Pittige gehaktballetjes met sambaltomatensaus (de ballen van Miep)

De ballen van Miep
Het recept van deze pittige gehaktballetjes met een heerlijke saus heeft mijn moeder ooit uit een krant (waarschijnlijk het Algemeen Dagblad) geknipt. Dit inmiddels sterk vergeelde knipseltje wordt regelmatig tevoorschijn gehaald. Want het gerecht (maar dan gemaakt van enkele kilo’s gehakt) heeft een vaste plek op de buffettafel als onderdeel van een lopend buffet (bij feestjes waar gegeten wordt). Of mijn moeder maakt het op ons verzoek als we bij mijn ouders blijven eten. Lekker met rijst en groenten erbij. De hele familie & bekenden kennen inmiddels deze geweldige gehaktballetjes en schrapen de schalen meestal leeg…

Dus om jullie ook een plezier te doen, volgt hier het recept van ‘De ballen van Miep’. Wie Miep is? Ik heb geen idee! Wie het weet mag het zeggen.

De ballen van Miep/pittige gehaktballetjes met tomatensambalsaus

Recept voor 2 personen
  • voor de gehaktballetjes:
  • 500 gram half om half gehakt
  • 50 gram boter
  • 1 losgeklopt ei
  • ½ pakje paneermeel of enkele beschuiten
  • peper en zout naar smaak
  • 1 el. sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 2 tl. knoflook, ragfijn gehakt
  • voor de saus:
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 (puree)blikjes water
  • 3 el. bruine suiker
  • 1 el. sambal oelek (of meer naar smaak)
  • ¼ kopje ketjap manis
  • takje peterselie, fijngehakt als garnering
  • 1 à 2 takjes gedroogde uitjes

Bereiding:

Maak het gehakt aan met peper, zout, ei, paneermeel en knoflook. Draai 2 cm. grote gehaktballetjes en braad ze aan in de boter, tot ze stevig zijn. Haal ze dan uit de pan. Voeg een blikje tomatenpuree en 3 pureeblikjes water toe aan het braadvet. Roer de bruine suiker, sambal en ketjap erdoor. De gehaktballetjes kunnen nu even goed doorwarmen in deze saus. Meng de gefrituurde uitjes door de saus en strooi de gehakte peterselie over het gerecht. Verdun de saus als deze te dik is bij evt. opwarmen. Lekker met gekookte witte rijst en bijv. sperzieboontjes.


Reacties