donderdag 22 mei 2014

Heldere aspergesoep van JaapHeldere aspergesoep
Half mei, we zitten midden in het aspergeseizoen. Ik ben dol op die prachtige witte stengels. Ik hou van de klassieke bereidingswijze, met wat botersaus, goede ham en een gekookt eitje. Maar je kunt er natuurlijk veel meer mee. Ze zijn heerlijk in een quiche (met filodeeg, eieren, room en beenham) en natuurlijk kun je er een heerlijke soep van maken.

Eet je asperges als groente, dan raad ik je aan om echt goede te kopen bij de groenteboer of, nog leuker, onderweg bij een teler ergens in Limburg of Brabant. Het loont de moeite ook om eventuele familieleden of vrienden in die regio extra aardig te behandelen rondom aspergetijd. Zij kunnen altijd wel wat lekkers voor je regelen is mijn ervaring.

Voor het maken van een lekkere aspergesoep is een pondje van de plaatselijke supermarkt uit de aanbieding ook al prima. Deze asperges zijn vaak wat dunner maar de smaak bij een vertrouwd supermarktadres is over het algemeen prima.

Een gebonden aspergesoep is natuurlijk heerlijk, maar ik was vorig aspergeseizoen op zoek naar een wat lichtere variant. Ik heb toen zelf wat geëxperimenteerd en het resultaat was een heldere aspergesoep die erg goed smaakte en leuk is om te maken. De truc is om niet alle ingrediënten in de soep te koken, maar ze in een kom te doen en te overgieten met hete bouillon. Een beetje zoals in veel Aziatische noedelgerechten.

Voor een liter soep is het volgende nodig:

  • 500 gram asperges
  • 1.25 liter water
  • 2 bouillonblokjes (groenten of tuinkruiden)
  • 1 ons gesneden beenham
  • 2 eieren
  • 2 lente-uitjes, gesnipperd

Foto 1. Schil de asperges met een dunschiller. Bewaar de schillen. Snij vanaf de onderkant het houtige gedeelte af. Meestal is dit ongeveer 5 cm lang. Bewaar deze uiteinden ook. Breng ondertussen het water aan de kook.

Foto 3. Kook de asperges samen met de schillen en de uiteinden (deze geven veel smaak af aan het kookvocht en het is daarom zonde om ze gelijk weg te gooien) tot ze gaar zijn. Een kwartier is voldoende als de asperges niet al te dik zijn.

Foto 2. Zeef het kookvocht, haal de asperges tussen de schillen vandaan en snijdt ze in kleine stukjes. Doe ze terug in het kookvocht en voeg de twee bouillonblokjes toe. Breng dit nog even aan de kook tot de blokjes opgelost zijn.

Bak ondertussen in een koekenpan twee dunne omeletjes van de losgeklopte eieren. Rol ze op en laat ze een beetje afkoelen. Snij ze vervolgens in smalle reepjes.

Foto 4 t/m 6. Verdeel de omeletreepjes, de beenham en de lente-uitjes over vier soepkommen en schep in elke kom een deel van de aspergesoep. Op smaak brengen met zout en peper. Heerlijk met een mooie plak zelfgebakken desembrood!

Geen opmerkingen: