat is geen probleem. Als het goed is ruik je
al na een minuutje of twee een heerlijke houtgeur uit de barbecue komen.
Na 10
tot 15 minuten is de zalm gaar (afhankelijk van de dikte van de filet), foto 5 en 6. Het
plankje is dan aan de onderkant verschroeid, maar de bovenkant is nog
bruikbaar. Haal het plankje voorzichtig in zijn geheel van de barbecue. Een
goede spatel en tang zijn dan heel handig. Meestal is het plankje nog bruikbaar
voor bijvoorbeeld een tweede moot zalm of, zoals wij hebben gedaan, voor een
andere vis. wij hebben er nog twee makreelfilets op klaargemaakt.
Geniet
van een bijzonder stukje vis, op een bijzondere manier klaargemaakt!
Reacties