zaterdag 1 februari 2014

Aardappelpuree met gepofte knoflook


Knoflook
Wij zijn gewend om veel knoflook te eten en kijken niet op een paar teentjes meer of minder! Daarom ging ik voor dit recept direct monter aan de slag met de drie bollen(!) knoflook. Een deel van de knoflook wordt in de oven gepoft en het andere deel in roomboter zachtjes gaar en goudbruin gestoofd. Het resultaat is een luchtige en romige aardappelpuree met uiteraard een stevige knoflooksmaak. Maar dan niet zo’n scherpe smaak van rauwe knoflook, maar een zachte en ronde knoflooksmaak. Je blijft eten van deze aardappelpuree… Het past ook goed bij uiteenlopende gerechten zoals vis met kruiden en knoflook (ik at het meerdere keren bij geroosterde dorade met citroen-peper-knoflook marinade), vleesgerechten of (geroosterde) groenten.

Je kunt het ook als basis nemen voor een stamppot. Weer eens wat anders!

Aardappelpuree met gepofte knoflook

6-8 personen

Benodigdheden:

  • 3 knoflookbollen, losmaken van de bol, schilletjes laten zitten
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 1 ½ kilo licht kruimige aardappels, geschild en in vieren gesneden
  • 120-175 ml. volle melk (heet)
  • zout en vers gemalen (witte) peper
  • hulpmiddelen:
  • pureeknijper of zeef
  • staafmixer, keukenmachine

Bereiding:

Neem een klein pannetje en breng enkele vingers water aan de kook. Kook ⅔ deel van de knoflookteentjes twee minuten mee. Giet het water af en schil de teentjes.
De overige teentjes verpak je zorgvuldig in een stuk aluminiumfolie en bak je 30-40 in een oven op 200 graden C. tot de teentjes gaar en zacht zijn.

Smelt de boter in een pan met liefst dikke bodem en bak de geblancheerde teentjes knoflook op heel laag vuur in 20-25 minuten tot ze goudbruin en zacht zijn. Roer zo nu en dan om.  Pureer de knoflook met de boter en de gepofte knoflook uit de oven (de knoflook kun je uit de teentjes knijpen).

Kook de aardappels in gezouten water in ca. 20 minuten tot ze gaar zijn. Giet af en druk ze heet door een pureeknijper (ik kocht ‘m bij Dille & Kamille) of zeef (een pureestamper kan ook, maar geeft niet zo’n mooi luchtig resultaat). Zet de pan op een middelhoog vuur en roer nog een à twee minuten tot de puree droger is.

Neem voor het pureren van de aardappels geen staafmixer of gewone mixer. Want dan ontstaat er een vieze oneetbare zetmeelbrij!

Verhit de melk en roer geleidelijk door de puree. Voeg ook de knoflook-boterpuree toe en breng op smaak met peper en zout. Direct heet serveren.

Geen opmerkingen: