donderdag 8 mei 2014

Bij Jaap: groenten op de BBQ


Groenten op de BBQ

Deze keer schrijf ik over het klaarmaken van vegetarische gerechten op de barbecue. De mogelijkheden daarin zijn, gelukkig, zowat onbegrensd. Voor veel mensen staat barbecueën nog steeds gelijk aan het bereiden van enorme hoeveelheden vlees. En dan ook nog eens beperkt tot hamburgers en sateetjes. Maar met barbecueën kan zoveel meer! Ik hoop dat hier met wat kleine vegetarische gerechtjes te kunnen laten zien. Ze zijn te gebruiken als bijgerechtjes of gecombineerd als hoofdgerecht.

Gevulde Portabella, foto 2:

Leg twee mooie grote Portabella paddestoelen op hun rug en vul ze met een eetlepel verse kruidenkaas. Vervolgens nog een klein plakje belegen kaas zoals Leerdammer of een andere smakelijke kaas. Bestrooien met wat gesnipperde bosuitjes en op de barbecue leggen. Bij indirect vuur is na een kwartiertje de kaas goed gesmolten en zijn de paddestoelen gegaard. Wijzelf leggen ze gewoon tussen de andere gerechtjes.

Gegrilde groene asperges, foto 1:

Makkelijk om te maken, heerlijk om te eten en het ziet er ook nog eens erg mooi uit! Verwijder de uiteindes van de asperges. Ik doe dat altijd door ze beet te pakken en te “knakken”. Daar waar ze breken zit de overgang tussen het stuk dat goed gaart en het stuk dat houtachtig blijft.
Hussel ze door elkaar met een klein scheutje olijfolie en zout en peper en leg ze op de barbecue. De asperges kunnen direct boven de kooltjes, ze krijgen dan een mooi grillstreepje. Na vijf minuten omdraaien en de andere kant ook vijf minuutjes grillen. Ze mogen nog een beetje knapperig zijn. De nootachtige smaak van groene asperges komt helemaal tot z’n recht als ze op de barbecue worden klaargemaakt.

Hasselback aardappeltjes foto's 4 en 5:

Dit leuke aardappelgerechtje dankt zijn naam aan het restaurant Hasselbacken in Stockholm. Hier werden deze ingesneden aardappeltjes het eerst geserveerd.
Neem een paar niet al te grote vastkokende aardappels en snij ze voorzichtig in, maar niet door. Dit gaat handig op een lepel, die zorgt ervoor dat je niet doorschiet. Je kunt de aardappel ook tussen twee snijplanken leggen om ze te kunnen insnijden zonder dat je er doorheen schiet. Maak zo plakjes van ongeveer 3 mm. over de hele lengte van de aardappel. Je kunt er dan wat geraspte kaas tussen doen, of alleen wat olie, zout en peper.
Zet de aardappels in een bakje op het rooster van de barbecue en laat ze zeker 45 minuten meebakken.

Avocado met ei, foto's 6, 7 en 8:

Snij de avocado over de lengte door midden en haal de pit er uit. Je hebt nu twee helften met een kuiltje waar precies een eidooier in past. Splits hiervoor een ei en laat de dooier met nog wat eiwit erbij in het kuiltje vallen. Je kunt het kuiltje met een lepel nog wat uitdiepen als je dat wilt.
Bestrooi goed met zout en peper en leg ze op het rooster bij indirect vuur. Deksel er op en na een kwartiertje is het eigeel gestold en is de avocado lekker zacht geworden. Een heerlijke combinatie!

Cole Slaw, foto 3:

Tot slot nog een klassiek bijgerecht bij een goede barbecue: heerlijk frisse koolsla. of, zoals ze in Amerika zeggen: Cole Slaw. Het schijnt trouwens mee naar Amerika te zijn genomen door Hollandse immigranten. Vandaar ook de verbasterde naam.

Neem een spitskool, snij m doormidden en haal de binnenste kern er uit. Hak de twee helften fijn in een keukenmachine en doe dat ook met een winterwortel. Doe de groenten in een ruime schaal en voeg twee eetlepels mayonaise en een halve eetlepel mosterd toe. Vervolgens nog een scheut witte wijnazijn, theelepel zout en een eetlepel suiker. De cole slaw is het lekkerst als je het ruim van te voren maakt. Het blijft zeker twee dagen goed als je het in de koelkast afgedekt bewaard. 

Geen opmerkingen: