Cannoli (van Liesbeth)



Deze week een Siciliaans recept: cannoli.

Cannoli (cannoli is het meervoudige woord van cannolo) is een gebakje en/of nagerecht uit de Siciliaanse keuken. Het bestaat uit een gerold koekje, gevuld met ricotta.
Wij hebben het trouwens met slagroom gegeten en vonden dat heel lekker.

Voor de ricottovulling is het volgende nodig:

  • 400 gram ricotta
  • 75 gram suiker (of meer of minder naar smaak)
  • 50 gram pure chocola, in kleine stukjes gehakt
  • 35 gram pistachenootjes, in kleine stukjes gehakt

De ricotta losroeren en mengen met de overige ingrediënten. Met dit mengsel de cannoli vullen.

En dan volgt hieronder het recept voor de cannoli:
de buisjes voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 30 gram suiker
  • 1 tl cacao
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl zout
  • 45 gram zonnebloemolie
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 60 ml marsalawijn (dit is een dessertwijn)
  • 1 ei

Van alle ingrediënten behalve het ei een mooi soepel deeg maken.
Niet te lang kneden, want dan wordt het deeg taai. Als het deeg te droog is, voeg dan een heel klein beetje water toe door het deeg op het aanrecht nog even door te kneden met natte handen.
Het deeg een paar uur laten rusten in de koelkast.
Hierna het deeg uitrollen tot een dunne lap. Met een steker of glas rondjes met een diameter van ongeveer 10 centimeter uitsteken.
Cannolibuisjes (zie foto) met olie invetten en met een lapje deeg bekleden.
Plak de overlappende eindjes van het deeg met losgeklopt ei aan elkaar vast door aan één kant het deeg in te smeren. Druk goed aan.
Verhit zonnebloemolie in een pan tot 190 graden C.
Frituur de koekrolletjes per vier stuks mooi goudbruin en knapperig.
Haal de rolletjes met een tang uit de pan en laat boven de pan de olie eruit lopen. Haal de rolletjes direct van de buisjes af en laat verder uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Vul de rolletjes vlak voor het serveren met het ricottamengsel of slagroom.



Reacties