donderdag 12 december 2013

Bij Jaap: gebakken witlof en gebakken appeltjes

Gebakken witlof en gebakken appeltjes

En dan opeens is het alweer bijna kerst! Tijd voor uitgebreide en soms riskante kerstdiners, mooie en vaak dure ingrediënten en soms ook kerststress. Ook op dit blog is het dan een drukke tijd vertelde Irene mij; en terecht: er is heel wat lekkers te vinden op het blog dat prima past in een mooi kerstdiner.
De twee recepten die ik voor deze keer verzamelde, passen goed bij een feestelijk kerstdiner, maar zijn ook prima als ‘doordeweekse’ maaltijd. Deze twee bijgerechtjes zijn makkelijk om te maken in weinig tijd, maar wel net even anders dan anders.

Allereerst de gebakken witlof. Door de witlof te bakken in boter, met daarin suiker en een scheut rode wijnazijn ontstaat er een heerlijk gekarameliseerd laagje en blijft de witlof lekker knapperig. En dan de gebakken appeltjes: heel simpel en smakelijk. Juist bij de soms wat zware vleesmaaltijden passen deze zoete en fruitige bijgerechten erg goed. Denk ook maar eens aan de klassieke stoofpeertjes of cranberrysaus. Dat geldt zeker ook voor de gebakken appeltjes. Een leuk alternatief ook voor appelmoes.

goudbruin gekarameliseerde gebakken witlof

Voor de gebakken witlof heb je het volgende nodig:
laagje karamel...

  • vier struikjes witlof
  • (als bijgerecht is één struikje per persoon voldoende)
  • roomboter
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • rode wijnazijn
  • evt. poedersuiker
Snij de struikjes doormidden en verwijder het harde binnenste aan de onderkant. Kook de witlof 10 minuten in een ruime pan met water en wat zout. Haal de struikjes uit het water en laat ze met de snijkant naar beneden uitlekken op keukenpapier.

laat de struikjes uitlekken
de witlof bakken
Verhit in een koekenpan een flinke klont roomboter en doe de suiker erbij. Beweeg de pan goed heen en weer en laat de suiker smelten in de boter. Giet er dan een scheut azijn bij. Het gaat flink pruttelen! Leg er dan de witlof in en bak die aan beide kanten bruin op een matig vuur. De suiker karamelliseert en vormt een mooi lichtbruin laagje om de witlof.

Schep de witlof uit de pan en leg ze op een mooie schaal. Voor een extra feestelijk kerstsfeertje kun je ze vlak voor opdienen bestrooien met poedersuiker.

Voor de gebakken appeltjes heb je het volgende nodig:

de appelparten bakken 

  • vier lichtzure appels (Jonagold of Cox)
  • roomboter
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • kaneel
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in partjes. 
Verwarm de boter in een koekenpan, doe de suiker erbij en laat op een halfhoog vuur smelten. Doe de appels in de pan en bak ze in een paar minuten totdat ze wat zacht worden. Schud de pan regelmatig. Strooi er wat kaneel over en schep ze in een schaal. Je kunt ze warm, lauw maar ook koud eten en ze smaken heerlijk bij vlees. En als je er wat over houdt kun je ze ook als toetje eten.

En dan tot slot: alle lezers van Irene kookt een hele fijne en smakelijk kerst!

Geen opmerkingen: